Piispa istahti kahville kyläläisten kanssa Karigasniemellä – kuuli myös kappelissa kielletyn lasten joiun

Piispa Jukka Keskitalon piispantarkastusmatka Utsjoelle vei kyläläisten kahvipöytään ja kuuntelemaan lasten joikuesityksen, jonka esittäminen lapsilta kiellettiin kappelissa.

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo vieraili Karigasniemen "kyläparlamentissa" kyselemässä kylän kuulumisia.
Piispa Jukka Keskitalo nautti aamukahvinsa paikallisen aamuparlamentin seurassa Karigasniemellä. Paikalla oli toistakymmentä ihmistä keskustelemassa päivänpolttavista asioista. Kuva: Vesa Toppari / Yle
Susanna Guttorm

Karigasniemellä, niin kuin monilla muillakin paikkakunnilla paikalliset kokoontuvat kulmakunnan kuppilaan ”aamuparlamenttiin”. Siellä juodaan kahvit ja jutustellaan päivän polttavat asiat.

Huhtikuisena perjantaina Utsjoen Karigasniemen aamuparlamenttiin saatiin harvinainen vieras keskustelemaan päivän polttavista teemoista. Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo saapui kahvipöytään puimaan asioita paikallisten kanssa.

Karigasniemeläinen Esa Vuomajoki iloitsi harvinaislaatuisesta aamukahviseurasta.

– Oli hieno tilaisuus. Täytyy kiittää piispaa siitä, että käy myös täällä hiippakunnan toisessa laidassa, sanoo Vuomajoki viitaten Oulun hiippakunnan laajuuteen, joka ulottuu Keski-Pohjanmaalta Nuorgamiin.

Paikalliset kertoivat piispalle kylän puhutuimmista aiheista ja muistelivat myös omia kouluaikojaan.

– Puhuimme siitä, mitä tämän alueen nuorille kuuluu. Käsittelimme tietenkin myös seurakunnan asioita. Esille tuli myös kansallispäivän tapahtuma, jolloin keskusteltiin siitä sopiiko joiku kirkkoon, kertoo Keskitalo.

Lasten joikuesitystä vastustettiin kansallispäivänä – nyt joikuesitys toteutui

Piispantarkastukseen kuului aamuparlamentin lisäksi myös lasten joikuesitys.

Aikaisemmin tänä vuonna, Saamelaisten kansallispäivän viettoon liittynyt koululaisten joikuesitys peruttiin kappelissa, koska joidenkin vieraiden mielestä joiku ei sopinut tilaisuuteen. Karigasniemen ja Nuorgamin koulujen rehtori Laura Niittyvuopio-Vallen mukaan saamelaisyhteisössä osa vanhemmista ihmisistä on opetettu siihen, että joiku on syntiä.

Nyt lapset pääsivät esittämään joiun piispalle. Kappeli tosin vaihtui Karigasniemen uusituksi koulurakennukseksi. Samalla avautui kuitenkin mahdollisuus keskustella piispan kanssa kirkossa joikaamisesta.

– Minä kunnoitan tietysti kaikkien mielipiteitä ja ymmärrän, että siitä on saamelaisyhteisön sisällä erilaisia ajatuksia, mutta minusta lasten joikaaminen oli upeaa. Se on osa saamelaiskulttuuria, sillä ilmaistaan tunteita. En näe mitään estettä, että myöskin kirkossa on joikaamista, sanoo Keskitalo.

Karigasniemen koulun rehtori Laura Niittyvuopio-Valle pitää tärkeänä sitä, että lapset pääsivät keskustelemaan piispan kanssa ja esittämään hänelle joiun.

– Haluamme koulussa opettaa lapsille uudenaikaisen näkemyksen, mutta myös kunnioittaa muita. Päätimme kutsua piispa Keskitalon tutustumaan uuteen kouluun ja otimme hänet vastaan siellä, kertoo Karigasniemen koulun rehtori Niittyvuopio-Valle.

Muutettu tekstiä 26.4.2024 klo 13:07: Hiippakunnan alueen koko muutettu alkamaan Keski-Pohjanmaalta.

Suosittelemme