Yöpäivystyksen lopettaminen asettaisi vuosittain jopa sadat aivoinfarktipotilaat vaaraan Kouvolassa

Hallitus kaavailee lakkauttavansa yöpäivystyksen Kouvolan uudessa sairaalassa. Vastuulääkärin mukaan se tarkottaisi kaiken päivystyksen loppumista.

Ratamokeskuksen päivystyksen ulkopuolella kävelee nainen lapsi sylissään.
Kouvolan uudessa Ratamokeskuksessa sijaitsee päivystävä akuuttisairaala ja useita erikoisalojen poliklinikoita. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Elisa Paljakka,
Minna Kaipainen

Kymenlaaksossa on tähän asti ollut kaksi sairaalaa, jos lääkäriä tarvitsee keskellä yötä: Kouvolassa sijaitseva Ratamon akuuttisairaala ja siitä reilun 50 kilometrin päässä sijaitseva Kymenlaakson keskussairaalan yöpäivystys Kotkassa.

Mikäli hallituksen esitys sulkea Kouvolan Ratamon yöpäivystys astuu voimaan, on yöpäivystyksiä 160 000 asukkaan Kymenlaaksossa enää yksi.

Kouvolan Ratamokeskuksen yöpäivystyksen lopettaminen tarkoittaisi samalla kaiken vähänkään akuutimman toiminnan estymistä.

Ratamokeskus ei siis enää palvelisi jalkansa murtanutta, äkillisestä verenvuodosta kärsivää tai muun pikaisen avun tarpeessa olevaa ilman ajanvarausta.

sairaalan huoneessa kaksi petiä.
Kaikki ensihoidon potilaat viedään Kotkaan, mikäli Ratamokeskuksen päivystys Kouvolassa loppuu. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Etäisyys tuo riskin

Kouvolan Ratamon yöpäivystyksessä oli viime vuonna noin 6 000 käyntiä.

Päivystyksen ja akuuttiosaston lisäksi Ratamokeskuksessa toimii useiden erikoissairaanhoidon alojen vastaanottopalveluita, poliklinikoita, terveysasema, suun terveydenhuollon yksikkö ja perusterveydenhuollon vuodeosastoja.

Kymenlaakson hyvinvointialueen akuuttipalvelun vastuuylilääkäri Kimmo Salmio sanoo, että Ratamon yöpäivystyksen lopettaminen tarkoittaisi isoa muutosta.

– Silloin päivystystä ei olisi enää päivisinkään, ja Ratamosta tulisi tavallinen terveyskeskus kiirevastaanotolla. Sellainen, mitä ministeri Kaisa Juuso uskoakseni luulee Ratamon olevan, Salmio sanoo.

Kimmo Salmio, vastuuylilääkäri, Kymenlaakson hyvinvointialue
Päihtyneitä tai itselleen vaaraksi olevia henkilöitä ei voitaisi enää ottaa tarkkailuun, vastuuylilääkäri Kimmo Salmio sanoo. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Suurimman terveysriskin päivystyksen lopettaminen aiheuttaa heille, jotka saavat aivoverenkiertohäiriön, mikä ajatellaan liuottaa.

– Tapauksia on Kouvolassa vuodessa 450 kappaletta. Näille potilaille hoitoonpääsyyn tuleva viive olisi kaikista kriittisin, vastuuylilääkäri Kimmo Salmio kertoo.

Pahimmissa halvaustapauksissa potilas viedään toimenpiteeseen Helsinkiin.

– Hankalampien halvaustapausten kohdalla ensihoidon henkilökunta joutuisi miettimään, onko Helsinki loppusuunta. Ja silloin tuo tunninkin koukkaus Kotkan kautta voisi olla kohtalokas, Salmio sanoo.

Hoitohenkilöstöltä tuomio

Kouvolan Ratamokeskuksen päivystyksessä työskentelevät sairaanhoitajat ovat huolissaan potilaiden turvallisuudesta.

Ratamokeskuksen yöpäivystyksen lopettaminen uhkaa päivystyksen sairaanhoitajien mielestä potilasturvallisuutta. Video: Pyry Sarkiola / Yle

Ensihoitaja Mikael Danckaarts ottaa Ratamossa potilaita vastaan ja tekee toimenpiteitä, mutta työskentelee myös ambulanssissa.

– Täällä talossa lääkärit, kuvantamislaitteet ja laboratorio mahdollistavat auttamisen ihan eri tavalla kuin liikkuvassa kenttätilanteessa. Parhaassa tapauksessa yöpäivystys pelastaa ihmisen hengen, Danckaarts tiivistää huolensa.

sairaanhoitaja Tuulia Suihkonen seisoo päivystyksen käytävällä.
Sairaanhoitaja Tuulia Suihkonen työskentelee Ratamon akuuttiosastolla. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Sairaanhoitaja Tuulia Suihkonen sanoo, että päivystyksessä voidaan hoitaa esimerkiksi lapsipotilaita antamalla kivunlievitystä ja nesteytystä. Tämän jälkeen lapsipotilaat siirtyvät Kotkaan keskussairaalaan, jos he eivät pärjää kotona.

– Meiltä saa ensihoitoa monenlaisiin asioihin, vakaviin sairastapauksiinkin, Suihkonen sanoo.

Miljoona ajokilometriä lisää

Haavoittuvassa asemassa olisivat myös kohonneen itsemurhariskin tapaukset.

Kouvolassa sijaitsee Kymenlaakson psykiatrinen sairaala. Kymenlaakson hyvinvointialueen johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toi aiemmin ilmi huolensa siitä, ettei sitä todennäköisesti voitaisi pitää yllä asetusten mukaisesti, jos yöpäivystys Ratamossa lakkaa.

– Pahimmillaan henkilö, joka tarvitsisi mielentila-arvion tahdonvastaista hoitoa varten, jouduttaisiin ensin kuljettamaan keskussairaalaan Kotkaan ja palauttamaan sieltä sitten ambulanssin kanssa Kouvolaan, mahdollisesti vielä poliisin virka-avun saattelemana, Salmio sanoo.

Ratamokeskuksen päivystyksen kyltti sisäänkäynnillä ulkona.
Ajomatka Kouvolan päivystyksestä Kotkassa sijaitsevaan keskussairaalaan kestää noin 45 minuuttia. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Akuuttipalvelun vastuuylilääkäri Kimmo Salmion mukaan Ratamon akuuttisairaalan lopettaminen tuskin toisi säästöjä.

– Ensihoidon johdossa on laskettu, että ambulansseille kertyisi lisää ajettavaa vuodessa miljoona kilometriä, Salmio kertoo.

Vanhusten etua ajateltava

Yli 75-vuotiaat potilaat muodostavat kolmasosan Ratamon haastavista hoidettavista.

Vanhukset, jotka kärsivät epäselvistä oireista ja yleistilan nopeasta laskusta, joutuisivat Ratamon päivystyksen lopettaessa käymään Kotkassa arvioitavina ja palaamaan sitten takaisin Kouvolaan.

– On uskomatonta, että tämä toimintamalli on tosiaan suunniteltu vuosien 2017–2018 vaihteessa ja sen on silloin todettu kustannustehokkaimmaksi toimintatavaksi, Kimmo Salmio sanoo.

Kouvolan kaupunginhallitus hyväksyi eilen edunvalvontaviranomaisen tekemän kannanoton, jossa todetaan, että päätös lopettaa Ratamon yöpäivystys on epäoikeudenmukainen ja vaarantaa perusoikeuksia sekä rikkoo ihmisten yhdenvertaisuutta.

Kannanotto lähetetään valtiovarainministeri Riikka Purralle, pääministeri Petteri Orpolle ja terveys- ja sosiaaliministeri Kaisa Juusolle.

Suosittelemme