Tero Pitkämäki kertoi kutkuttavia tietoja Oliver Helanderista – harjoittelussa tapahtunut valtava muutos

Yksi Suomen yleisurheilun suurimmista olympiatoivoista on pystynyt harjoittelemaan aivan eri tasolla verrattuna viime vuosiin.

Oliver Helander on lupaavassa kunnossa ennen kautta 2024.
Oliver Helander on lupaavassa kunnossa, kertoo valmentaja Tero Pitkämäki. Kuva: Tomi Hänninen/Yle
Atte Husu

Keihäänheittäjä Oliver Helander on olympiavuonna urallaan aivan uudessa tilanteessa.

Helanderin henkilökohtainen valmentaja Tero Pitkämäki kertoo suojattinsa pystyneen harjoittelemaan terveenä koko harjoituskauden, mikä on ollut aiempina vuosina vain kaukainen haave.

Kun Pitkämäki ja Helander aloittivat valmennusyhteistyön loppuvuodesta 2021, heittäjälupaus kärsi pahoista heittokäden olkapäävaivoista. Vuonna 2022 olkapäätä hoidettiin useilla kortisonipistoksilla.

Vuosi sitten harjoituskautta hankaloittivat selkäongelmat. Niiden vuoksi Helander pääsi kovatehoiseen harjoitteluun vasta tammikuussa 2023.

Pitkämäen mukaan Helanderilla oli talvella ”pientä selkäjumia”, joka on sittemmin häipynyt kokonaan.

– Ei ole ollut mitään jarruttavia tekijöitä. Tosi tasapainoinen harjoituskausi verrattuna viime vuosiin.

– Olemme pystyneet tekemään talven aikana etenkin kovatehoisempia heittoja. Varmaan viisi kertaa enemmän kuin viime ja toissa vuonna, Pitkämäki kertoo puhelimitse Teneriffalta, jossa kaksikko on harjoitellut viime viikot.

Perustaso noussut

Vaikka Pitkämäen ja Helanderin ennätykset ovat lähellä toisiaan – 91,53 ja 89,87 – valmentaja ja suojatti ovat heittäjätyypiltään kuin yö ja päivä.

Suurin syy löytyy taustasta. Helander päätti keskittyä käsipallon sijaan keihäänheittoon 19-vuotiaana. Tuossa iässä Pitkämäki oli ehtinyt heittää tuhansia heittoja enemmän kuin nykyinen suojattinsa.

Vaikka Helanderin aiempien harjoituskausien toistomäärät ovat moninkertaistuneet, hän ei pääse vielä lähellekään Pitkämäen lukemia.

– Ei lähellekään, mutta ihan mukaviin määriin kuitenkin. Eikä ole tarvettakaan päästä sellaiseen, koska Oliver on erityyppinen urheilija. Tein tuplat verrattuna siihen, mitä Oliver on nyt pystynyt tekemään, Pitkämäki kertoo.

Tero Pitkämäki ja Oliver Helander iskevät nyrkit yhteen. Kasvot kameraan päin oleva Pitkämäki virnistää. Helander on selin kameraan.
Tero Pitkämäki on valmentanut Oliver Helanderia loppuvuodesta 2021. Kuva: Tomi Hänninen

Pitkämäen mukaan Helander on pystynyt tekemään keihäällä kaksi heittoharjoitusta viikossa. Treenit ovat sisältäneet 30 kovaa heittoa. Aiemmin tällaisia harjoituksia oli yksi, jos sitäkään.

– Kuulanheittoja on tullut myös hyvin. Semmoinen 100–150 heittoa viikossa.

– Oliverin heittolukema ei ole vielä järisyttävän iso, mutta ihan riittävä. Heittovalmius on hyvä, ja olkapää on ruvennut sietämään heittämistä hyvin. Karsinta-finaaliyhdistelmä ei aiheuta enää päänvaivaa, Pitkämäki sanoo.

Tero Pitkämäki kertoi kutkuttavia tietoja Oliver Helanderin harjoituskaudesta

Kaksi kisaa ennen Roomaa

Helander avaa kautensa Dohan Timanttiliigassa 10. toukokuuta. Tuolloin kaksikon tavoite on rikkoa olympiaraja 85,50. Pitkämäki tuijottaa myös kasaa eli sitä, saako Helander tuotua kisaan harjoituksissa olleen heittovarmuutensa.

– Harjoitukset antavat aika hyvää osviittaa, mutta kilpailu on aina oma juttunsa. Näyttää, että Oliverilla on ihan erilaiset valmiudet tehdä hyvää ja tasaista tulosta.

– En uskalla hehkuttaa etukäteen, vaikka tilanne on hyvä, Pitkämäki sanoo viitaten Helanderin vaisuihin kauden avauksiin.

Toukokuussa 2022 Helander astui Dohassa yli kaikki kolme heittoaan, ja viime vuonna keppi lensi Oulun Pyrinnön heittäjän kädestä vain 80,50. Molempina kausina paras tulos tuli kesäkuun puolivälissä Turussa, joka oli vuonna 2022 kolmas ja vuonna 2023 Helanderin toinen kisa.

Dohan lisäksi Helander nähdään heittoviivalla vain kerran ennen kesäkuun alussa järjestettäviä Rooman EM-kisoja. Kesä on kuitenkin rytmitetty vain ja ainoastaan elokuussa odottavien Pariisin olympialaisten ehdoilla.

– Vain Pariisi on ollut ajatuksissa. Rooma on sivukisa. Mennään kisa kerrallaan ja katsotaan tilanteen mukaan, Pitkämäki sanoo.

Suosittelemme