Taidekeskus Salmelan veistospuistosta tuli sorsapuisto – tulva nousemassa harvinaisen korkealle Etelä-Savossa

Ely-keskus varoittaa Etelä-Savossa tulvaherkkien alueiden asukkaita suojaamaan omaisuuttaan.

Pieni rakennus on tulvaveden ympäröivä, isompi rakennus taaempana on vielä kuivilla. Vedessä puiden vieressä ui sorsia.
Tulvatilanne Salmelassa 20. huhtikuuta. Huvimaja Höijer kuvassa vasemmalla. Kuva: Salmelan arkisto
Enna Poutiainen,
Arvo Vuorela

Kevättulvat ovat olleet runsaita ympäri Suomen.

Myös esimerkiksi Saimaan vedenkorkeus on 60 senttiä tavanomaista korkeampi. Saimaan vedenkorkeuden ennustetaan nousevan vielä noin 30–40 senttiä lisää ja tulvahuipun ennustetaan olevan kesäkuussa.

Etelä-Savon ELY-keskuksen mukaan viime viikon sateet ja tälle viikolle ennusteut sateet jatkavat tulvatilanteen pahenemista maakunnassa.

Mäntyharjun reitillä Kyyveden pinnan ennustetaan nousevan korkeimmalle tasolle 114 vuoden mittaushistorian aikana. Vesistöennusteiden mukaan Kyyveden kevättulvan huippu ajoittuu toukokuun alkupuolelle.

Tulva uhkaa Mäntyharjulla myös kirkonkylän kupeessa sijaitseva Taidekeskus Salmelaa, joka on jo nyt lähes veden saartama.

Toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala ei muista, että vesi olisi ollut näin korkealla hänen koko 35-vuotisen Salmela-uransa aikana.

Hoikkalan mukaan on viidestä sentistä kiinni, että Huvimaja Höijerin lattia joutuu veden valtaan. Vuonna 2008 valmistunut kaunis huvimaja on saanut inspiraatiota arkkitehti Theodor Höijerin suunnittelemista ikkunoista.

Rakennusta on hänen mukaansa myös mahdoton suojella, koska vesi uhkaa rakennusta joka puolelta.

– Veistospuistosta tuli sorsapuisto. Huoli meillä on päällä, muttei vielä katastrofi kuitenkaan.

Ely-keskus kehottaa tulvaherkkien alueiden asukkaita suojaamaan omaisuuttaan tulvalta. Kiinteistönomistajia muistutetaan tarvittaessa suojaamaan kastumisvaarassa olevat rakennukset.

Ely-keskus seuraa tulvatilanteen etenemistä ja jatkaa tiedottamista yhteistyössä Etelä-Savon pelastuslaitoksen ja Tulvakeskuksen kanssa. Mäntyharjun kunta ei ole vielä ryhtynyt toimenpiteisiin tulvan varalta.

Suosittelemme