Kansalaisliike jatkaa kampanjointiaan sairaalan puolesta Savonlinnassa

Keskussairaalaa puolustava ryhmä pyrkii vaikuttamaan päätöksentekoon vielä kaikin keinoin. Keskiviikon tapahtumassa aiheena on sairaalan merkitys kaupungin elinvoimaan.

Rakennuksen katoksen yllä oleva vanha ja ränsistynyt kyltti, jossa lukee Savonlinnan keskussairaala.
Vuodesta 2026 alkaen Savonlinnan keskussairaalassa voi edelleen tehdä päiväkirurgisia leikkauksia, mutta ei raskaampaa, ympärivuorokautista leikkaussalivalmiutta edellyttäviä leikkauksia. Kuva: Saara-Miira Kokkonen / Yle
Saara-Miira Kokkonen

Savonlinnalaiset jatkavat yhä kaupungin keskussairaalan puolustamista. Sairaalan puolesta kampanjoiva kansalaisliike järjestää illalla uuden keskustelutilaisuuden sairaalan tulevaisuudesta.

Hallitus kertoi viime viikolla kehysriihessä, että sairaalaverkkoon aiotaan tehdä muutoksia päivystyksiä keskittämällä ja karsimalla. Tavoitteena on tasapainottaa julkisia menoja ja vastata terveydenhuollon henkilöstöpulaan.

Suunnitelmien mukaan yöaikainen leikkaustoiminta loppuu Savonlinnan keskussairaalassa vuodesta 2026 lähtien. Hyvinvointialueen päätöksellä sairaalassa voi jatkaa perusterveydenhuollon yöpäivystys.

Keskussairaalaa puolustavan kansalaisryhmän puheenjohtaja Kari Nuopponen kertoo, että hallituksen päätökseen on oltu Savonlinnassa tyrmistyneitä.

– Tällä päätöksellä palvelutarjontaa ollaan selvästi heikentämässä. Vaikutusarvioinnit olisivat olleet vähintä, mitä olisi pitänyt tehdä, Nuopponen pohtii.

Sairaala-aktiivit Kari Nuopponen ja Arja Kiviaho-Tiippana.
Sairaala-aktiivit Arja Kiviaho-Tiippana ja Kari Nuopponen ovat järjestämässä jo toista sairaalaa puolustavaa kansalaistilaisuutta. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Etelä-Savon hyvinvointialueelta on kerrottu, että yöaikaisen leikkaustoiminnan lakkauttaminen voi aiheuttaa muutoksia myös päivällä tarjottaviin palveluihin.

Päivystävän kirurgian tiimin puuttuminen vaikuttaa siihen, millaisia leikkauksia sairaalassa voidaan tehdä. Esimerkiksi tekonivelleikkaukset ovat vaakalaudalla Savonlinnassa.

Leikkaustoiminnan supistamisella laajoja vaikutuksia

Yöaikaisen leikkaustoiminnan lakkauttaminen on Nuopposen mukaan suora riski terveysturvallisuudelle, kun seudulla on paljon matkailijoita, kesäasukkaita sekä iäkästä väestöä. Hän uskoo, että kustannukset esimerkiksi ambulanssikuljetuksista tulisivat kasvamaan huomattavasti.

Keskiviikon kansalaisillan teemana on sairaalan merkitys Savonlinnan elinvoimaan. Nuopposen mukaan yöaikaisen leikkaustoiminnan karsiminen vaikuttaa myös kaupungin elinvoimaan muun muassa työpaikkojen kautta.

Kuva tapahtuman yleisöstä House of Olafin tiloissa. Paikalla toistasataa ihmistä.
Maaliskuussa järjestetty ensimmäinen kansalaisilta Savonlinnan keskussairaalan puolesta veti paikalla toistasataa kaupunkilaista. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Kyseessä on jo toinen kansalaisliikkeen järjestämä keskustelutilaisuus, jossa yleisö voi esittää asiantuntijoille kysymyksiä. Panelisteina on muun muassa paikallispoliitikkoja.

Kansalaisliike pyrkii vaikuttamaan päätöksentekoon vielä kaikin mahdollisin keinoin. Käynnissä on nimien kerääminen kansalaisaloitteeseen sekä mielenosoitusten suunnittelu niin Savonlinnaan kuin Helsinkiin.

– Otamme kontaktia muihin hyvinvointialueisiin, joissa on syntynyt samanlaista vaikuttamista kuin meillä täällä. Jos heidän kanssaan saamme yhteistyön hyvin pyörimään, olemme vielä vahvempi porukka puolustamaan näitä asioita, Nuopponen sanoo.

Suosittelemme