Kasvukausi myöhässä kylmän sään vuoksi, asiantuntija toivoo jo lämpötilan nousevan

Pro Agrian mukaan paksu lumipeite suojasi kasveja paukkupakkasilla, mutta esti samalla roudan muodostumista ja vaikeuttaa siksi maan muokkausta.

Keväinen pelto.
Talven paksu lumipeite on sulanut pelloilta ainakin Seinäjoen liepeilla. Kevättöihin pelloille päästään vasta kun pakkset hellittävät. (Kuvituskuvaa) Kuva: Tarmo Niemi / Yle
Marja Aaltio

Viileä sää on hidastanut kevään etenemistä.

Pro Agrian mukaan kasvukausi on hieman myöhästä aikataulusta, mutta kevätkylvöjä on pohjalaismaakunnissa jouduttu usein ennenkin odottamaan toukokuun puolelle.

Pellot kuivuvat nopesti, kunhan sää vain lämpenee, arvioidaan Pro Agriasta.

– Kylvöjen aloitus menee toukokuun puolelle. Riippuu tietenkin paljolti siitä miten sää lämpenee, sanoo Kasvituotannon toimialajohtaja Juha-Matti Toppari Pro Agriasta

Huhtikuun pakkasista on ollut myös hyötyä. Pellot kantavat hyvin ja moni viljelijä on päässyt kantaville pelloille lannoittamaan syysviljoja ja kuminaa.

Kasvituotannon toimialajohtaja Juha-Matti Toppari kertoo, että keskimääräinen kylvöjen aloitus pohjalaismaakunnissa on toukokuun puolella.

– Ihan tavanomaisessa ollaan vielä. Toivotaan, että lämpeninen lähtisi matkaan. Jos sää jatkuu näin kylmänä vielä pitkään, totta kai se myöhästyttää peltotöiden aloitusta.

Runsaslumisesta talvesta on ollut pelloille hyötyä ja haittaa.

Kasvien kannalta oli hieno asia, että lunta oli paljon. Paksu lumipeite on suojannut nurmea ja öljykasveja tammikuun paukkupakkasilla.

Toisaalta aikaisin tullut lumipeite aiheutti sen, että routaa ei ole päässyt syntymään.

– Olisi ollut hienoa asia, että olisi tullut routaaa peltoihin. Routa olisi murustanut kovia savipitoisia maita, ja ne olisivat kevään tullen muokkaantuneet paremmin, sanoo Juha-Matti Toppari.

Hän toivoo, että lämpeneminen alkaa pian, jotta peltotöihin päästään normaalisti.

Suosittelemme