Pohjois-Karjalaan ennustetaan harvinaisia kevättulvia

Ely-keskus toivoo, että rantakiinteistöiltä kerätään irtotavarat suojaan ja varmistetaan, ettei tulvavesi vahingoita rakennuksia.

Jäätynyt järven pinta, sekä rantatörmä, jossa koivuja.
Viinijärven Myhkyränselkä kuvattuna huhtikuun 24.päivä 2024. Järven vedenpinta voi nousta ennätyskorkealle. Kuva: Jon Norppa / Pohjois-Karjalan ely-keskus
Tarja Laitinen

Pohjois-Karjalaan ennustetaan keskimääräistä suurempaa kevättulvaa. Ely-keskuksen mukaan huhtikuun alun lämpöaalto ja sateet saivat vedenpinnat nousemaan nopeasti.

Tällä hetkellä muun muassa Viinijärven vedenpinta on 45 senttimetriä ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa korkeampi ja vedenpinnan ennustetaan nousevan vielä noin 40 senttimetriä.

Viimeksi Viinijärven pinta oli korkealla keväällä 2018, ja nykyinen ennätyskorkeus on mitattu toukokuussa 1988. Mikäli ennuste toteutuu, aikaisempi ennätys ylitetään 0–10 senttimetrillä.

Myös Pieliselle ja Saimaalle ennustetaan harvinaisen suurta kevättulvaa. Pielisen tulvahuipun ely-keskus ennustaa ajoittuvan toukokuun loppupuolelle ja Saimaan kesäkuulle.

Tulvavahinkojen vähentämiseksi Pielisellä on käynnissä Pohjois-Karjalan ely-keskuksen hakema poikkeusjuoksutus ja Saimaalla Kaakkois-Suomen ely-keskuksen ohjeistama lisäjuoksutus.

Asukkaiden on syytä tarkkailla vesitilanteen kehittymistä, ja kerätä esimerkiksi irtotavarat suojaan. Ely-keskus suosittelee laitureiden ja veneiden kiinnitysten tarkistamista. Rantakiinteistöjen omistajien on hyvä huolehtia, ettei rakennuksille pääse syntymään tulvavahinkoja.

Suosittelemme