Jyväskylän taidemuseo järjestää näyttelyn, jonka teokset ovat keskisuomalaisten kodeista – haku käynnissä

Kuka tahansa Keski-Suomessa asuva voi tarjota omistamaansa teosta Kotien taidetta -näyttelyyn. Haku on avoinna toukokuun loppupuolelle saakka.

Helene Schjerfbeckin näyttely Ateneumin taidemuseossa.
Kuvituskuva, jossa Helene Schjerfbeckin näyttely Ateneumissa. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Ada Lassuri

Jyväskylän taidemuseo hakee parhaillaan teoksia Kotien taidetta -näyttelyyn keskisuomalaisista kodeista.

Kuka tahansa Keski-Suomessa asuva yksityishenkilö voi tarjota näyttelyyn yhden omistamansa teoksen. Haku on avoinna 26. toukokuuta saakka, ja teoksen voi ilmoittaa mukaan näyttelyä varten perustetun verkkosivuston kautta.

Taidemuseon tiedotteen mukaan näyttelyyn mahtuu mukaan noin 60 taideteosta. Teoksen mukana tulisi olla lyhyt kirjoitus siitä, miksi juuri kyseinen teos on omistajalleen erityisen tärkeä. Tarinat tulevat esille myös näyttelyyn.

Sillä, minkä kokoinen teos on tai millä tekniikalla se on tehty, ei ole hakuvaiheessa väliä. Lopulliset valinnat tekee alueellinen yleisöraati ensi syksyn aikana.

Näyttely sai alkunsa gradusta

Näyttelyhanke sai alkunsa Jyväskylän yliopiston pro gradu -tutkielmasta, jossa Laura Suhonen selvitti millaisia käsityksiä ihmisillä on taidemuseoista.

Tutkielmassa Suhonen kysyi ihmisiltä vinkkejä siihen, miten taidemuseon kynnystä voisi madaltaa. Yksi vastaaja ehdotti, että museoissa voitaisiin esitellä myös tavallisten ihmisten taidetta.

Kotien taidetta -projektin avulla museo pyrkii lisäämään keskisuomalaisten osallisuutta, hyvinvointia sekä taiteen ja kulttuurin yhdenvertaista saavutettavuutta.

Kotien taidetta -näyttely järjestetään Jyväskylän taidemuseossa 31.1.–20.4.2025.

Suosittelemme