Ranuan kunnanvaltuusto äänesti tuulivoimasta – kaksi aluetta jatkoon, kaksi hylkyyn

Ranuan kunnanvaltuusto on päättänyt käynnistää Ala-Korpivaaran ja Rahaselän oikeusvaikutteisten osayleiskaavojen laatimisen.

Karttakuvassa näkyy alueet, joihin on Ranualla haettu tuulivoiman kaavoituksen käynnistymistä.
Ala-Korpivaaran ja Rahaselän tuulivoimahankkeet etenevät. Raatovaara ja Suhanko sen sijaan pysähtyvät. Muden kuvassa näkyvien alueiden kaavoituksen aloittamisesta Ranuan kunnanvaltuusto päättää kesäkuussa. Kuva: Ranuan kunta
Jarno Tiihonen

Ranuan kunnanvaltuusto on päättänyt neljän tuulivoimahankkeen kaavoitusaloitteesta.

Valtuusto päätti äänin 9–8 käynnistää Ala-Korpivaaran sekä Rahaselän oikeusvaikutteisten osayleiskaavojen laatimisen ja hylkäsi Raatovaaran tuulivoiman kaavoitusaloitteen äänin 10–7 sekä Suhangon kaavoitusaloitteen äänin 9–8.

Kunnanhallitus oli esittänyt jokaisen neljän alueen kaavoituksen käynnistämistä.

Enersense Wind Oy suunnittelee Ala-Korpivaaraan enintään 16 tuulivoimalan puistoa. VSB Uusiutuva Energia Suomi Oy:n Rahaselkään suunnitteleman puiston kooksi on arvioitu 20–35 voimalaa.

Hylätyistä hankkeista Tuulialfa Oy suunnitteli Raatovaaraan enintään kahdeksaa ja Suhangon Tuulivoima Oy suunnitteli Suhankoon 20–30 tuulivoimalaa.

Kaavoitus kestää muutaman vuoden

Valtuuston päätöksellä Ala-Korpivaaran ja Rahaselän alueiden kaavoitusprosessi käynnistyy. Sen arvioidaan kestävän 2–3 vuotta.

Prosessiin sisältyy muun muassa kuntalaisten ja sidosryhmien osallistaminen.

Kaavoituksen valmistuttua pallo palautuu jälleen lopulta Ranuan kunnanvaltuustolle, joka päättää kaavojen hyväksymisestä.

Kaavoitusaloitteet puhuttivat Ranuan valtuutettuja pitkään ja he käyttivät useita sekä tuulivoimaa puoltavia että vastustavia puheenvuoroja.

Edit 23.4.2024 kello 14.26: Juttuun on vaihdettu tuorein kuva Ranuan tuulivoimahankkeista, joille on haettu kaavoituksen käynnistämistä.

Suosittelemme