Teknologiayritys Istekki jakoi ensin henkilöstölle kannustinpalkkioita, käynnisti sitten irtisanomisiin johtaneet neuvottelut

Istekki oy on hyvinvointialueille ja kunnille informaatioteknologiaa tarjoava yritys. Muutosneuvottelujen tuloksena lähes sata ihmistä on irtisanomisuhan alla esimerkiksi Tampereella ja Kuopiossa.

Hoitaja vastaa puheluun Lastensairaalan ensiavussa
Tieto-, viestintä- ja teknologiayritys Istekki irtisanoo ihmisiä hyvinvointialueiden säästöpaineiden seurauksena. Kuvituskuva. Kuva: Laura Hyyti / Yle
Kai Pohjanen

Hyvinvointialueille terveysteknologiapalveluita tuottava Istekki oy maksoi helmikuussa henkilöstölle bonuksia.

Pian tämän jälkeen yritys kuitenkin ilmoitti muutosneuvottelut, jonka piirissä oli 500 työntekijää.

Istekin henkilöstö ja työmäärä olivat kasvaneet tuntuvasti vuonna 2023, kun hyvinvointialueet aloittivat toimintansa. Ne tarvitsivat erilaisia ICT-ratkaisuja.

Nyt hyvinvointialueet ovat Istekin toimitusjohtajan Lasse Koskivuoren mukaan haastavassa rahoitustilanteessa. Se on ajanut myös Istekin muutosneuvotteluihin.

– Asiakkaillamme ei ole siinä määrin käyttää rahaa ICT-palveluihin kuin aiemmin on suunniteltu. Tämä vaikuttaa meidän tekemisemme määrään. Meidän tulee jatkuvasti arvioida, millaisella henkilöstömäärällä palveluita tuotetaan.

Kuusiviikkoisten neuvottelujen päätteeksi työsuhteen päättymiseen johtava määrä saatiin nipistettyä 93 henkilöön. Lisäksi 56 ihmisen työsuhteisiin on tulossa muutoksia.

Kannettavan tietokoneen ruudulla on koodia ja sen näppäimistöllä lepäävät kädet.
Istekki hakee säästöjä myös tuottavuusohjelmalla. Kuvituskuva. Kuva: Heidi Gabrielsson / Yle

Tekniikka ja terveys KTN:n pääluottamusmies Heikki Ahon mukaan he tekivät neuvotteluissa parhaansa. Irtisanottavien määrästä ja niiden kohteiksi joutuneista vastaa yksin työnantaja, Aho painottaa.

– Neuvottelut käytiin hyvässä hengessä. Toki niihin olisi voitu lähteä hirveällä rähinällä ja hyökkäämällä, mutta yritimme neuvotellen pelastaa mahdollisimman monta työpaikkaa.

Irtisanottavien määrä voi vielä pienentyä, sillä Keski-Suomen hyvinvointialue kaavailee tuottavansa nyt Istekiltä ostettavat palvelut itse. Silloin noin 50 henkilöä siirtyy hyvinvointialueen työntekijöiksi liikkeen luovutuksen jälkeen. Sopimus asiasta on tarkoitus tehdä ennen vappua.

Bonuksia juuri ennen muutosneuvotteluja

Irtisanomislappuja on henkilöstölle kuitenkin jo jaettu.

Irtisanottuja tai irtisanomisuhan alla olevia kummeksuttaa juuri ennen neuvottelujen alkua työntekijöille ja johdolle maksetut bonukset hyvin tehdystä työstä.

Toimitusjohtaja Lasse Koskivuoren mukaan kyseessä on vuosikausia yhtiössä käytetty kannustinohjelma.

Juuri ennen muutosneuvottelujen käynnistymistä jaetuista palkkioista on sovittu jo syksyllä 2022. Tuolloin hallitus laati vuoden 2023 strategiaa ja asetti henkilöstölle tavoitteet, joihin päästäessä henkilöstölle maksetaan kannustinlisä.

Vaikka vuoden 2023 tulokset olivat selvillä juuri ennen muutosneuvottelujen alkamista, ne maksettiin sovitusti henkilöstölle helmikuussa.

Henkilöstössä on pohdittu, olisiko bonuksiin käytetyillä rahoilla voitu pelastaa jokunen työpaikka.

Toimitusjohtaja Koskivuoren mukaan ei olisi.

– Julkisesti omistetussa yhtiössä kannustinohjelma on rahallisesti melko vaatimaton, ja näissä irtisanomisissa on kyse työtehtävistä. Jos jotkut työtehtävät poistuvat tai vähenevät merkittävästi, ei ihmisiä voi pitää tehtävissä, joissa ei ole töitä.

Työntekijöille tukea ja keskustelukanava

Henkilöstön keskuudessa lopputulos on pääluottamusmies Heikki Ahon mukaan otettu vastaan monenlaisin tuntein.

Osa pelkäsi, osuuko mahdollinen irtisanominen juuri omalle kohdalle. Osa oli kokenut muutosneuvotteluita aiemmin urallaan ja suhtautui rauhallisemmin.

Koodia ruudulla.
Istekki toimii niin sanottuna inhouse-yhtiönä muun muassa hyvinvointialueille ja kunnille. Kuvituskuva. Kuva: CC/Pexels

Nyt irtisanomislappuja on jo jaettu esimerkiksi Tampereella.

– Olemme näissä tilanteissa henkisenä tukena ja katsomassa, että kaikki menee oikein, pääluottamusmies Heikki Aho kertoo.

Työnantaja on järjestänyt alusta asti tiedotustilaisuuksia henkilöstölle. Lisäksi luottamushenkilöt ovat luoneet asialle oman keskustelukanavan, sillä 1 400 henkilön työyhteisö on levittäytynyt ympäri aina Oulusta Espooseen ja Tampereelta Kuopioon.

Tuottavuusohjelmalla pyritään kahden miljoonan vuosisäästöön

Toimitusjohtaja Lasse Koskivuori toivoo, että nyt käydyt muutosneuvottelut riittävät, vaikka alalla eletään epävarmoja aikoja.

Epävarmuuksista hän mainitsee hyvinvointialueiden suuret alijäämät.

Istekin omistajia ovat hyvinvointialueet, kunnat, kuntayhtymät ja yksinomaan kuntien ja kuntayhtymien omistamat yhtiöt ja yhteisöt sekä muut julkisyhteisöt. Pirkanmaan hyvinvointialue omistaa sen osakekannasta 32,6 prosenttia.

Istekki toimii omistajiensa niin sanottuna inhouse-yhtiönä ja tilannetta arvioidaan omistajien kanssa kuukausittain.

Koskivuoren mukaan rahatilannetta on pyritty ratkaisemaan myös tuottavuusohjelmalla, jolla kulujen hallintaan haastetaan koko henkilöstö esimiesten johdolla.

– Tavoitteena on säästää tämän vuoden aikana reilut kaksi miljoona euroa siten, että yhtiö on mahdollisimman hyvässä taloudellisessa tilanteessa riippumatta siitä, mitä asiakkaiden mahdollisten leikkauksien osalta on tulossa.

Suosittelemme