Vamialta lähtee satojatuhansia euroja, jopa lähes miljoona – säästöt kohdistuvat aikuiskoulutukseen

Vaasassa ammatillista koulutusta järjestävä Vamia haluaa vastata alueen työvoimatarpeeseen hallituksen säästöistä huolimatta. Töitä on luvassa, kun tulevat suuret tehdasinvestoinnit toteutuvat.

Rehtori Åsa Stenbacka haastattelussa
Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle
Hannele Amonoo

Vaasassa ammatillista koulutusta järjestävälle Vamialle tulee noin 900 000 euron säästöpaineet hallituksen leikkausten vuoksi, rehtori Åsa Stenbacka arvelee.

Suomen hallitus päätti viime viikolla, että ammatillisesta koulutuksesta leikataan 100 miljoonaa euroa. Vielä ei ole varmuutta, paljonko siitä kohdistuu kullekin oppilaitokselle.

Vamiassa säästö kohdistuu aikuiskoulutukseen. Stenbackan mukaan nuorten opinnot pysyvät ennallaan.

Aikuisopiskelijoille ei mahdollisesti tarjota jatkossa enää kokonaisia tutkintoja.

– Meidän pitää miettiä muita tapoja kouluttaa aikuisia. Tullaanko tarjoamaan enemmän tutkinnon osia ja mahdollisuuksia opiskella työn ohella, Stenbacka pohtii.

Yksi ratkaisu on myös tarjota enemmän verkko-opintoja sekä vahvistaa oppisopimuskoulutusta.

Rahoituspäätös seuraavalle vuodelle tulee joulukuussa.

Vamialla oli loppuvuodesta yt-neuvottelut, jotka tulivat päätökseensä tammikuussa. Neuvotteluissa päädyttiin 15 työntekijän irtisanomistarpeeseen. Niillä tavoiteltiin 1,9 miljoonan euron säästöjä.

Nyt talous on tasapainossa, Stenbacka sanoo.

Vastaus työvoimapulaan

Vaasan alueen oppilaitoksissa on varauduttu tulevien suurten tehdasinvestointien toteutumiseen.

– Silloin työvoiman tarve on niin suurta, että opiskeluun pitää löytää monta väylää. Ihmiset opiskelevat erilaisilla koulutustaustoilla, jolloin heille pitää räätälöidä opintoja tutkinnon osien kautta, Stenbacka sanoo.

Vamialla on ollut jo hankkeita akku- ja vetyteollisuuden opintoihin. Niiden avulla ammattikoulu selvittää, millaista osaamista tuleviin yrityksiin tarvittaisiin, Stenbacka sanoo.

Samalla Vamia tekee opintomateriaaleja ja kouluttaa opettajia tulevaan tarpeeseen.

Stenbackan mukaan aikuiskoulusta tarjotaan sellaiisille aloitta, joissa on työvoimatarvetta. Koulutuksiin on jatkuva avoin haku ja yhteistyötä tehdään TE-toimiston kanssa. Koulutusta järjestetään kysynnän mukaan.

Opintomateriaalit maksuttomia 18-vuotiaaksi asti

Yksi hallituksen säästöratkaisuista on maksuttomien opintomateriaalien rajaaminen siihen vuoteen, jolloin opiskelija täyttää 18 vuotta ja hänen opintovelvollisuutensa päättyy.

Rehtori Åsa Stenbacka sanoo, että tämä ei juuri vaikuta Vamian opiskelijoihin.

– Yleensä työkalut ja muut hankitaan ensimmäisen ja toisen vuoden aikana ja samat ovat käytössä kolmantena vuotena.

Suosittelemme