Kuluttajat

Pistoshoito pilasi kasvot

Outi Rummukainen ei saa enää koskaan poskiaan ennalleen. Puuttuva laki pistoshoidoista vaikuttaa siihen, miten komplikaatioista voi saada korvausta.

Outi Rummukainen levittää meikkivoidetta poskeensa. Siinä, missä pitäisi olla pyöreä poskipää, on nyt kuopalla oleva arpi. Samanlainen on toisessakin poskessa.

44-vuotias Rummukainen kävi helmikuussa ottamassa hyaluronihappogeeli- eli täyteainepistoksia poskipäihinsä. Lopulta posket tulehtuivat niin pahasti, että Rummukainen joutui sairaalahoitoon yli viikoksi.

Nyt Rummukainen tarvitsisi tilanteen korjaamiseksi hoitoja, joiden hinta voi kohota kymmeniin tuhansiin euroihin.

Täyteainepistokset tehnyt kosmetologi kieltää, että tulehdus olisi voinut syntyä hänen tekemästään hoidosta. Hän ei halunnut antaa MOT:lle haastattelua. Kerromme Rummukaisen kokemuksista myös MOT-dokumentissa Pistoshoito pilasi kasvot.

Outi Rummukainen yrittää peittää poskiensa arvet meikillä.

Poskiin oli päässyt bakteeri

Outi Rummukainen oli käynyt ottamassa täyteainepistoksia samalla kosmetologilla kaksi kertaa aiemminkin. Rummukainen vakuuttui yrittäjän ammattitaidosta tämän verkkosivujen perusteella.

– Hän teki tosi paljon erilaisia hoitoja, kuten vartalohoitoja erilaisilla koneilla. Ajattelin, että hän on pätevä.

Seuraavalla viikolla Rummukaiselle nousi korkea kuume. Sitten posket alkoivat punoittaa ja turvota. Lopulta turvotus oli niin paha, ettei Rummukainen saanut enää toista silmäänsä auki. Silloin hän hakeutui päivystykseen ja päätyi yhdeksäksi vuorokaudeksi sairaalahoitoon.

Outi Rummukainen näyttää, millainen ero poskissa oli lauantain ja sunnuntain välillä.

MOT on nähnyt lääkärin loppulausunnon Rummukaisen sairaalahoitojaksosta ja sairaalassa otettujen laboratoriokokeiden tulokset. Rummukaisen tulehdusarvot olivat lääkärin lausunnon mukaan merkittävän korkeat, ja hän sai antibioottia suonensisäisesti.

Sairaalassa Rummukaisen posket kovettuivat. Lopulta toinen poskista puhkesi itsestään ja alkoi vuotaa märkää – molempiin poskiin oli kehittynyt märkäpaise. Toinenkin poski puhkaistiin, ja reikiä pidettiin auki kumiliuskoilla, jotta märkä ja nekroottinen rasva saatiin valutettua ulos.

Poskista löytyi lopulta bakteeritulehdus, jonka aiheutti streptokokki A. Lääkäri on kirjoittanut Rummukaisen Omakantaan, että hän epäilee ensisijaisesti komplikaatiota pistoshoidosta. Lopullista syytä ei ole pystytty selvittämään.

Selvää kuitenkin on, että pistokohtiin on joutunut bakteeri. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, kun hygieniaa ei noudateta kunnolla. Myös täyteaineessa voi olla vikaa, jos sitä ei ole tutkittu ja todettu laadukkaaksi.

Yrittäjä ei enää palannut asiaan

Kun Outi Rummukainen pääsi sairaalasta kotiin, hän jäi pitkälle sairauslomalle. Märkää tuli poskista melkein pari viikkoa kotonakin, ja poskissa olevat reiät oli pidettävä auki ja huuhdeltava päivittäin. Nyt posket ovat arpeutuneet. Koska tulehdus tuhosi poskista rasvakudosta, posket jäivät kuopalle.

Silloin kun Rummukaisen oireet alkoivat, hän otti yhteyttä hoidot tehneeseen yrittäjään. MOT on nähnyt Rummukaisen ja hänelle pistoshoidot tehneen kauneusyrittäjän välistä viestinvaihtoa.

Yrittäjä vastasi vasta sitten, kun Rummukainen oli ollut sairaalahoidossa jo muutaman päivän. Hän ei pitänyt mahdollisena, että posket olisivat voineet tulehtua täyteainehoidoista. Yrittäjä sanoi ottavansa yhteyttä täyteaineen maahantuojaan ja palaavansa asiaan sen jälkeen, mutta ei koskaan palannut.

Rummukainen on sen jälkeen yrittänyt saada yrittäjää kiinni tuloksetta. Hän tahtoisi keskustella yrittäjän kanssa ja sopia siitä, miten yrittäjä korvaisi Rummukaiselle sattuneet vahingot.

Rummukainen toivoo, että hänelle korvattaisiin kaikki vahingosta koituneet kulut.

Rummukainen kertoo saaneensa painostavia yhteydenottoja. Myös MOT:n toimittaja sai puheluita, joissa yritettiin kieltää tapauksen käsittely julkisuudessa.

Yrittäjä kieltäytyi haastattelusta.

Kuluja on jo nyt kerääntynyt suuri summa. Rummukainen maksoi alun perin poskipäidensä täyteaineista yli 600 euroa. Pelkkä sairaalareissu maksoi yli 500 euroa ja haavahoitajan vastaanotot noin 100 euroa.

Koulutus vaikuttaa komplikaation korvaukseen

Täyteainehoito on nykyään suosittu ja yleinen kauneudenhoitotoimenpide. Täyteaineista yleisin on hyaluronihappo, joka on monelle tuttu kosteuttavista ihonhoitotuotteista. Sitä on normaalistikin ihmiskehossa esimerkiksi silmissä ja nivelissä kosteuttajana.

Suomessa täyteainehoitojen tekeminen ei ole luvanvaraista tai vaadi erillistä koulutusta.

Suomessa onkin runsaasti täyteainehoitoja tarjoavia kauneushoitoloita, joissa ei työskentele terveydenhuollon ammattilaisia.

Tämä on plastiikkakirurgi Heikki Kupin mielestä huolestuttavaa. Hän on ajanut jo vuosia yhdessä muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa Suomeen lakia, joka sallisi täyteainehoitojen teon vain siihen koulutetuille terveydenhuollon ammattilaisille.

Komplikaatioita voi tulla koulutetun ammattilaisenkin käsissä, mutta riski on pienempi. Jos tekijä olisi aina terveydenhuollon ammattilainen, korvaustenkin saaminen olisi hoitovirheen sattuessa yksioikoisempaa.

Injektiohoitoja antavalla terveydenhuollon ammattilaisella tulee aina olla potilasvakuutus, joka korvaa potilasvahinkojen kuluja.

Outi Rummukaiselle täyteainehoidot tehnyt yrittäjä on koulutukseltaan kosmetologi. Hänelle ei myönnetä potilasvakuutusta, vaan vastuuvakuutus. Se on yrittäjälle vapaaehtoinen.

Voi olla, että vahingon sattuessa korvauksia joutuu hakemaan oikeusteitse. Rummukainen on nyt hankkinut asianajajan, joka hoitaa tapausta.

Outi Rummukaisen poskiin tuli bakteeritulehdus hyaluronihappopistoksista.
Plastiikkakirurgi on arvioinut, ettei Rummukaisen poskia saada enää ennalleen. Niitä voidaan hoitaa paremmiksi, mutta se maksaa. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Rummukainen pohtii, miten hän saisi poskiensa vauriot korjattua. Hän on käynyt plastiikkakirurgilla, joka arvioi poskien tarvitsevan rasvansiirron ja arpia hoitavia toimenpiteitä. Hinnan plastiikkakirurgi arvioi nousevan 10 000 eurosta 20 000:een.

Lakia on odoteltu jo vuosia

Heikki Kupin mukaan Suomen plastiikkakirurgiyhdistykseltä kysyttiin jo parikymmentä vuotta sitten ensimmäisen kerran asiantuntijalausuntoa täyteainehoidoista.

– Totta kai me ajattelimme, että asiasta ei pidä tehdä lainsäädäntöä, koska eihän kukaan järkevä suomalainen lähde tekemään tällaisia hoitoja ilman koulutusta. Mutta maailma on muuttunut tänä aikana. Nyt joudumme jo ponnistelemaan, että lainsäädäntö saataisiin mukaan, Kupi sanoo.

Vuodet ovat kuluneet, mutta lainsäädäntöä ei ole kuulunut.

– Monesti esimerkiksi lainsäädäntökin muuttuu vasta sitten, kun meillä on isoja ongelmia. Suomi on reippaasti muita Euroopan maita jäljessä.