Omran Chaaban, 23, osallistui ensimmäisenä suomalaisena ikoniseen tosi-tv-ohjelmaan − palaa halusta kertoa, mitä tapahtui

Omran Chaaban osallistui vapaaottelun ykkösorganisaatio UFC:n ikoniseen The Ultimate Fighter -ohjelmaan. Yle tapasi 23-vuotiaan vapaaottelijan tämän kotinurkilla.

Omran Chaaban.
Vapaaottelulupaus Omran Chaaban asuu Irlannissa. Kuva: Grigory Vorobyev / Yle
Vinski Virtanen,
Yle Urheilu

Suomen kamppailupiirit tavoitti maaliskuussa loistouutinen, kun UFC julkaisi tosi-tv-sarja The Ultimate Fighterin osallistujalistan. Helsingin Roihuvuoresta ponnistavan Omran Chaabanin nimi komeili välisarjan kategoriassa.

”TUF” on niittänyt menestystä jo vuodesta 2005 alkaen. Ohjelma on ollut olemassa jo lähes 20 vuotta, mutta vasta 32:s tuotantokausi sisältää suomalaisväriä.

Sarjassa 16 ottelijaa kahdesta eri painoluokasta sijoitetaan asumaan samaan taloon, ja molemmissa painoluokissa mitellään kahdeksan kamppailijan turnaus, jonka palkintona on UFC-sopimus.

− Kun uutinen tuli julkisuuteen, että pääsen Ultimate Fighteriin, niin olin siellä jo. Minulla ei ollut puhelinta kuukauteen, Chaaban kertoo kotikulmillaan Roihuvuoren liikuntapuistossa.

Omran Chaaban panee vapaaotteluhanskoja käteen.

Ottelijatalossa ei olla yhteydessä ulkomaailmaan. Keskittyminen on vain ohjelman kuvauksissa ja siinä, että paineistetussa tilanteessa on pakko pystyä parhaimpaansa, kun UFC:n sopimusta tavoittelevat kilpakumppanit elävät samassa ympäristössä ja kiipeävät häkkiin, mies miestä vastaan.

UFC:n kengissä

Haastatteluhetkellä, keskiviikkona 24. huhtikuuta, ohjelman kuvauksista on kulunut viikko.

Chaabanilla on jalassaan aivan uunituoreet UFC:n kengät. Mies on pirteällä päällä, ja vaikka takana on armoton, viikkoja kestänyt fyysinen ja henkinen rutistus kameroiden filmatessa vuorokauden ympäri, hän on ennen kaikkea terve. Vapaaottelussa kirjaimellisesti sattuu ja tapahtuu.

Omran Chaaban.
Omran Chaabanin täytyy pitää salaisuus kuukausia. Kuva: Grigory Vorobyev / Yle

Ehkä UFC:n tossut, iloinen mieli ja terve keho vihjaavat siitä, että vastustajia on sattunut Ultimate Fighterin kuvauksissa Chaabania enemmän. Kuka tietää? Chaaban toki itse, mutta hänellä ei ole lupaa kertoa mitään.

− Se on ollut varmaan haastavin juttu. Kun tänne (Suomeen) tulee, niin haluaisi kertoa kaikille, mitä on käynyt. Ja jengi kyselee koko ajan. Läheiset kysyy, frendit kysyy. Kun kävelee kadulla, jengi tulee kysymään, miten kävi. Instagramissa tulee viestiä, että hei, kerro mulle.

Jos Chaaban on menestynyt ohjelmassa, hän pääsee Ultimate Fighterin finaaliin, joka on vuorossa vasta myöhemmin. Uuden tuotantokauden ensi-ilta on kesäkuun neljäntenä päivänä. Suu täytyy pitää supussa siis vielä kuukausia.

Vapaaottelun NHL

”The Lebanese Gorilla” -lempinimellä tunnettu Roihuvuoren kasvatti on piipahtamassa Suomessa, mutta tavallisesti hän treenaa Irlannissa. Chaaban nimenomaan ”treenaa, treenaa ja treenaa”. Sama sana toistuu tavoitteellisen ottelijan puheissa.

On pakkokin toistua, sillä tavoitteet eivät ole ihan maltillisimmasta päästä.

− UFC-sopimus tulee aina ekana, mutta en ole siitä huolissani. Olen 23 ja nuori hyvällä tavalla, tunnen itseni taitojen puolesta. Tavoite on aina ollut se, että haluan mestaruuden. Ei riitä, että otan pari matsia. Tiedän, että pystyn siihen. Haluan UFC:n mestaruusvyön.

Omran Chaaban harjoittelee.

Riman korkeutta kuvastaa se, ettei Suomella ole tällä hetkellä yhtään ottelijaa UFC:ssä, jota Chaabankin vertaa ”vapaaottelun NHL:ksi”.

Roihuvuoresta matka jatkuu Järvenpäähän Sisu Gymille, jossa Chaaban käy harjoittelemassa aina Suomessa käydessään. Valmentaja Sami Mehamedi vetää Chaabanin kanssa yksityistreenin.

Ennen suoritusta Mehamedi heittää ennustuksen, kun Chaaban ei ole paikalla.

− Väitän, että Suomella on tämän vuoden loppuun mennessä kaksi UFC-ottelijaa.

Mehamedi sanoo arvioineensa näin aiemmin podcastissa. Hänen veikkauksensa on, että Chaaban ja 27-vuotias Abdul Hussein ovat Suomen seuraavat UFC-toivot.

Omran Chaabanin työ tähtää paikkaan UFC:ssä.

Chaaban on voittanut ammattilaisuransa seitsemästä ottelusta kuusi. Husseinin listalla on yhdeksän voittoa ja kaksi tappiota.

Tällaisilla rekordeilla kelpaa jo olla yhteyksissä UFC:n suuntaan, varsinkin kun voittoja on tullut tasokkaissa organisaatioissa.

Chaabania edustaa vapaaottelu- ja urheilupiireissä erittäin tunnettu agentti Malki Kawa. Yhteistyötä on kestänyt yli puolitoista vuotta. Chaaban on tyytyväinen, sillä tätä kautta hänellä on suora yhteys UFC:hen.

Kiinnostaisiko Ultimate Fighter?

Chaabanin edellinen ottelu on tammikuulta Arabiemiraateista. Helsinkiläinen voitti kolmen viikon varoitusajalla käydyssä UAE Warriorsin titteliottelussa Wisem Hammamin.

Otteluun liittyy nykyhetken kannalta mielenkiintoinen tarina. Chaaban kertoo UFC:n soittaneen kolme päivää ennen ottelua. Yhdysvaltalaispromootion edustaja tiedusteli Chaabanin kiinnostusta Ultimate Fighteriin liittyen.

− Vastasin, että joo, mutta katsokaa titteliotteluni, olen nyt Abu Dhabissa ja mulla on päämatsi.

Omran Chaaban.
Omran Chaabanin alkuvuosi on ollut melkoista pyöritystä. Kuva: Grigory Vorobyev / Yle

UFC:n pamput katsoivat Chaabanin viisieräisen ottelun, joka päättyi viimeisessä erässä komeasti lopetusvoittoon. Seuraavana aamuna UFC soitti uudestaan.

Nyt, kolme kuukautta myöhemmin, Chaaban saa ottaa viimein ”iisimmin”. Tammikuun ottelun jälkeen alkoi pitkä pyöritys, mutta ottelija sanoo olleensa UFC:n ympyröissä kuin kotonaan.

− Olin tietysti innostunut, kun näin (UFC:n puheenjohtaja) Dana Whiten, olin UFC:n Apexissa (urheilukeskus) ja on ollut tavoitteena olla siellä. Kun olin siellä, se tuntui silti tosi normaalilta, Chaaban kuvailee.

Omran Chaaban on palannut arkeen tosi-tv-ohjelman kuvausten jälkeen.

Sauna, puuro ja hiljaisuus

Ultimate Fighterin kuvaukset ovat nyt takanapäin ja Chaaban sanoo aikovansa itsekin katsoa tulevan tuotantokauden.

Hän oli tyytyväinen saamaansa valmennukseen ja kertoo, että kokemuksesta jäi hyviä ystäviä, joiden kanssa voi pitää jatkossakin yhteyttä.

Talossa oli monia eri kansalaisuuksia, joten Chaabanille suurin yllätys oli se, miten erilaisia ihmiset olivat käytökseltään ja ajattelumaailmaltaan.

Suomi on kuitenkin Suomi, Chaabanille erityinen paikka. Hän rakastaa saunaa, puuroa ja hiljaisuutta. Suomalaisten reaktiot ohjelmaan osallistumisesta ovat olleet kannustavia ja tukea on tullut.

− Yllätyin hyvällä tavalla, että niin moni ihminen osoitti kiinnostusta ja että Suomessakin se on ollut iso asia. Sanotaan näin, että Suomeen tarvitsee tuoda semmoista (asennetta), että onhan tämä jo iso asia, mutta vielä on matkaa eteenpäin. Tuodaan se vyö tänne, se on vielä parempi.

Näin puhui mies, joka treenasi Järvenpäässä UFC:n hanskoissa.

Roihuvuoresta maailmalle?

Suosittelemme