Veikkausliigassa säväyttää pelaaja, josta edes internet ei tiedä juuri mitään: ”Hämmentävän hyvä”

VPS:n Alfie Cicale vakuuttaa Veikkausliigassa, Ilves yllättää Kansallisessa liigassa. Lue jalkapalloviikon puheenaiheet ja äänestä viikon maalia, voit voittaa tuotepalkinnon!

Alfie Cicale (vas.) säväyttää Veikkausliigassa VPS:n paidassa.
VPS:n Alfie Cicale (vas.) on ollut Veikkausliigan alkukauden parhaita pelaajia. Kuva: All Over Press / Juha Tamminen
Jussi Vainikka

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Voiko pukukopissa puhua tunteista?
11 ystävää -podcastin uudessa jaksossa puhutaan pukukoppikulttuurista. Paulus Arajuuri ja Henri Aalto kertovat Jussi Vainikan johdolla omia kokemuksiaan pukuhuoneen syövereistä. Miten kulttuuri on vuosien aikana muuttunut? Tapetilla myös VPS:n voittoputki ja kannattajatoiminnan lieveilmiöt.

Veikkausliiga: Osuiko VPS jälleen kultasuoneen siirtomarkkinoilla?

Vaasan Palloseura pääsi uuteen viikkoon Veikkausliigan sarjakärjessä. Viime heinäkuusta alkanut tappioton putki liigassa jatkuu yhä. Lauantain Gnistan-kotivoitto oli joukkueelle 20. peräkkäinen tappioton ottelu.

Vielä hurjemman saavutuksesta tekee, että näistä otteluista vaasalaiset ovat voittaneet peräti 18. Edellinen tappio tuli viime juhannuksena!

Kauden alla VPS oli mysteeri, sillä joukkue muuttui talven aikana runsaasti. Toisaalta valmennus on Jussi Nuorelan johdolla pysynyt samana, kun taas muualla liigassa päävalmentajaruletti kävi talven aikana kuumana.

Jo viime kaudella VPS onnistui siirtomarkkinoilla. Esimerkiksi nigerialaishyökkääjä Peter Michael ei vauhtiin päästyään pystynyt lopettamaan maalintekoa, ja kauden jälkeen hänet myytiin Romaniaan.

Alfie Cicalen parhaat palat viime lauantain Gnistan-ottelusta.

Nyt VPS vaikuttaa osuneen jälleen kultasuoneen. Etenkin Englannin ja Italian passin omistava laitapelaaja Alfie Cicale, 22, on säväyttänyt. Lauantain Gnistan-ottelussa hän oli pallon kanssa pitelemätön ja keskitti kaksi VPS:n maaleista. Enemmänkin tehoja yksi vastaan yksi -tilanteissa vahvalle Cicalelle olisi voinut tulla.

– Hän on ollut hämmentävänkin hyvä, eikä pelkästään viimeisimmässä ottelussa. On tehnyt suuren vaikutuksen, millaisen syötön hän valitsee ja antaa tilannekohtaisesti esimerkiksi taka-alueelle. Korkean teknisen laadun säilyminen suorituksesta toiseen on ollut vaikuttavaa, Yle Urheilun asiantuntija Henri Aalto sanoo 11 ystävää -podcastissa.

Cicale on siitä erikoinen pelaaja, että hänestä ei löydy netistä juuri mitään tietoja. Esimerkiksi Transfermarkt-tilastopalvelussa VPS:ssä pelatut ottelut ovat Cicalen kohdalla ainoat merkinnät.

VPS:n tiedotteen mukaan Cicale on pelannut Norwichin junioriakatemiassa ja viimeksi Oxfordin yliopistojoukkueessa. Testipelaajana hän on käynyt muun muassa sarjaporrasta alempana pelaavassa TPS:ssä.

– Mielestäni on uskomattoman siistiä, että löytyy tuollaisia timantteja. Jos internetistäkään ei löydy mitään, niin luultavasti Suomi on loistava ponnahduslauta ja näyttöpaikka päästä eteenpäin. On tärkeää, että löytyy sellaisia ulkomaalaisvahvistuksia, jotka todella haluavat olla täällä. Scouttausosastolla on tehty hyvää duunia, Yle Urheilun asiantuntija Paulus Arajuuri sanoo.

Kansallinen liiga: Ilves vakuuttaa odotusten vastaisesti

Kansallista liigaa on takana kaksi kierrosta ja sarjataulukon kärkipaikalla paistattelee yllättäen Ilves. Avauskierroksella uudella Tammelan stadionilla kaatui yli 1 400 katsojan edessä Honka ja viime viikonloppuna Ilves ryösti pisteet kestomenestyjä Åland Unitedin vieraana.

– Ilves on saanut juuri oivaan aikaan pelin palaset loksahtamaan kohdalleen. Harjoituskausi ei ollut niin mairitteleva. Näkyy selkeästi, että pelaajat tietävät, miten pelataan, eikä hyökkäyksiä pusketa, vaan uskalletaan kierrättää alas asti, jos ei päästä etenemään. He pyrkivät liikuttamaan vastustajaa fiksusti ja pystyvät pääsemään prässin alta ahtaissa tiloissa, Yle Urheilun asiantuntija Essi Sainio sanoo.

– Olen positiivisesti yllättynyt siitä, miten Ilves pelaa tosi kollektiivisesti. Huomionarvoista on, miten he puolustavat omaa maaliaan. Etenkin Ålandia vastaan näkyi, miten kaikki heitetään tielle mitä vain pystytään oman maalin suojelemiseksi.

Ilveksen Nelly Lehtilä säväytti kaukovedollaan avauskierroksella Honkaa vastaan.

Sainio uskoo, että Ilveksen pelillinen selkäranka mahdollistaa hyvät tulokset jatkossakin. Etenkin Åland Unitedin kaataminen oli vahva näyte Anssi Ylisen valmentamalta ryhmältä.

Tällä kaudella Kansallinen liiga on erityisen raaka, sillä kulman takana odottavan sarjaformaatin muutoksen vuoksi kolme huonointa joukkuetta putoaa Ykköseen. Siksi pisterikas kauden alku on erityisen tärkeä. Sainio arvioi Ilveksen ennen kauden alkua kahdeksanneksi.

– Jos saisin tehdä sarjataulukkoennustuksen uudestaan, niin nostaisin Ilveksen korkeammalle. On kiva olla väärässä, ja on hienoa, että Ilves ei vastaa yhtään sitä, miten heidät sarjataulukkoon sijoitin.

Ilves Kansallinen liiga.
Ilves jäi viime kaudella Kansallisessa liigassa haastajasarjaan. Loppusijoitus oli kymmenen joukkueen sarjassa seitsemäs. Kuva: All Over Press

Tammelan uuden stadionin myötä Ilveksen olosuhteet ovat sarjan parhaimmistoa. Ne antavat eväitä sille, että vahvana junioriseurana tunnettu Ilves voisi pitkällä tähtäimellä kasvaa kasvattajaseurasta todelliseksi haastajaksi sarjataulukon kärkipäähän.

– Ilves on tosi vetovoimainen seura varmasti tulevaisuudessa, jos he pystyvät pitämään tasoa yllä ja ennen kaikkea pitämään omat hyvät pelaajansa. Resursseja tarvitaan myös palkkapuoleen, Sainio sanoo.

Äänestä viikon maalia ja voita tuotepalkinto!

Uutena osana jalkapalloviikon puheenaiheet -juttusarjaa aloitamme viikon maali -äänestyksen. Valitsemme äänestettäväksi kolme upeaa osumaa Veikkausliigan ja Kansallisen liigan otteluista. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan jalkapalloon liittyvä tuotepalkinto. Äänestämiseen tarvitset Yle Tunnuksen.

11 ystävää -jalkapallopodcastin uusi jakso julkaistaan aina tiistaisin. Löydät kaikki jaksot tästä linkistä!

Suosittelemme