Hiihtoliitosta tyrmäävä viesti maajoukkuevalmentajille – koko toiminta vaarassa

Mäkihypyn ja yhdistetyn maajoukkuevalmentajia on kehotettu viestitse varmistamaan toimeentulonsa muuta reittiä. Kenenkään sopimuksia ei olla uusimassa. Kesälle ei ole luvassa mitään toimintaa.

Eetu Nousiainen Rukan maailmancupin HS142 kilpailussa.
Mäkihypyn ja yhdistetyn koko maajoukkuetoiminta on vaarassa Hiihtoliiton rahapulan takia. Kuvassa Eetu Nousiainen, joka on polvivamman takia joka tapauksessa sivussa suuren osan ensi kautta. Kuva: Tomi Hänninen / Chilipictures
Pekka Holopainen

Mäkihypyn ja yhdistetyn lajiryhmissä tiedettiin odottaa ikäviä uutisia sen jälkeen, kun Hiihtoliiton taloustilanne runsas kuukausi sitten paljastui katastrofaaliseksi.

Tällä viikolla tilanne konkretisoitui tavalla, jota tuskin kukaan osasi odottaa. Kaikille valmentajille ja joukkueiden muille työntekijöille lähti viikonloppuna viesti, jossa kerrotaan, ettei jatkosopimuksille ole taloudellisia edellytyksiä. Lähes jokaisen toimijan sopimus on tyypillisesti määräaikainen ja päättyi tähän kauteen.

Tämä tarkoittaa, että Hiihtoliitto ei pysty tässä vaiheessa lupaamaan Trondheimin MM-kisoihin valmistautuville urheilijoille harjoituskauden aikana minkäänlaista maajoukkuevetoista harjoitustoimintaa.

”Ei uusia sitoumuksia”

Yle Urheilu sai viestin haltuunsa, tässä siitä osia:

”Johtokunta joutui torstaina valitettavasti päättämään, ettei liitto voi toistaiseksi tehdä uusia sitoumuksia, kuten työsopimuksia. Ensi kaudella toiminta varmasti jatkuu, mutta tässä vaiheessa ei ole tietoa, koska uusien sopimusten tekeminen on mahdollista.”

”Koska harjoitteleminen ei ole mahdollista ilman valmentajaa, tilanne on tietenkin lajeille hankalaa. Kaikkien kannattaa alkaa tehdä suunnitelmia ja järjestelyjä, joilla turvaa toimeentulonsa ja toimintansa jatkuvuuden.”

Viestin lopuksi vastaanottajia kehotetaan välttämään asialla elämöimistä varsinkaan mediassa.

Viestin on kirjoittanut Hiihtoliiton varapuheenjohtaja ja mäki-yhdistetyn edustaja Lauri Kettunen ja allekirjoittaneet hänen lisäkseen liiton lajijohtaja Mika Kojonkoski, Tony Kilponen, Riina Valto ja Niina Meis.

Yle Urheilu tavoitti maanantaina Kettusen kommentoimaan tyrmäysviestiä.

”Vastuullista toimintaa”

– Koska tilanne on tämä, on vastuullista työnantajatoimintaa kertoa se avoimesti työntekijöille, jotta nämä osaavat varautua. Emme tietenkään voi roikottaa ihmisiä odottamassa.

Yhdistetyn päävalmentaja Antti Kuisma Rukalla 27.11.2022.
Hiihtoliitto kehottaa yhdistetyn päävalmentajaa Antti Kuismaa ja tämän kollegoita varmistamaan toimeentuloaan muuta reittiä kuin luottamalla järjestön palkanmaksukykyyn. Kuva: Tomi Hänninen

Yhdistetyn ja mäkihypyn maajoukkueissa on toiminut yhteensä viisi maajoukkuevalmentajaa eli Lauri Hakola, Ossi-Pekka Valta, Kimmo Savolainen, Antti Kuisma ja Lauri Asikainen. Lisäksi mukana on ollut muita henkilöitä erilaisissa tukitoimissa. Kettunen myöntää, että tässä tilanteessa on ilmeinen riski menettää heidät toimeentulon näkökulmasta varmemmille työmarkkinoille.

– Onhan se ilmiselvää, että tässä on jo pitkään menty paljon ohuemmilla kuin se ehkä on suurelle yleisölle näyttänyt, Kettunen sanoo.

Kettunen myönsi, ettei Hiihtoliitossa ole tällä hetkellä mitään näkymää siitä, mitä edustusurheilijat tekevät kesällä.

– Mäkihyppy on laji, jota ei harjoitella ilman, että valmentaja on tornissa. Samoin lajiin liittyvä menestykselle välttämätön välinekehitystyö tehdään tyypillisesti kesällä ja syksyllä. Urheilijoilla on kovat tavoitteet, mutta nyt on kysymysmerkki, voimmeko me tuottaa heidän ympärilleen menestyksen mahdollistavia tukitoimia.

Kettusen mukaan on varmaa, että Suomella on ensi kauden alkaessa joukkueet sekä mäkihypyssä että yhdistetyssä.

– Mutta miten kilpailukykyisiä me olemme?

Hiihtoliitto kertoo viestissään lajitoimijoille, että vaikeaan tilanteeseen etsitään intensiivisesti ratkaisua.

Suosittelemme