Asiantuntija: Iranin iskun päämäärä oli voimannäyttö, ei laajamittainen tuho

Iran ei pyri toiminnallaan laajaan konfliktiin, arvioivat asiantuntijat Ylen aamussa. Israel puolestaan onnistui näpäyttämään Irania vastaiskullaan. Kostonkierteen arvioidaan nyt laantuvan.

Tutkija Joonas Maristo ja Ylen toimittaja Antti Kuronen arvioivat Iranin aikeita Ylen aamussa maanantaina. Keskustelussa oli mukana myös eversti Pasi Hirvonen.
Anni Kavander

Iran ja Israel tekivät ilmaiskuja toistensa maaperille viime viikolla ja edellisenä viikonloppuna.

Lähi-idän ja islamin tutkija Joonas Mariston mukaan Iranin massiivisessa iskussa Israeliin oli kyse voimannäytöstä, eikä sillä ollut tarkoitus tavoitella laajamittaista tuhoa alueella. Iskuista oli tiedotettu etukäteen, jopa lähetetty videokuvaa ohjusten laukaisusta.

– Kaikki viittaa siihen, että vastapuolella, Israelilla ja liittolaisilla on hyvin aikaa varautua. Näkisin, että isku oli enemmänkin symbolinen, kuin maksimaaliseen tuhoon tähtäävä, Maristo arvioi Ylen aamussa maanantaina.

Perjantaina Israel vastasi Iranin iskuun tuhoamalla maan ydinlaitoksia suojaavia ilmatorjuntajärjestelmiä.

MPKK:n sotataidon laitoksen johtaja, eversti Pasi Hirvonen arvioi Ylen aamussa, että Israel piti vastaiskun pienenä estääkseen kriisin eskaloitumisen.

– Israel pyrki tekemään kirurgisen tarkan, kohdistetun iskun, jolla osoitetaan Iranille, että sillä on kyky tarvittaessa iskeä myös Iranin ydinlaitoksiin.

Isku ydinlaitosten läheisyyteen oli näpäytys

Asiantuntijoiden mukaan Iran ei tavoittele laajamittaista, avointa konfliktia alueella. Mariston mukaan Israelin vastaisku ydinlaitosten lähelle oli näpäytys Iranille, mutta maalla on myös muita pidäkkeitä.

– Iranissa on paljon sisäisiäkin ongelmia, siellä on kansa ollut kaduilla monista syistä viime vuosina, Maristo sanoo.

Ylen ulkomaantoimittaja Antti Kuronen uskoo, että suoran konfliktin vaara on ohi, mutta Iran haluaa ja aikookin jatkaa vuosikymmeniä jatkunutta sotaa Israelia vastaan.

– Mutta se ei halua tuoda sotaa Iranin maaperälle, koska se olisi ongelma maan johdolle. He varmasti yrittävät jatkaa sotaa esimerkiksi Hamasin kautta, Kuronen arvioi.

Gazan tilanne hyödyttää Israelia

Tutkija Joonas Mariston mukaan Iranin ja Israelin väliset selkkaukset ovat vieneet huomiota hetkeksi muualle Gazan tilanteesta.

Pysyvämmän rauhan edellytys alueella on kuitenkin se, että kaiken alla muhivaan Gazan tilanteeseen löydetään ratkaisu, Maristo sanoo.

Israelin hallinnolla ja pääministeri Benjamin Netanjahulla ei kuitenkaan ole hänen mukaansa intressejä lopettaa konfliktia, vaikka maan liittolaiset yrittävätkin siihen painostaa. Mediatietojen mukaan Yhdysvallat saattaa asettaa lähipäivinä pakotteita Israelille.

– Ikävä kyllä näyttää siltä, että hallintoa ja Netanjahua hyödyttää enemmän se, että tämä konflikti pysyy koko ajan käynnissä, Maristo arvioi.

Mahdolliset sotarikokset alkavat selvitä

Gazassa Khan Yunisin kaupungissa löydettiin lauantaina ainakin 180 ruumiin joukkohauta. Uutinen tarkoittaa Mariston mukaan sitä, että sodasta alkaa paljastua hiljattain lisää puolia.

– Kun sotaa on käyty seitsemän kuukautta, niin pikkuhiljaa alkaa selvitä erilaisia yksityiskohtia sodan luonteesta ja mahdollisista sotarikoksista.

Gazaan on kohdistumassa myös lisää iskuja. Israelin pääministeri Netanjahu on ilmoittanut, että Israel tulee lisäämään Hamasiin kohdistuvaa sotilaallista painetta, ja ankaran pommituksen kohteena olleeseen Rafahiin aiotaan tehdä maahyökkäys.

Eversti Pasi Hirvonen sanoo, että Pohjois-Gaza on jo käytännössä tuhottu ja Etelä-Gazaa tulee todennäköisesti odottamaan samankaltainen kohtalo.

– Israel on ottanut tavoitteekseen Hamasin sotilaallisen tuhoamisen. Se, että onko se realistinen ja ylipäätään mahdollista, on sitten toinen kysymys.

Mariston mukaan palestiinalaisilla siviileillä ei ole enää mitään paikkaa, minne siirtyä iskujen tieltä.

– Siellä on Egyptin raja vastassa, ja raja on suljettu. Väestö on siirtynyt pohjoisesta Rafahin eteläosaan, siellä ei ole käytännössä mitään paikkaa, minne mennä.

Katso koko keskustelu Ylen aamusta:

Suosittelemme