Jopa kymmenen tuhatta käyntiä hyisessä vedessä – Vaasan Sisäsataman avantouintipaikka jää kesätauolle ilman tietoa tulevasta

Viime vuonna vaasalaiset äänestivät lähes yksimielisesti, että kaupungin osallistava budjetti käytettiin avantouintipaikan perustamiseen. Paikka on osoittautunut suosituksi.

Vaasan kaupungin palveluvastaava Jarmo Latvala Vaasan avantouintipaikan edustalla keväällä. Takana näkyvät konttimaiset pukukopit.
Vaasan kaupungin palveluvastaava Jarmo Latvala kertoo, että avantouintipaikasta on tullut paljon kiittävää palautetta. Kuva: Antti Haavisto
Hannele Amonoo

Avantouintikausi Vaasan Sisäsatamassa päättyy tänään tiistaina.

Betoniponttoonilaiturilla sijaitsevat pukukopit hinataan pois myöhemmin, mutta uintipaikalle johtava kävelysilta poistetaan tänään.

Uintipaikka perustettiin ja ylläpidettiin osallistavan budjetoinnin avulla. Vaasalaiset äänestivät ja päättivät lähes yksimielisesti viime vuonna, että 15 000 euron budjetti käytetään avantouintipaikan avaamiseen.

Uintipaikassa on kaupungin vuokraamat lämpimät pukukopit, mutta ei saunaa tai suihkua.

Avantouimareita on Sisäsatamassa riittänyt. Ilmainen uintipaikka avattiin joulukuussa ja siellä on käynyt lähes 10 000 kävijää kolmen ja puolen kuukauden aikana, kaupungin palveluvastaava Jarmo Latvala kertoo. Kävijöiltä on tullut myös kiittävää palautetta.

Ennakkoon pelättiin, että uimapaikalla tehdään ilkivaltaa. Alueella oli kameravalvonta, mutta ei henkilökuntaa.

– Ihme kyllä, mitään ei ole sotkettu tai rikottu. Ilmeisesti paikka estää ilkivaltaa, sillä siellä on vilkas liikenne, Latvala sanoo.

Jatkosta ei tietoa

Jatkosta ensi kaudelle ei ole vielä tehty päätöstä.

– Olemme hakeneet myös ulkopuolista rahoitusta, mutta siitäkään ei ole vielä tullut päätöstä, Latvala sanoo.

Aivan nollasta ei seuraavaa kautta tarvitsisi aloittaa, sillä kaupungilla oli valmiina vanha betonilaituripohja. Ilman sitä ei osallistavan budjetin 15 000 euroa olisi riittänyt. Sillä rahalla kustannettiin nyt muu varustelu ja vuokrattiin pukukopit.

Latvala laskee, että jos uimapaikka varusteltaisiin viimeisen päälle, maksaisivat sen käyttökustannukset noin 20 000 euroa vuodessa. Sillä saataisiin jopa lämmitetyt rappuset.

– Ja sitten 10 tonnilla voitaisiin ostaa ne kontit omaksi, ettei tarvitsisi maksaa vuokraa. Mutta kymmenestä kahteenkympiin, niin homma olisi klaari, Latvala arvioi.

Pingviineille rakennetaan uusi sauna

Vaasalainen avantouimaseura Pingviineillä on Hietasaaressa oma sauna. Seurassa harrastaminen on maksullista, mutta Jarmo Latvala tai Pingviinien puheenjohtaja Heikki Rantala kokevat, etteivät lähekkäin sijaitsevat uimapaikat kilpaile keskenään.

Rantala uskoo, että avantouinnista innostuneet siirtyvät Pingviinien jäseneksi. Seurassa on jo yli 1 300 jäsentä.

– Sauna ja siellä saunassa yhdessä vietetty aika on keskeinen osa myös tätä pingviinin avantouintiharrastusta, Latvala sanoo.

Tällä hetkellä Pingviinien saunaan ei tosin pääse lämmittelemään, sillä sauna on purettu. Sen paikalle rakennetaan uusi sauna. Myös laituri rakennetaan uusiksi.

Merenrannalla purettu rakennus. Kaivinkone on kivien päällä. Vasemmalla puolella laituri johtaa meren päälle. Aurinko paistaa.
Vaasan Pingviinien vanha sauna Hietasaaressa on purettu. Kuva: Antti Haavisto

Uudesta saunasta tulee vanhaa suurempi. Vanhaan mahtui 18 ihmistä ja uuteen 30. Pukuhuoneen yhteyteen tulee maksulliset suihkut.

Uuden sauna odotetaan aukeavan marraskuussa. Urakan kustannusarvio on noin miljoona euroa. Puolet summasta on säästetty vuosien varrella jäsenmaksuista ja toinen puoli tulee lahjoituksena.

Suosittelemme