Ampumahiihdossa flopannut entinen olympiavoittaja vaihtaa jälleen lajia – ei voinut vastustaa legendojen pyyntöä

Stina Nilsson jatkaa urheilu-uraansa seuraavaksi maastohiihdon pitkien matkojen Ski Classics -kiertueella.

Stina Nilsson ase kädessä.
Stina Nilssonin ura ampumahiihdossa jäi vaatimattomaksi verrattunan hänen vuosiinsa maastohiihdon parissa. Kuva: IMAGO/Harald Deubert/ All Over Press
Paavo Forsberg

Stina Nilsson, 30, kertoo SVT:n mukaan lopettavansa ampumahiihtouransa ja siirtyvänsä kilpailemaan pitkien hiihtomatkojen Ski Classics -kiertueelle.

– Ase on laitettu nyt hyllylle. Katsotaan, miten pitkälle pääsen, Nilsson sanoi SVT:lle.

Nilsson on tehnyt kaksivuotisen sopimuksen maratonmatkojen uranuurtajien Jörgen ja Anders Auklandin Ski Classics -tallin Team Radge Chargen kanssa.

– Tuntuu, että olen käyttänyt kaiken potentiaalini ampumahiihtäjänä. Pitkien matkojen kilpailut ja Vasaloppet ovat aina kiinnostaneet minua. Tiesin, että haluan tehdä tämän, kun Auklandit kysyivät minua mukaan, Nilsson kertoi tiimin Instagram-päivityksessä.

Lajinvaihto on ruotsalaiselle jo toinen tällä vuosikymmenellä. Nilsson niitti aiemmin menestystä maastohiihdossa ja voitti muun muassa sprintin olympiakultaa Pyeongchangissa 2018.

Loukkaantumisen takia pilalle menneen kauden 2019–2020 jälkeen Nilsson päätti vaihtaa lajikseen ampumahiihdon.

Alku oli lupaava, ja Nilsson oli kaudella 2021–2022 maailmancupissa kerran kolmas henkilökohtaisessa kisassa ja oli mukana kakkossijan ottaneessa Ruotsin viestijoukkueessa Kontiolahdella.

Kakkostason kiertueella IBU-cupissa Nilsson ylsi urallaan kolmen joukkoon neljästi.

Kahdella viime kaudella tulokset jäivät kuitenkin vaatimattomiksi, eikä Nilsson saanut vakiinnutettua paikkaansa Ruotsin kivenkovassa ampumahiihtomaajoukkueessa.

Päättyneellä kaudella 19 pistettä kerännyt Nilsson oli naisten maailmancupin kokonaiskisassa 76:s. 94 urheilijaa ylsi cupin pisteille.

– Ensimmäiset pari vuotta olivat oikein hyviä ja kehityin hyvin, mistä olen todella ylpeä. Arvostan palkintokorokesijaani maailmancupissa todella paljon, Nilsson sanoi SVT:lle.

– Sitten oli vaikeita kausia, kun ammunta ja hiihtäminen eivät sujuneet odotetusti. Voi olla hyvässä kunnossa, ampua hyvin makuupaikalta ja epäonnistua pystypaikalta. Olin lopulta aika väsynyt siihen, että suoriuduin hyvin, mutta jokin asia epäonnistui.

Nilsson kertoo, että päätös lajinvaihdosta oli helppo, kuten myös aiemmin.

– Olen henkilö, joka keskittyy sataprosenttisesti johonkin asiaan. Tämä on ollut minulle kuin yhden kirjan sulkeminen ja uuden avaaminen.

Suosittelemme