Historiallisen mestaruuden voittanut ToPo päätti Peli-Karhujen dynastian ylivertaisella esityksellä

Suomen cupin aiemmin jo voittanut Torpan Poikien naisten koripallojoukkue kruunasi huikean kautensa Suomen mestaruuteen. Viisi edellistä SM-kultaa vienyt PeKa oli vailla mahdollisuuksia yksipuolisessa finaalisarjassa.

Timo Uusitalo

Runkosarjavoittaja Torpan Pojat ylsi tällä kaudella tuplavoittajaksi kukistettuaan kolmannessa naisten koripallofinaalissa kotkalaisen Peli-Karhut luvuin 92–85 (44–33) Kisahallissa.

Seurahistorian ensimmäinen naisten mestaruus irtosi ToPolle suoraan voitoin 3–0. ToPo voitti kolme finaalia melkoisella dominanssilla, sillä ensimmäisen loppuottelun se vei 46 pisteellä, toisen 20:llä ja kolmannen seitsemällä.

– Ei tätä tahdo vielä uskoa. Joukkueelle ja koko seuralle tämä on tosi iso asia. Viisi vuotta sitten projekti alkoi ja nyt siitä päästään nauttimaan, iloitsi ToPon valmentaja Niko Kuusi.

Peli-Karhut pelasi nousujohteisesti finaaleissa, mutta tasoero oli liian iso joukkueiden kesken. Torpan Pojat voitti kaikki kauden kuusi keskinäistä ottelua PeKaa vastaan.

– Kaikkien vaikeuksien jälkeen tämä hopea oli PeKalle voitettu mitali. ToPo oli erittäin hyvin valmennettu joukkue ja ansaitsi mestaruutensa, kotkalaisten valmentaja Mika Haakana tunnusti.

Ratkaisevassa finaalissa ToPo johti alusta loppuun saakka ja teki ratkaisevan eron lopulta heti avausjaksolla 25–14. Sen jälkeen PeKa pystyi tasatahtiin korintehtailuun.

Konkaripelaaja Taru Tuukkanen sinetöi tripla-tuplansa viimeisen jakson alussa upottaessaan läheltä 71–63-johdon. Kaikkiaan kaksinkertainen Suomen mestari kokosi tehot 13/13/14s.

Peli-Karhut pääsi lähimmillään neljän pisteen päähän kuusi ja puoli minuuttia ennen loppua, mutta tärkeitä kolmosheittoja ToPolle läpi ottelun nakannut Meri Kanerva upotti aikalisän jälkeen kotijoukkueelle helpottavan 76–69-korin, joka vapautti kotiryhmän hetkellisestä piinasta.

ToPon IImar'I Thomas (vas.) hyökkää ja PeKan Roosa Kosonen puolustaa naisten Korisliigan 3. loppuottelussa. Kuva: Lehtikuva

ToPon tehoista vastasivat tiistaina Tuukkasen lisäksi Kanerva 24/3/5s, Carmen Tyson-Thomas 26/6 ja IImar'I Thomas 21/8. Randi Brown heitti PeKalle 24 pistettä, Donica Cosby 19 ja Da'nasia Hood 17.

– Älytön fiilis. Nuoruuteni käytin täällä Kisahallissa ja unelmoin, että pelaisin naisten Korisliigaa ToPossa. Nyt se tapahtui 30 vuotta myöhemmin. Meillä oli tänä vuonna todella sitoutunut joukkue sekä penkillinen pelaajia, jotka olisivat jossain toisessa joukkueessa avauksessa, finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Tuukkanen jutteli ikionnellisena.

18 vuotta sitten edellinen naisten mestaruus Helsingissä

Viimeksi naisten Suomen mestaruus on mennyt koripallossa Kotkan ulkopuolelle kaudella 2016–17, kun asialla oli Hyvinkään Ponteva. ToPossa mainion kauden ja finaalisarjan pelannut Tuukkanen oli myös seitsemän vuotta sitten isossa roolissa, kun Ponteva juhli SM-kultaa.

Helsinkiläisseura oli voittanut naisten koripallon Suomen mestaruuden tätä ennen viimeksi kaudella 2005–06, jolloin Pantterit juhli korispokaalia. Torpan Pojista tuli tiistaina kahdeksas helsinkiläisseura, joka voitti naisten koripallossa SM-kultaa.

Viime vuoden finaaleissa ToPo taipui vielä viisi edellistä mestaruutta rohmunneelle Peli-Karhuille voitoin 0–3. Viime keväästä asti kytenyt revanssinälkä toimi osaltaan helsinkiläisten sytykkeenä myös loppuotteluissa.

Päättynyt kausi on ollut Torpan Poikien naisten joukkueelta vahvaa dominointia. Pronssijoukkue Kouvottaret oli ainoa joukkue, joka voitti ToPon tällä kaudella. Runkosarjassa se onnistui kerran ja välierissä kertaalleen. ToPo voitti pelaamistaan 37 ottelusta peräti 35.

ToPon pelaajat juhlivat koripallon Suomen mestaruutta kultamitalien ja mestaruuspokaalin kanssa 23.4.2024. Kuva: Lehtikuva

Kaudella 2013–2014 Lappeenrannan Catz ylsi naisten mestariksi vain yhdellä tappiolla. Kun Peli-Karhut juhli SM-kultaa kaudella 2020–2021, niin joukkue hävisi myös kaksi ottelua koko kauden aikana.