K-Citymarketin kassa saa kovia tulospalkkioita – kauppaketjut palkitsevat työntekijöitään ruhtinaallisesti

Päivittäistavarakauppojen viime vuosina tekemä hyvä tulos on näkynyt myyjien saamina tulospalkkioina.

Vantaan Jumbon K-Citymarketin kaupan kassalla työskentelevä myyjä Romana Jokinen on ollut tyytyväinen saamiinsa tulospalkkioihin. Kuvaus: Jari Kovalainen/Yle
Simo Kymäläinen

Citymarketin myyjät ovat saaneet yli tuhannen euron tulospalkkioita onnistumisestaan työssä. Palkkio maksetaan, jos kauppa ja sen työntekijät pääsevät asetettuihin tavoitteisiin.

Vantaan Jumbon K-Citymarketin kaupan kassalla työskentelevä myyjä Romana Jokinen ei halua paljastaa, miten suuri hänen saamansa tulospalkkio on ollut, mutta leveästä hymystä päätellen se on ollut tuntuva.

– Tulospalkkio on tosi hyvä juttu. Se kannustaa meitä tekemään töitä enemmän sydämellä ja paremmin, Jokinen kertoo.

Keskon Citymarkettien myyjille kerran vuodessa maksama tulospalkkio on ollut suurimmillaan 1 450–2 000 euroa, mikä on esimerkiksi 25 000–30 000 euroa vuodessa tienaavalle kaupan työntekijälle mukava lisä tuloihin.

Keskimääräinen Keskon myyjille maksettu tulospalkkion suuruus on ollut vuodesta riippuen 450–650 euroa. Palkkioita on maksettu myös osa-aikaisille myyjille.

Alla on kaksi Keskon toimittamaa esimerkkiä maksetuista myyjien tulospalkkioista. Maksetut palkkiot vaihtelevat eri markettien välillä, sillä tavoitteet ovat myymäläkohtaisia ja kaikissa kaupoissa ei välttämättä päästä annettuihin tavoitteisiin samalla tavalla.

Esimerkkejä K-Citymarketin myyjien tulospalkkioista
Myyjä kassaosastollaOsa-aikainen myyjä
Viikkotyötunnit37,515
Tulospalkkio 20221671,13 €579,62 €
Tulospalkkio 20231 065,05 €387,79 €
Kuukausipalkka*2400–2900 €1100–1400 €

*Kuukausipalkka vaihtelee kuukausittain työvuoroista riippuen. Myös työkokemus vaikuttaa peruspalkan suuruuteen. Hyvä peruspalkka nostaa tulospalkkion määrää.

Lähde: Kesko

Näin tulospalkkion saa

Kauppakeskus Jumbon Citymarketin myyjien tulostavoitteet liittyvät myyntiin ja asiakastyytyväisyyteen. Tavaratalopäällikö Jenny Arhon mielestä tulostavoite motivoi, koska myyjä saa lisätuloja pitämällä asiakkaan tyytyväisenä.

– Se alkaa päivittäisestä tervehtimisestä, tavaratalopäällikkö Arho sanoo.

Osa asiakastyytyväisyyttä on myös kaupan siisteys ja se, miten tuotteet on laitettu esille.

Videolla K-Citymarket-ketjun johtaja Ari Sääksmäki kertoo, miten asiakastyytyväisyyttä seurataan kyselyiden avulla:

Kuvaus: Jouni Immonen/Yle, leikkaus: Tuomo Björksten/Yle

Kesko on maksanut myyjilleen tulospalkkioita vuodesta 2022 alkaen. K-Citymarket -ketjun johtaja Ari Sääksmäki kertoo, että tulospalkkion haluttiin koskevan kaikkia työntekijöitä, sillä aiemmin vain osa työntekijöistä oli tulospalkkauksen piirissä.

Samalla tulospalkkio on keino sitouttaa työntekijöitä yritykseen, vaikka Sääksmäen mukaan kaupan alalla ei juuri nyt olekaan varsinaisesti pulaa työntekijöistä.

Tavoitteista tulospalkkion saamiseksi tehtiin sellaisia, että myyjä voi itse vaikuttaa niihin.

– Tunne siitä, että tiedän, mitä minulta odotetaan, Sääksmäki kuvaa tavoitetta.

K-Citymarket Jumbon myyjä Ulla Tauriainen.
Jumbon K-Citymarketin käyttötavaraosaston myyjä Ulla Tauriainen kokee, että hän voi omalla työllään vaikuttaa tulospalkkion saamiseen. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Hyvä tulos on mahdollistanut tulospalkkiot

Keskon päivittäistavarakaupan vertailukelpoinen liikevoitto oli 444,8 miljoonaa euroa vuonna 2023. Hyvä tulos on mahdollistanut tulospalkkioiden maksamisen. Keskon koko henkilöstö on jonkin tuloksiin perustuvan palkkiojärjestelmän piirissä sisältäen noin 3 500 K-Citymarketin käyttötavaran myyjää.

K-ryhmän ruokakauppoja pyörittävät kauppiaat maksavat myyjille myös palkkioita oman harkintansa mukaan. Korvaus hyvin tehdystä työstä voi olla rahaa tai esimerkiksi työntekijöiden yhteinen ulkomaanmatka.

Toimittaja Aliisa Ristmeri kertoo videolla, millaisia tulospalkkioita eri päivittäistavarakauppojen myyjät saavat.

Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella

Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen tuomo.bjorksten@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Ladataan lomaketta...

Suosittelemme