Juoksijasiskokset käyttivät molemmat kiellettyjä aineita – toiselle pitkä kilpailupanna

Saksalaiset Sara ja Sofia Benfares jäivät molemmat kiinni epo-hormonin käytöstä.

Sara Benfares.
Sara Benfares kilpaili vuoden 2022 Eugenen MM-kisoissa. Kuva: Getty Images for World Athletics
Joel Sippola

Saksassa on noussut esiin erikoinen dopingtapaus, kun samasta perheestä kaksi urheilijaa on jäänyt kiinni dopingin käytöstä. 22-vuotias Sara Benfares sai hiljattain viiden vuoden kisakiellon.

Benfaresille tehtiin puolen aikana kolme dopingtestiä, joiden aikana naisen elimistöstä löytyi peräti viittä eri kiellettyä ainetta. Benfares oli käyttänyt muun muassa epo-hormonia. Hänen kaikki suorituksensa viime vuoden syyskuusta tämän vuoden tammikuuhun on mitätöity.

Benfares ylsi kahden vuoden takaisissa yleisurheilun MM-kisoissa sijalle 12 Eugenen 5 000 metrin juoksussa.

Helmikuussa puolestaan uutisoitiin, että juoksijan 19-vuotias sisko Sofia Benfares on jäänyt niin ikään kiinni epo-hormonin käytöstä. Hän ylsi viime vuonna pidetyissä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa pronssille.

Siskosten isä Samir Benfares on väittänyt, että Sara Benfares oli saanut kyseisiä aineita luusyöpää vastaan käytettävistä syöpähoidoista.

Omituisen tilanteesta teki se, ettei Saksan yleisurheiluliitto ollut tiennyt syövästä. Vuoden alussa nainen näytti kuitenkin Instagramissa kuvia toipumisestaan.

– Nämä ovat olleet minulle päivittäisiä rutiineja jo vuoden ajan. Olen kyllästynyt perustelemaan hoitojani viranomaisille, Benfaresin kerrotaan kommentoineen.

NRK:llä asiantuntijana toimiva Vebjörn Rodal on ihmeissään perheen viestinnästä dopingtapauksessa.

– Valmentaja ja isä eivät ole olleet tässä kovin läpinäkyviä. Se on jopa pelottavaa.

Benfaresin siskoilla on sekä Saksan että Ranskan kansalaisuus ja he harjoittelevat Ranskan puolella. Saksalaista LC Rehlingeria edustaneet urheilijat pistettiin molemmat seurasta ulos dopingtapausten tultua ilmi.

Suosittelemme