Talouskurimuksessa olevan Haminan Energian toimitusjohtaja vaihtui taas

Edellinen toimitusjohtaja Matti Karhu aloitti tehtävässä vasta viime vuoden loppupuolella. Hän irtisanoutui.

Nesteytetyn kaasun varastosäiliö Haminan LNG-terminaalissa. Etualalla vesitykki.
Uusi toimitusjohtaja Kimmo Rahkamo on toiminut Hamina LNG oy:n hallituksen puheenjohtajana sekä Haminan Energian neuvonantajana marraskuusta 2023 alkaen. Kuva: Esa Syväkuru / Yle
Mari Siltanen

Haminan Energian toimitusjohtaja on vaihtunut. Tehtävässä aloitti tänään tiistaina Kimmo Rahkamo. Rahkamo on yhtiölle tuttu mies, sillä hän on toiminut Hamina LNG oy:n hallituksen puheenjohtajana sekä Haminan Energian neuvonantajana marraskuusta 2023 alkaen.

Edellinen toimitusjohtaja Matti Karhu irtisanoutui tehtävästään vain muutaman kuukauden jälkeen. Karhun edeltäjä taas kieltäytyi toimesta jo ennen kuin hän aloitti toimitusjohtajana. Vaihtuvuus ei ole hallituksen puheenjohtaja Tarja Tikkasen mukaan ainakaan helpottanut talousvaikeuksissa painivan yhtiön tilannetta.

– Tietenkään se ei ole toivottavaa. Aina toivotaan, että asioita olisi voinut viedä pidemmällä jänteellä eteenpäin.

Talousongelmat johtuvat monista syistä

Haminan Energia on sataprosenttisesti Haminan kaupungin omistama. Kaupungin päättäjät kokoustivat useaan otteeseen viime vuonna yhtiöön liittyvien huolien takia.

Yhtiö on tehnyt tappioita ja sen omavaraisuusaste on ollut heikko. Lisäksi yhtiö on ollut mukana kariutuneissa energiahankkeissa kuten Fennovoiman ydinvoimalassa.

Yhtiön suursatsaus Haminan LNG-terminaali tuli myös kalliiksi. Se valmistui yli kaksi vuotta myöhässä ja maksoi yhteensä noin 100 miljoonaa euroa.

Muutoksia on tehtävä

Tikkasen mukaan yhtiötä on rasittanut se, että on ollut erilaisia näkemyksiä siitä miten yhtiötä pitäisi viedä tulevaan. Rahkamolta Tikkanen toivoo sitä, että hän rakentaisi yhteistyötä kaupungin suuntaan.

– Meidän tehtävä hallituksena, ja uuden toimitusjohtajan tehtävä, on vakauttaa tilannetta.

Tikkasen mukaan Rahkamolla on vahva kokemus johtamisesta ja muutosten läpi viemisestä, sillä yhtiön talous pitää saada kuntoon.

– Hän uskaltaa mennä eteenpäin.

Korjattu 23.4. klo 14:45: Ingressissä oli Matti Karhun etunimi väärin.

Suosittelemme