Hallitus esitteli ison tukiporkkanan vihreille investoinneille – vety-yrittäjä: ”Hyödynnämme tätä varmasti Joensuussa”

Hallitus esitteli kehysriihessä yritysten kaipaaman verotuen. Uusia isoja investointipäätöksiä todennäköisesti viivytetään siihen asti, kunnes se on valmis.

Uusia valmiita investointipäätöksiä todennäköisesti viivytetään nyt siihen asti, kunnes tukea pääsee hakemaan. Toisaalta keskeneräisempiä suunnitelmia saatetaan nyt kiihdyttää, jotta investointi ehtisi verohuojennusohjelman piiriin.
Minna Pantzar

Tuulivoimaloita, vetylaitoksia, terästeollisuutta, akkuklusteri....

Elinkeinoelämän keskusliiton ylläpitämän palvelun mukaan vihreän siirtymän investointeja on Suomessa suunnitteilla lähes 260 miljardin euron arvosta.

Luvassa on siis työpaikkoja, verotuloja ja kauan kaivattua talouskasvua.

Valtaosa hankkeista on kuitenkin yhä suunnitteluvaiheessa.

Moni hanke on myös viivästynyt, keskeytynyt tai päätynyt muualle. Esimerkiksi akkuteollisuudessa USA on onnistunut kiilaamaan Suomen edelle ja teräksessä kärsimme vastikään tappion Ruotsille kilpailussa SSAB:n ensimmäisen päästöttömän teräksen tehtaan sijainnista.

Vety-, akku- ja fossiilivapaan terästeollisuuden hankkeiden vauhdittamiseksi hallitus valmistelee nyt uutta verotukea. Asiasta päätettiin kehysriihen yhteydessä.

Hallituksen mukaan verohyvityksen tavoitteena on saada sähköä hyödyntäviä mittaluokaltaan suuria teollisia investointeja liikkeelle.

Tuki annetaan jälkikäteen verohuojennuksena

Suomeen investoiva voisi saada tehtaan käynnistyttyä merkittävän huojennuksen yhteisöveroonsa. Se tarkoittaa, että yritykset maksaisivat tulevista voitoistaan vähemmän veroa.

Tukea voisi saada tehdyn investoinnin arvon perusteella enintään 20 prosenttia ja enintään 150 miljoonaa euroa per hanke. Tuki olisi voimassa kymmenen vuoden ajan siitä hetkestä, kun investointi on alkanut tuottaa voittoa.

Tuki kohdistuu vain uusiin hankkeisiin ja näillä näkymin sitä pääsee hakemaan ensi vuoden aikana. Verohyvitystä myönnetään kuitenkin aikaisintaan vasta vuodesta 2028 alkaen.

Hallitusneuvos Jari Salokoski valtiovarainministeriöstä kertoo, että tarjous on lyhytkestoinen.

– Tukitarjous hakuaikoineen tulee olemaan lyhyt, sillä huojennuksen taustalla oleva EU:n valtiontukiohjelma päättyy jo ensi vuoden lopussa. Toisin sanoen investointia koskeva tukipäätös olisi tehtävä ennen sitä.

Hakuaikaa lyhentää myös ison lakihankkeen vaatima valmisteluaika. Se työ on vasta aloitettu.

– Jos hyvin käy, lakiesitys on eduskunnassa vielä tämän vuoden puolella ja päälle vielä komission hyväksynnän vaatima aika, sanoo Salokoski.

Jari Salokoski, hallitusneuvos, Valtiovarainministeriö.
Verohuojennuksen saa vasta, kun investointi on tehty ja tuottaa voittoa. Haku tukiohjelman piiriin pääsemiseksi on kuitenkin varsin lyhyt, sanoo hallitusneuvos Jari Salokoski valtionvarainministeriöstä. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Lykätäänkö päätöksiä vai kiihdytetäänkö?

Kehysriihessä luvatulla verotuella voi olla myös sivuvaikutuksia. Lähes valmiita investointipäätöksiä saatetaan nyt lykätä.

– Totta kai yritykset jäävät nyt odottamaan, missä vaiheessa heillä on tätä mahdollista saada, Salokoski sanoo.

Loppusuoralla olevaa investointipäätöstä ei kannata tehdä, jos sillä tavoin sulkee itsensä kaavaillun uuden tuen ulkopuolelle. Toisaalta keskeneräisempiä suunnitelmia saatetaan nyt kiihdyttää, jotta investointi ehtisi verohuojennusohjelman piiriin.

Verohuojennus voi olla noin parinkymmenen ison hankkeen ulottuvilla arvioidaan Elinkeinoelämän keskusliitosta.

– Meidän arviomme mukaan parisenkymmentä hanketta voisi suunnitteluaan kiihdyttämällä ehtiä tähän hankeikkunaan mukaan eli pääsemään verohuojennuksen piiriin, sanoo johtava asiantuntija Janne Peljo Elinkeinoelämän keskusliitto EK:sta.

– Tuki myös kannustaa rakentamaan hankkeen valmiiksi nopeammin tai suurempana kuin mitä muuten tapahtuisi, joten siltä osin tämä on merkittävä kannustin, Peljo sanoo.

Janne Peljo, johtava asiantuntija, Elinkeinoelämän keskusliitto.
Hallitus pyrkii varmistaan verohuojennuksella, että hankkeet saadaan toteutettua nopeammin, suurempina ja nimenomaan Suomessa, sanoo johtava asiantuntija Janne Peljo EK:sta. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Samaa mieltä on Suomen ensimmäistä vetylaitosta Harjavaltaan rakentavan P2X Solutionsin toimitusjohtaja Herkko Plit.

– Päätökset eivät ole yksinomaan tuista kiinni, mutta ne vaikuttavat siihen.

Ne voivat esimerkiksi keikauttaa korkojen nousun takia kannattamattomaksi muuttuneen hankkeen investoijan silmissä sittenkin kannattavaksi.

– Taloudellinen tilanne on nyt globaalisti haastava. Vihreän siirtymän hankkeiden kannattavuus paranee, jos niillä on tukikeinoja tavalla tai toisella käytettävissä, Plit sanoo.

Harjavallan vetylaitos valmistuu tänä vuonna. Se ei enää ehdi hyödyntämään uutta veroporkkanaa. Toisaalta se on saanut 26 miljoonaa euroa muuta investointitukea.

Lisäksi Plitillä on selvittelyssä uusia kohteita, kuten vedyn tuotantolaitoksen rakentaminen Oulun Energialle sekä vihreän vedyn ja sähköpolttoaineiden tuotantolaitoksen rakentaminen Savon Voimalle Joensuussa.

– Joensuussa osalta varmasti hyödynnämme tätä uutta tukea jos ja kun se saadaan voimaan. Katsotaan sitten ehtivätkö myös muut investoinnit tähän aikaikkunaan, Plit sanoo.

Herkko Plit, toimitusjohtaja, P2X Solutions.
Investointipäätökset eivät ole yksinomaan tuista kiinni vaan kokonaisuus ratkaisee, sanoo vetylaitosta Harjavaltaan rakentavan P2X Solutionsin toimitusjohtaja Herkko Plit. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Liike-elämäverkosto Amcham Finlandissakin on pistetty merkille hallituksen kehysriihessä esittelemä uusi tuki.

– Verohuojennus on erittäin hyvä signaali hallitukselta. Suomi on valmis taistelemaan ulkomaisista investoinneista ja se voi myös toimia sysäyksenä sille, että esiselvitys- tai suunnitteluvaiheessa oleva investointi materialisoituu, sanoo johtaja Rosa Thurman Amcham Finlandista.

Kokonaispaketti kuitenkin lopulta ratkaisee.

– Kun houkutellaan vihreitä teollisia investointeja, edellytyksenä on myös sujuvat lupamenettelyt, puhtaan energian saatavuus, kantaverkon vahvuus sekä osaajien saatavuus, Thurman sanoo.

Kilpailu on globaali

Orpon hallituksen kaavailema veroporkkana ei ole ainoa laatuaan.

EU-maiden sisällä käydään kovaa valtiontukikilpailua oman tuotannon tukemiseksi ja vihreän siirtymän investointien houkuttelemiseksi. Yhdysvalloilla on myös oma satojen miljardien dollarien tukipakettinsa.

Tähän kilpailuun osallistuu nyt myös Suomi.

Suomen ensimmäinen vihreää vetyä valmistava tehdas on valmistumassa Harjavallassa. Uusiutuvalla energialla tuotetusta vedystä on lupailtu talouteen perusteellista muutosta. Monet hankkeet odottavat kuitenkin sääntelyn selkiintymistä.

Suosittelemme