Kouluruoka herättää mielipiteitä Matin ja Liisan koulussa – kasiluokkalaisten suosikki on perinteinen, mutta uudistuksia kaivataan

Yle Itä-Suomen Uutisluokka Matin ja Liisan koulussa selvitti, miten kouluruoka tulee oppilaiden lautasille ja kuka siitä päättää. Osa oppilaista kertoi, että välillä jää nälkä.

Lautasella on tomaattisalaattia ja risottoa.
Uutisluokkalaiset kuvasivat ruokalassa lempiannoksiaan. Kuva: Ella Kokkonen / Yle Uutisluokka
Yle Uutisluokka

Kysyimme Matin ja Liisan koulun 8.-luokkalaisilta kouluruuasta. Heitä on yhteensä 96. Kysymyksiimme vastasi 62 oppilasta. Puolet vastanneista kertoi syövänsä kouluruuan päivittäin. Lähes kaikki syövät sitä vähintään useita kertoja viikossa.

Mielipiteet kouluruuasta olivat pääosin myönteisiä, mutta selkeitä toiveitakin esitettiin.

Suosituin ruoka oli makaronilaatikko. Myös broileririsotto, uunimakkara ja perunasose saivat paljon ääniä. Vähiten ääniä keräsivät kapteenin kalakuviot ja hernekeitto.

Yli puolet vastanneista oli sitä mieltä, että ruokailuun varattu aika on liian lyhyt. Tällä hetkellä siihen on varattu aikaa puoli tuntia. Oppilaiden mielestä kouluruuan laatu on vaihtelevaa ja sen laatua tulisi parantaa.

Kasvisruoka jakoi mielipiteitä. Suurin osa ajattelee, että kasvisruokapäiviä tulisi vähentää tai ne tulisi poistaa kokonaan. Kahdeksan vastanneista piti niiden määrää tällä hetkellä sopivana.

Iso osa vastasi, että kouluruoka pitää nälkää vain harvoin. Vain kaksi vastanneista kertoi, että kouluruoka riittää aina pitämään nälän poissa koko koulupäivän ajan.

Makaronilaatikkoa syödään koululla eniten

Halusimme selvittää, miten kouluruoka tulee oppilaiden lautasille ja kuka siitä päättää. Haastattelimme koulussa työskentelevää Servican edustajaa.

Hän kertoi meille, että Matin ja Liisan koulussa ruuan tekemiseen kuluu kolme tuntia päivässä. Lisäksi ruokaa esivalmistellaan aina seuraavaksi päiväksi. Työpäivä alkaa aamuseitsemältä ja kestää kahdeksan tuntia. Keittiössä työskentelee kolme henkilöä.

Ruoka tulee koululle ravintokeskukselta ja raaka-aineet tukkutoimittajilta. Ne ovat suurimmalta osin kotimaisia. Osa ruuista tulee kylmävalmistuksella tehtynä ja osa ruuista tehdään koululla paikan päällä.

Ruokalassa eniten kuluva ruoka on makaronilaatikko ja vähiten kuluva pinaattivelli. Jos ruoka loppuu kesken, sitä pyritään tekemään lisää. Ruuan menekki ei vaikuta ruokalistaan.

Koulussa tarjotaan paljon keittoja, sekä laatikko- ja kasvisruokia, koska ne kuuluvat ruokasuosituksiin. Ruokalistoista ja mausteista vastaavat ruokalistasuunnittelijat. Henkilökunnalla itsellään ei ole lempiruokaa, vaan heidän mielestään kaikki ovat hyviä. Myös he maistavat ruokaa.

Kuvasimme suosikkiruokiamme juttua varten. Tässä annoksia, jotka maistuivat mielestämme hyvältä:

Lautasella on kurkkusalaattia, makaronia, jauhelihakastiketta ja ketsuppia. Vieressä lasi vettä.
Lautasella on puuroa ja marjakeittoa, vieressä lasi maitoa.
Lautasella on tomaattisalaattia ja risottoa.
Lautasellinen puuroa ja mehukeittoa, muutama juustoleipä, omena ja vettä.
Lautasella on makaronia, jauhelihakastiketta ja ketsuppia. Vieressä lasi vettä.
Lautasella on perunamuussia ja makkara.
Lautasella on risottoa ja kaalisalaattia. Vieressä lasi vettä.

Jutun suunnittelu, tiedonhankinta ja kirjoittaminen: 8A, Matin ja Liisan koulu, Yle Uutisluokka

Anne-Pauliina Rytkönen / Yle Uutiskummi

Yle Uutisluokka on mediakasvatustoimintaa, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Matin ja Liisan koulu Pohjois-Savossa Lapinlahdella. Yläkoulu, luokat 7-9.
Matin ja Liisan koulu sijaitsee Pohjois-Savossa Lapinlahdella. Koulussa annetaan perusopetusta vuosiluokille 1–9. Kuva: Anne-Pauliina Rytkönen / Yle

Suosittelemme