Lasten ja nuorten neuropsykiatrinen hoito ei ole lainmukaista Pohjois-Karjalassa – jono peräti 10 kuukautta

Itä-Suomen aluehallintovirasto pyytää selvitystä ongelmien korjaamisesta.

Kyltti Pohjois-Karjalan keskussairaalaan. Taustalla luminen katu.
Itä-Suomen aluehallintovirasto seuraa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen toimintaa. Arkistokuva. Kuva: Emilia Saukkonen / Yle
Petri Karvinen

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sote ei ole järjestänyt lasten ja nuorten neuropsykiatrista hoitoa ja kuntoutusta lainmukaisella tavalla.

Itä-Suomen aluehallintoviraston (avi) mukaan autismikirjon häiriön tutkimuksiin pääsyä on pitänyt odottaa Siun sotella yli kymmenen kuukautta. Lain mukaan jonotus saisi kestää enintään kolme kuukautta.

Kymmenen kuukauden odotus on avin mukaan kohtuuton. Asiaa alettiin tutkia yksityishenkilön tekemän kantelun myötä. Aluehallintoviraston valvonnassa kävi ilmi ongelmia neuropsykiatrisessa diagnostiikassa ja hoidossa sekä palveluiden resursseissa.

Avi päätyi antamaan hyvinvointialueelle hallinnollista ohjausta. Siun sotessa on perusteilla työryhmä, joka kartoittaa toiminnan nykyiset rakenteet ja tekee ehdotuksen paremmin potilaita palvelevasta järjestelmästä.

Aluehallintovirasto seuraa työryhmän toimintaa ja pyytää selvitystä sen tuloksista ensi vuoden tammikuun loppuun mennessä.

Vuosien odotus Honkalampi-keskukseen

Siun sotesta tehty kantelu koski lasta, joka oli ollut useita vuosia jonossa osastojaksolle Honkalampi-keskukseen. Kyseinen keskus tuottaa sosiaali- ja vammaispalveluja Liperin Ylämyllyllä.

Aluehallintoviraston mukaan jonotus sosiaalihuollon osastolle ei kuulu terveydenhuoltolain mukaisen hoitotakuun piiriin, mutta tarpeellisiin tutkimuksiin ja ohjaukseen tulisi päästä kolmessa kuukaudessa. Lapsi joutui odottamaan aikaa Honkalampi-keskuksen lääkärille yli kolme kuukautta.

Hyvinvointialueen vastauksessa pitkiä jonoja selitetään resurssien vähäisyydellä ja niiden hajanaisuudella. Neuropsykiatrisia lapsi- ja nuorisopotilaita hoidetaan Siun sotella useissa paikoissa, mitä pidetään toiminnan kartoittamisen, suunnittelun ja toteuttamisen kannalta hankalana.

Siun sote mainitsee myös työvoimaongelmat. Esimerkiksi lastenpsykiatrian ylilääkärin paikkaa ei ole saatu täytettyä sen jälkeen, kun edellinen ylilääkäri eläköityi.

Tilanteen vuoksi Siun sotessa ollaan perustamassa työryhmää, joka luo nykyistä toimivamman rakenteen. Rakenteessa on määrä ottaa huomioon myös käytettävissä olevien resurssien määrä.

Aluehallintovirasto kertoo jatkavansa hyvinvointialueen valvontaa, jotta neuropsykiatrisista oireista kärsivien lasten ja nuorten hoito saadaan Siun sotessa toteutettua asianmukaisella tavalla.

Juttua muokattu klo 13.55: Päivitetty Siun soten näkökulma asiaan.

Suosittelemme