Pori Jazzin puheenjohtaja vuokrasi yhdistykselle omistamaansa peltihallia – jäsenistö puuttui asiaan

Puheenjohtaja Timo Santavuo omistaa puolet hallista, jota on vuokrattu Pori Jazz 66 ry:lle kohta kahden vuosikymmenen ajan. Osa yhdistyksen jäsenistä pitää tilannetta epäeettisenä.

Varastohalli metallisen posrtin takana.
Halli sijaitsee Porin Mikkolassa. Kuva: Katja Halinen / Yle
Sakari Muurinen,
Antti Laakso

Pori Jazz -festivaalia pyörittävän taustaorganisaation taloudenpidosta on paljastunut uusia tietoja. Osa jäsenistöstä katsoo, että puheenjohtajan ja yhdistyksen välillä on eturistiriita, joka tulisi poistaa.

Maaliskuussa järjestetyssä Pori Jazz 66 ry:n vuosikokouksessa kävi ilmi, että puheenjohtaja Timo Santavuo on vuokrannut yhdistykselle varastohallia omistamansa yhtiön välityksellä.

Santavuo omistaa halliyhtiöstä puolet. Toinen osakas on Pori Jazz -yhdistyksessä palkkatöissä.

Yle kertoo Santavuon nimen, koska hän on yhdistyksessä päättävässä asemassa. Santavuo toimii myös Satakunnan Osuuskaupan ja Suomen Osuuskuntien Keskusosuuskunta SOK:n hallintoneuvostojen puheenjohtajana.

Huhtikuussa Santavuo sai laamannin arvonimen.

Pitkään jatkunut vuokrasuhde

Kyseessä on Porissa Kartanon alueella sijaitseva, 360 neliön suuruinen peltirakennus.

Ylen saamien tietojen mukaan hallin vuokraa nostettiin viime kesänä. Tällä hetkellä Pori Jazz -yhdistys maksaa Santavuon yhtiölle kuukaudessa vuokraa arvonlisäverottomana yli 2 600 euroa.

Vuokrasopimus on ollut voimassa vuodesta 2007. Santavuo oli Pori Jazzin puheenjohtaja myös tuolloin. Yhdistyksen hallitukseen hän tuli ensi kerran jo vuonna 1991.

Mitä vuosikokous päätti?

Pori Jazz -yhdistyksessä on nyt kiistaa siitä, mitä vuosikokous päätti hallista.

Osa katsoo jäsenistön päättäneen yksimielisesti, että hallituksen tulisi puuttua eturistiriitoihin ja purkaa hallia koskeva järjestely. Kokouksen puheenjohtaja Ari Eklund taas on sitä mieltä, että kokouksessa ainoastaan velvoitettiin hallitus selvittämään, onko asiassa epäselvyyksiä.

Pori Jazz 2024 juliste.
Pori Jazzin vuoden 2024 juliste. Kuva: Yevheniia Vynokurova

Yle on nähnyt kokouksesta tehdyn litteroinnin. Vuosikokouksessa tehtiin kirjallinen ja kannatettu esitys, jonka mukaan hallin vuokraamisesta syntyvä eturistiriita pitää poistaa. Vastaesityksiä ei tullut.

Kokouksen pöytäkirja ei ole vielä valmistunut, sillä yksi pöytäkirjantarkastajista, Toni Ranne, ei ole suostunut allekirjoittamaan pöytäkirjaa. Yle on saanut haltuunsa Rannen hallitukselle ja osalle jäsenistöstä lähettämän sähköpostin, jossa hän katsoo, että pöytäkirja ei vastaa kokouksen sisältöä.

Ranne vahvistaa Ylelle lähettäneensä sähköpostin.

– Tässä roolissa minun tehtäväni on varmistaa, että asiat tulevat pöytäkirjaan niin kuin jäsenistö on kokoksessa päättänyt, Toni Ranne sanoo.

Puheenjohtaja Eklund sanoo Ylelle, että hän, kokouksen sihteeri ja toinen pöytäkirjantarkastaja ovat yksimielisiä kokouksen kulusta. Heidän mielestään kokouksessa päätettiin hallituksen varmistavan, että hankintaprosessit ja laskujen hyväksyntäprosessit ovat kunnossa eturistiriitojen estämiseksi.

Eklund pohtii, olisiko kokouksessa edes voitu päättää asiasta tavalla, joka Rannen mielestä pitäisi kirjata pöytäkirjaan. Eklund korostaa hallituksen vastuuta vuokrasopimuksen laadinnasta.

– Hallituksen pitää katsoa, että prosessit ovat kunnossa ja toimitaan fiksusti. Se on kaikkien etu.

Entinen toimitusjohtaja kyseenalaistaa

Halliasian nosti kokouksessa esille Pori Jazz 66 ry:n jäsen, Pori Jazzin toimitusjohtajana vuosina 2018–21 työskennellyt Miika Ranne. Hän on pöytäkirjantarkastaja Toni Rannen veli.

Miika Ranne sanoo nostaneensa sidonnaisuuskysymyksiä esille jo toimitusjohtaja-aikanaan. Hän ihmettelee, miksi kokouksen kulusta on jälkikäteen syntynyt erimielisyys.

– Puurot ja vellit menevät sekaisin, kun hallituksessa istuvat laskuttavat yhdistystä kymmenillätuhansilla euroilla vuosien ajan. Vaarana on, että yhdistyksen etu ei ole ensi sijalla, vaan hallituksen.

Miika Ranne kertoo, miksi hän nosti halliasian esille.
Antti Laakso haastattelee.

Puheenjohtaja: Edullinen ratkaisu Pori Jazzille

Yhdistyksen puheenjohtaja Timo Santavuo kiistää, että asiassa olisi eturistiriitaa tai että hän saisi henkilökohtaista etua hallin vuokraamisesta. Hän korostaa jäävänneensä itsensä asiasta päätettäessä ja toimineensa eettisesti oikein.

Santavuon mukaan hallia alettiin vuokrata Pori Jazzille sen jälkeen, kun Jazzin edellisen hallin vuokrasopimus päättyi. Hänen mielestään ratkaisu on ollut Pori Jazzille edullinen ja asia on nyt noussut keskusteluun muista syistä. Hän ei avaa tarkemmin, mihin muihin syihin viittaa.

Timo Santavuo kertoo, miksi hänen yhtiönsä omistamaa hallia alettiin vuokrata Pori Jazzille.
Antti Laakso haastattelee.

Santavuo sanoo, että hallia on vuokrattu Pori Jazzille välillä jopa alihintaan. Hän kehottaa varmistamaan nykyisen vuokratason Pori Jazzin toimitusjohtajalta Sampsa Jolmalta.

Jolma toteaa Ylelle, että Pori Jazz on pyytänyt hallin vuokrasta arvion kiinteistönvälittäjältä ja saanut vastauksen, että hallin vuokra on jopa hieman alle markkinatason. Tämän tarkemmin Jolma ei vuokran perusteita avaa.

Mielestäsi herätetyissä epäilyissä ei siis ole mitään pohjaa?

– Ei ole, Jolma sanoo.

Erilainen arvio Ylelle

Yle kysyi kiinteistövälittäjiltä arviota Kartanon alueen vuokratasosta vastaavankaltaisessa kohteessa.

Neliövuokra-arviot vaihtelivat neljän ja seitsemän euron välillä. Parhaiten varustelluissa kohteissa hinta voi nousta korkeammalle.

Pori Jazz -yhdistys maksaa vuokraa arvonlisäverottomana hieman yli seitsemän euroa neliömetriltä. Kohdetta ei kuvata erityisen hyvin varustelluksi.

Ei siis voi sanoa, että yhdistys olisi maksanut hallin vuokrassa räikeää ylihintaa. Ylen kyselyn perusteella hinta on kuitenkin selvästi markkinoiden ylä- eikä alapäästä: halvemmallakin saisi.

Tilinpäätöstietojen mukaan hallin vuokraaminen on ollut kannattavaa liiketoimintaa. Halliyhtiö on pystynyt maksamaan yhteensä vajaan 11 000 euron vuotuisia osinkoja omistajilleen.

Taseeseen jäi viime vuoden päätteeksi edellisiltä tilikausilta kertynyttä voittoa noin 134 000 euroa.

Festivaalin talous alamäessä

Pori Jazzin taloustilanne puolestaan on heikentynyt viime vuosina merkittävästi. Pori Jazz 66 ry:n tappio viime vuodelta oli yli 370 000 euroa.

Yhdistyksellä oli Ylen tietojen mukaan omaa pääomaa vuodenvaihteessa vielä lähes 420 000 euroa, mutta viime vuosien tappiotahdilla summa kuluu jo vuodessa vaarallisen alas. Kassa on huvennut vauhdilla, sillä vielä vuoden 2021 päätteeksi omaa pääomaa oli yli 1,2 miljoonaa euroa.

Porin Kirjurinluodon lokkilavalla esiintyjä ja ihmisiä katsomassa.
Vuosi 2023 ei ollut Pori Jazzille taloudellisesti onnistunut. Kuva: Katja Halinen / Yle

Pori Jazzin osalta julkisuudessa on viime aikoina käsitelty myös festivaalin entistä työntekijää koskevaa talousrikosepäilyä, joka on syyteharkinnassa.

Festivaali on saanut huomattavia summia julkista tukea. Porin kaupungin tuki on suuruudeltaan 190 000 euroa. Opetus- ja kulttuuriminiseriön avustus on tavallisesti ollut 100 000 euron tuntumassa, mutta kuluvalle vuodelle se puolitettiin.

Miika Ranne työskentelee nykyisin Yleisradiossa vastaavana projektituottajana.

Uutista täsemennetty 10.5. kello 14.30: Korjattu tieto Rannen jäsenistölle lähtettämästä sähköpostista ja muutettu muotoon hallitukselle ja osalle jäsenistöstä.

Suosittelemme