Ponsse kärsi alkuvuoden poliittisista lakoista, kun koneiden vienti keskeytyi

Metsäkonevalmistaja Ponssen liikevaihto ja liikevoitto alenivat tammi–maaliskuussa huomattavasti edellisvuodesta.

yleiskuva - Ponsen valmistamia metsäkoneita kuljetettavana junavaunujen päällä
Ponssen koneiden vienti keskeytyi poliittisten lakkojen takia. Arkistokuva. Kuva: Esa Syväkuru / Yle
Keijo Salokangas

Vieremäläinen metsäkonevalmistaja Ponsse kertoo osavuosikatsauksessaan kärsineensä alkuvuoden poliittisista lakoista. Uusien koneiden vientitoimitukset keskeytyivät lakkojen vaikutuksesta maaliskuussa ja koneiden laskutus jäi heikoksi.

Ponssen liikevaihto ja liikevoitto alenivat tammi-maaliskuussa huomattavasti vuoden takaisesta. Liikevaihto laski 16 prosenttia 170 miljoonaan euroon ja liikevoitto jäi heikoksi, runsaaseen miljoonaan euroon. Vuotta aiemmin liikevoittoa kertyi vajaat 17 miljoonaa euroa.

Heikkoon liikevaihtoon vaikuttivat myös Ponssen Brasilian tytäryhtiön ongelmat. Ponsse kertoo tytäryhtiön ongelmien taustalla olevan palvelusopimuksen, joka on kehittymässä oikeaan suuntaan, mutta tilanteen oikaisu vaatii kuitenkin kärsivällistä kehitystyötä.

Ponsse antoi viime viikolla tulosvaroituksen. Yhtiö arvioi euromääräisen liikevoiton olevan vuonna 2024 hieman heikompi kuin vuonna 2023.

Vieremän tehdas toimi tammi-maaliskuussa osittain yhdessä vuorossa, mutta on palaamassa takaisin kahteen vuoroon toisen vuosineljänneksen aikana. Yhtiö kertoo tehtaan toimivan erinomaisesti ja että osien saatavuudessa ei ole ongelmia.

Ponssen tilauskanta oli maaliskuun lopussa 226 miljoonaa euroa, missä on pudotusta 110 miljoonaa euroa vuoden takaiseen verrattuna.

Suosittelemme