Tätä Ukrainan ilmapuolustuksen lujittaminen vaatisi länneltä

MPKK:n sota-asiantuntija Pasi Hirvonen arvioi, että Ukraina saa kevään aikana uusia Patriot-ilmatorjuntajärjestelmiä liittolaisiltaan.

Eversti Pasi Hirvosen mukaan jää nähtäväksi, saako Ukraina kaikkia pyytämiään ilmatorjuntajärjestelmiä.
Alina Mäkynen

Länneltä löytyisi Ukrainan kaipaamat ilmatorjuntajärjestelmät, mikäli tahtoa niiden lähettämiseen on. Näin arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Pasi Hirvonen maanantain A-studiossa.

Ukrainalla on tällä hetkellä kolme ilmatorjuntaan tarkoitettua Patriot-järjestelmää, ja Saksa lupasi aiemmin tässä kuussa neljännen. Ukraina on kertonut tarvitsevansa ainakin seitsemän uutta järjestelmää. Länsimailla niitä on yhteensä noin sata.

Hirvosen mukaan Ukrainassa on luultavasti laskettu tarkkaan seitsemän järjestelmän tarve ja niiden käyttökohteet. Nähtäväksi kuitenkin jää, lähettävätkö Ukrainaa tukevat maat yhtä monta järjestelmää kuin maa on toivonut.

– Varmaan enemmän kuin neljä siellä tulevina kuukausina on.

Ukraina tarvitsee nyt kipeästi vahvistusta ilmapuolustukseensa, jotta se voisi suojella kaupunkejaan ja energiajärjestelmäänsä Venäjän tuhoisilta iskuilta. Viimeksi maanantaina EU-maiden vastuuministerit keskustelivat Ukrainan ilmapuolustuksen tukemisesta, mutta ne eivät kertoneet konkreettisista apupäätöksistä julkisuuteen.

Katso koko maanantain A-studio Yle Areenassa.

Suosittelemme