Metsästäjä veti liipaisimesta lumipyryssä, vaikka ei tunnistanut kohdetta – seurauksena kallis reissu käräjille

Oulun käräjäoikeus tuomitsi metsästäjän, joka ampui rauhoitetun palokärjen. Oikeudessa mies kertoi luulleensa lintua teereksi.

Palokärki talvella.
Metsästäjä ampui rauhoitetun palokärjen Ylivieskassa. Kuva: Yle, Juha Laaksonen
Eetu Ruonakoski

Metsästäjä ampui väärän linnun ja sai virheestään kalliin laskun käräjäoikeudessa.

Tapahtumasarja sai alkunsa viime marraskuussa, kun Ylivieskassa jänismetsällä ollut mies lähti vaihtamaan passipaikkaansa. Keli oli huono ja lunta pyrytti reippaasti.

Matkallaan mies huomasi linnun, joka lehahti maasta lentoon ja istahti puuhun. Lumien ja havujen lomasta mies erotti mustaa ja punaista väriä ja ajatteli, että kyse on teerestä.

Hän päätti ampua.

Kun saalis myöhemmin löytyi maasta, paljastui, että kyse olikin palokärjestä. Kyseinen lintu on rauhoitettu.

Asiaa puitiin myöhemmin Oulun käräjäoikeudessa. Mies myönsi tekonsa, mutta katsoi, ettei ollut syyllistynyt luonnonsuojelurikkomukseen, josta häntä syytettiin.

Miehen mukaan hän ei ampunut rauhoitettua eläintä tahallaan. Hänen mukaansa kyse oli puhtaasta vahingosta.

Myönsi tunnistamisen olleen vaikeaa

Mies kertoi oikeudelle myös, että tapahtumapäivän kelissä linnun tunnistaminen oli erittäin vaikeaa. Lintu oli naamioitunut puun tummien havujen sekaan, ja linnun punainen väri hämäsi miestä.

Oikeus piti kertomusta uskottavana ja katsoi, että miehen kertomat asiat sinänsä puolsivat sitä, että kyse olisi inhimillisestä erehdyksestä.

Toisaalta mies oli päättänyt tietoisesti vetää haulikkonsa liipaisimesta. Mies oli ampunut päin lintua, vaikka ei ollut täysin varma siitä, mitä hän ampui.

Käräjäoikeus katsoi, että mies oli tilanteessa hyväksynyt sen mahdollisuuden, että kyse saattaisi olla jostain rauhoitetusta lajista.

Miehen teko katsottiin tahalliseksi. Mies tuomittiin luonnonsuojelurikkomuksesta.

Tekoa pidettiin silti lievänä, mikä otettiin huomioon rangaistuksessa. Mies määrättiin maksamaan 10 päiväsakkoa, joista jää hänen tuloillaan maksettavaa 60 euroa.

Lisäksi mies määrättiin korvaamaan valtiolle rauhoitetun palokärjen arvo, 841 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi hakea muutosta hovioikeudesta.

Suosittelemme