Suur-Savon Sähkön uusi toimitusjohtaja lupailee suurempia osinkoja, mutta ei helpotusta siirtohintoihin

Suur-Savon Sähkön uusi toimitusjohtaja Mikael Venäläinen toimi aiemmin yhtiön talousjohtajana.

Silmälasipäinen mies katsoo kameraan talvisessa maisemassa.
Mikael Venäläisen mukaan sähkön siirtohintojen helpotusta voidaan harkita aikaisintaan muutaman vuoden päästä. Kuva: Petri Vironen / Yle
Milka Krogerus,
Petri Vironen

Suur-Savon Sähköllä uusi toimitusjohtaja on Mikael Venäläinen.

Suur-Savon Sähkö on pääosin eteläsavolaisten kuntien omistama sähköyhtiö, jonka tytäryhtiöitä ovat muun muassa verkkoyhtiö Järvi-Suomen Energia ja sähkön myyjä Lumme Energia.

Uusi toimitusjohtaja aloitti työnsä viikko sitten, mutta yhtiö on tuttu jo pidemmältä ajalta: Venäläinen on yhtiön entinen talousjohtaja.

Venäläinen on toiminut yhtiössä jo 6,5 vuotta, missä ajassa hänen mukaan yhtiön tase on tuplaantunut. Myös velan määrä yhtiössä on Venäläisen mukaan moninkertaistunut, mikä johtuu kovasta investointiohjelmasta.

Investointeja on suunnattu varsin runsaasti sähköverkon toimitusvarmuuteen. Venäläisen mukaan toimitusvarmuuteen on panostettu noin 500 miljoonaa vajaassa kymmenessä vuodessa, mutta sama määrä työtä ja investointeja on vielä edessäpäin.

Suur-Savon Sähkön uusi toimitusjohtaja: "Turbulenssi on tullut jo tutuksi"
Haastattelussa Venäläinen kertoo, millaiselta tulevaisuus sähköyhtiön näkökulmasta näyttää.

Yhtiöllä on verkkoa 28 500 kilometriä eli noin 280 metriä asiakasta kohti.

Kaupunkialueella toimivalla yhtiöllä määrä saattaa olla vain 30 metriä asiakasta kohden. Tämä ero selittää Venäläisen mukaan myös sitä, miksi sähkön siirtohinnat ovat Suur-Savon sähköllä Suomen kärkeä.

Niin pitkään kuin investoinnit ovat korkealla, ei kuluttajalle ole luvassa helpotuksia sähkön siirtohintoihin.

– Muutaman vuoden päästä meillä on mahdollisuus arvioida näitä siirtotariffeja uudelleen, mutta päätös on Järvi-Suomen Energian, joka on ikään kuin itsenäinen toimija.

Vuodelta 2022 Suur-Savon sähkön osinkoja maksettiin 7,5 miljoonaa, eli 100 euroa osakkeelta. Viime vuodelta osinkoja maksetaan 10 euroa enemmän, 8,2 miljoonaa. Osingot ovat siis hyvässä nousussa.

– Tahtotila täytyy olla semmoinen, että tasaista turvattua osinkoa pystytään omistajille myös tulevaisuudessa maksamaan.

Isoja johtokeloja lumen päällä.
SSS Oy:n tytäryhtiö Järvi-Suomen Energia on panostaa sähköverkkoon seuraavan 10 vuoden sisään 500 miljoonaa. Arkistokuva. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Turbulenssia ja tuulivoimaa

Sähkö- ja energia-alalla on viime vuosina nähty paljon käänteitä ja kriisejäkin. Venäläistä uusi pesti ei silti hirvitä, vaan hänen mukaansa yli 25-vuotinen ura taloushallinnossa ja projektiliiketoiminnassa on valmistanut tuleviin koitoksiin.

– Tämä turbulenssi on tullut jo tutuksi, Venäläinen toteaa tyynesti.

Viime vuonna yhtiön alueella käytettiin sähköä vähemmän kuin kertaakaan aiemmin 2000-luvulla. Myös uusien sähköliittymien määrä oli matalampi kuin pitkään aikaan. Tämä kertoo Venäläisen mukaan energiatehokkuuden lisääntymisestä, mutta myös alueen elinvoiman taantumisesta.

Sähkön myynnin ollessa matalalla Venäläinen toivoo alueelle tuulivoimaa ja aurinkovoimaa, jotta yhtiön sähköverkko saataisiin mahdollisimman tehokkaasti käyttöön.

Suosittelemme