Yksityislukion oppitunnit peruttiin lakon takia – lähes sata opiskelijaa tuli silti syömään ilmaisen kouluruoan

Kaksipäiväinen yksityisen opetusalan lakko vaikuttaa 16 oppilaitokseen eri puolilla Suomea. Tampereella Kalevan lukiossa opiskellaan lakon ajan itsenäisesti.

Opettajien lakosta huolimatta muun muassa Pyry Mustakangas tuli paikan päälle Kalevan lukioon. Ylen toimittaja Valtteri Kujansuu vieraili yksityislukiossa tiistaiaamuna. Video: Valtteri Kujansuu / Yle, Antti Eintola / Yle
Petra Ketonen,
Valtteri Kujansuu

Tamperelaisen Kalevan lukion käytävät olivat tiistaiaamuna poikkeuksellisen hiljaiset ja autiot. Oppitunteja ei ollut lainkaan opettajien lakon vuoksi.

Musiikkilinjalla opiskeleva Pinja Sarantola saapui silti paikalle aamukahdeksan maissa.

– Täällä saa ainakin ilmaista ruokaa. Ajateltiin kavereiden kanssa, että ollaan ja opiskellaan.

Pyry Mustakangas oli myös sopinut tapaamisen kavereidensa kanssa.

– Kotona ei ole oikein mielekästä opiskella. Täällä on tyhjää tilaa, ja täällä saa ilmaisen ruoan. Se oli aika helppo valinta.

Nuori nainen katsoo hymyilleen kameraan lukion aulassa.
Kalevan lukion musiikkilinjalla opiskeleva Pinja Sarantola tuli paikan päälle opiskelemaan ja treenaamaan tuleviin musiikkiesityksiin. Myös kouluruoka houkutteli. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Yksityistä opetusalaa koskeva kaksipäiväinen lakko alkoi tänään tiistaina. Lakon piirissä on yhteensä 16 yksityistä koulua ja oppilaitosta kuudella paikkakunnalla.

Lakon ajan opetusta on ratkottu eri tavoin. Esimerkiksi Lahden yhteiskoulussa on päädytty siihen, että rehtorit pitävät muutaman luennon.

Kalevan lukiossa opiskelijat opiskelevat lakon ajan itsenäisesti. Opiskelijat voivat käydä lakon aikana syömässä koulussa.

Rehtori Anne-Mari Jussilan mukaan ruokailuun pyydettiin ennakkoilmoittautumisia. Niitä tuli lopulta yllättävän paljon.

– Ilmoittautumisia tuli vielä eilen. Kyllä se vähän yllätys oli, että määrä nousi yli sataan.

Lounaan kävi lopulta syömässä noin 90 opiskelijaa. Monet myös opiskelivat yhdessä tai kävivät liikkumassa koulun tiloissa.

Kalevan lukion rehtori Anne-Mari Jussila istuu työhuoneessaan ja katsoo kameraan ensimmäisen lakkopäivän aamuna 23.4.2024.
Kalevan lukion rehtori Anne-Mari Jussila ei lähtenyt hankkimaan sijaisia lakossa olevien opettajien tilalle. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Lakkovahti: Emme halua kuuta taivaalta

Ammattiliitto Jyty, Opetusalan ammattijärjestö OAJ ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ilmoittivat kaksipäiväisestä lakosta perjantaina, kun OAJ oli hylännyt valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran sovintoehdotuksen.

Ammattijärjestöjen mukaan lakossa on kyse työehdoista.

Kalevan lukion ulkopuolella päivysti tiistaiaamuna neljä lakkovahtia. Yksi heistä oli luottamusmies ja uskonnon ja historian lehtori Jorma Tattari.

Tattarin mukaan kiista koskee erityisesti palkankorotuksia.

– Me emme halua kuuta taivaalta vaan samat korotukset kuin kunnallisella puolella. On erikoista, että tien toisella puolella olevassa kaupungin lukiossa on eri palkkataso kuin meillä.

Neljä aikuista ihmistä seisoo ulkona lukion edessä ja pitää pystyssä kahta maahan nojaavaa kylttiä.
”Haluamme, että työtämme arvostetaan”, sanoo luottamusmies ja uskonnon ja historian lehtori Jorma Tattari (vas.). Tattarin lisäksi lakkovahteina olivat Kalevan lukion opettajat Terhi Lintunen, Tiina Karjalainen ja Arto Kauppinen. Kauppinen on myös OAJ:n Pirkanmaan aluejärjestön puheenjohtaja. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Suomen 16 yksityiskoulussa on yhteensä noin 19 000 oppilasta ja opiskelijaa.

Yksityiskoulut olivat lakossa viimeksi vuonna 2022. Tuolloin Kalevan lukiossa etsittiin sijaisia lakon ajalle, mutta nyt päätettiin toimia toisin.

Rehtori Anne-Mari Jussila uskoo, että kahden päivän itsenäinen opiskelu luonnistuu lukiolaisilta.

– En usko, että kaksi päivää on mahdoton kenellekään. Toisaalta olen kuullut keskusteltavan uudesta lakkovaroituksesta, mutta toivon, että se ei toteudu.

Opiskelijat arvostavat opettajia

Korona-aikaan itsenäinen opiskelu tuli silloisille lukiolaisille liiankin tutuksi. Nykytilanteessa moni ei pidä pahana parin päivän itsenäistä opiskelua.

Pyry Mustangas arvioi, että pitempi lakko voisi aiheuttaa ongelmia. Opettajat ovat hänen mielestään tärkein opettamisen resurssi.

– Monet oppilaat, kuten minä mukaan lukien, eivät opi, jos opettaja ei ole sitä selittämässä. Lukiossa monet aiheet alkavat olla niin vaikeita, että niitä ei pysty tuosta vain ymmärtämään.

Kalevan lukion käytävät olivat autiot yksityisen opetuksen kaksipäiväisen lakon ensimmäisenä päivänä 23.4.2024.
Kalevan lukiossa on kaikkiaan 650 opiskelijaa. Nyt kun abiturientit ovat poissa, opiskelijoita olisi normaalisti paikalla lähes 500. Tiistaina käytävät olivat kuitenkin tyhjillään. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Suosittelemme