Nyt se on sovittu – pesukoneet, pölynimurit ja älypuhelimet on pystyttävä myös korjaamaan

Euroopan parlamentti on juuri äänestänyt säännöistä, joilla kannustetaan uuden ostamisen sijaan korjaamaan tai korjauttamaan vanha.

Sähköelektroniikkaromua keräyslavalla Kuopion jätekeskuksella.
Korjauttamisen sijaan moni ostaa mieluummin uuden kodinkoneen. Tämä lisää sähkö- ja elektroniikkaromun määrää. Kuva: Keijo Salokangas / Yle
Jarmo Koponen

Euroopan unionin pyrkimys tavaroiden korjaamismahdollisuuksien parantamiseksi etenee. Vaalikauden viimeisen täysistuntoviikon myötä vauhtia sai niin sanottu korjauttamisoikeus, johon liittyvästä alustavasta sovusta europarlamentaarikot ovat nyt äänestäneet.

Tavoitteena on parantaa esimerkiksi kodinkoneiden huolto-ohjeiden, varaosien ja korjaustöissä tarvittavien työvälineiden saatavuutta. Lisäksi jatkossa laitteita ei saisi tehdä sellaisiksi, että esimerkiksi niiden ohjelmiston tai rakenteen takia korjaaminen on mahdotonta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi pölyimuri tai pesukone pitää olla avattavissa. Myös keskeisten osien on oltava laitteessa sellaisia, että ne voi vaihtaa.

EU:n korjausmarkkinoiden vauhdittamiseksi on myös tarkoitus toteuttaa verkkopalvelu, josta voi hakea kunkin alueen korjaamoiden yhteystietoja. Palvelusta saisi myös tietoja kunnostettujen laitteiden myyjistä.

Kuluttajien oikeus hankkia korjausta tuotteille ulottuisi myös laiteiden lakisääteisen takuun jälkeiseen aikaan.

Kun Euroopan unionin neuvosto on jäsenmaiden ministerien kesken virallisesti hyväksynyt direktiivin, ja se on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä, jäsenmailla on 24 kuukautta aikaa ottaa se osaksi kansallista lainsäädäntöään.

Huoltoliikkeessä kehutaan päätöstä

Tampereella kodinkoneita huoltavan Piketa Oy:n huoltopäällikkö Kari Järvinen pitää EU:n ratkaisua merkittävänä.

– Pidän sitä moneltakin suunnalta tervetulleena asiana.

Järvisen mukaan monet tunnetut merkit ovat olleet ja tulevat olemaan korjattavia laitteita. Ongelmia sitä vastoin on etenkin Kiinan suunnasta tulevien laitteiden kanssa,

– Varaosiakin on saatavissa, mutta niiden toimitusaika on niin pitkä, että monesti korjausyritys kääntyy siinä vaiheessa tuotevaihtoon, Järvinen sanoo.

Nykyisellään tyypillisesti muun muassa 500 - 700 euroa maksavien pesukoneiden ja kylmälaitteiden korjaaminen on usein kannattavaa. Pienten ja edullisempien laitteiden kanssa tilanne on monesti toinen, joskus laitteen rakenteen takia.

– Kaikki laitteet ovat avattavissa, mutta eivät välttämättä sen jälkeen kasattavissa.

Käytettyjen puhelinten myyjä haluaisi tiukempia kieltoja

Myös käytettyjä puhelimia myyvän Swappien yhteiskuntasuhdejohtaja Claire Darmon on pääosin tyytyväinen muutoksiin.

Hyvä asia kuluttajan kannalta on Darmonin mukaan se, että direktiivi pidentää takuuaikaa 12 kuukaudella, mikäli laite hajoaa takuuaikana – eli kahden vuoden kuluessa ostosta.

Suomessa laitteen viasta johtuvaa takuuaikaa ei tosin ole säädöksillä rajattu, joten tämä ei välttämättä vaikuta suoraan suomalaisen kuluttajan asemaan.

Toinen tärkeä muutos on Darmonin mukaan mahdollisuus saada esimerkiksi taskusta pudonnut älypuhelin rahaa vastaan korjautettua, vaikka kyseessä ei olisikaan takuukorjaus. Näitä korjauksia tulee voida teettää myös kolmansilla osapuolilla.

– Tämän lisäksi korjausten tulisi olla edullisia (affordable), mutta jää nähtäväksi mitä tämä käytännössä tulee tarkoittamaan, Darmon analysoi sähköpostitse.

Jotain jäi silti Darmonin mukaan puuttumaan. Swappiella oltaisiin toivottu suurempia muutoksia koko takuujärjestelmään, laajempaa tuotekavalkadia sekä vielä tiukempaa kieltoa käytännöille, jotka vaikeuttavat muiden kuin valtuutettujen huoltojen työtä.

Muutos 25.4.2024 klo 09.10: Korjattu ensimmäisen kappaleen lopussa Euroopan neuvosto Euroopan unionin neuvostoksi.

Suosittelemme