Konepaja Steka hakeutuu konkurssiin – tekee muun muassa ydinvoimaloille tuotteita, joille ei ole muita valmistajia

Metallin hintojen nousu Ukrainan sodan jälkeen johti velkaisen yrityksen kassakriisiin.

Svetsare
Yrityksen nettisivujen mukaan valtaosa Stekan tuotteista menee voimalaitoksiin maailmanlaajuisesti. Kuvituskuva. Kuva: EPA/ YU FANGPING
Minna Matintupa

Laukaan Lievestuoreella toiminut konepaja Steka on hakeutunut konkurssiin maksukyvyttömyyden vuoksi.

Keski-Suomen käräjäoikeuteen toimitetun konkurssihakemuksen mukaan yhtiöllä on velkaa 4,1 miljoonaa euroa. Yhtiön varojen arvioitu realisointiarvo on 1,1 miljoonaa euroa.

Steka valmistaa muun muassa lämmityskattiloita, painelaitteita, mastoja sekä voimalaitosten, rakennusteollisuuden ja liikenteen teräsrakenteita. 57 vuotta toiminut yritys työllistää tällä hetkellä Lievestuoreella vakituisesti 35 ihmistä.

Stekan toimitusjohtaja Janne Kolehmainen arvioi, että konkurssi on merkittävä osalle sen asiakasyrityksistä, koska kaikille sen tuotteista ei ole Suomessa muita valmistajia.

Hän toivoo, että konkurssipesä löytäisi jatkajan erityisesti voimalaitosten lämmönvaihtimien ja ydinvoimaturvallisuuteen liittyvien tuotteiden valmistukseen.

Metallin hintojen nousu johti kassakriisiin

Kolehmainen kertoo, että yrityksen taloudelliset vaikeudet juontavat juurensa viiden vuoden takaiseen omistajanvaihdokseen, jonka jäljiltä yrityksellä oli reilun miljoonan euron velat.

Koronapandemiaa yritys selvisi Kolehmaisen mukaan hyvin, mutta Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen seurauksena nousseet metallien hinnat olivat alkuperäisten velkojen kanssa myrkyllinen yhdistelmä.

– Siitä alkoi kassakriisi, joka meni lumipallona eteenpäin, Kolehmainen kuvaa.

Metallin hintojen nousua seurasi taantuma, joka vähensi kauppaa ja vaikeutti tilannetta entisestään.

Kolehmainen kritisoi rahoituslaitoksia tiukentuneesta linjasta, joka ei hänen mukaansa ota huomioon yritysten tarpeita taantuman aikana. Hän korostaa, että pk-yritykset tarvitsevat investointeihin ja liiketoiminnan ylläpitämiseen lainarahaa, jonka saanti on nykytilanteessa heikentynyt.

– Tuntuu hassulta, että rahoittajien tilanne on sellainen, että he eivät näe uskoa tulevaisuuteen. Meiltä suljettiin rahahanat viime syksynä ja joustoa ei ole tullut, hän kuvailee.

Stekan suurimpia velkojia ovat OTC Rahoitus Oy, Keski-Suomen Osuuspankki, Finnvera Oyj ja Verohallinto.

Suosittelemme