Välituomio: 29-vuotias mies syyllistyi tappoon Nokian asumisyksikössä – veitseniskut tallentuivat valvontakameraan

Syyttäjä vaatii syytetylle kymmenen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Yle seurasi käräjäkäsittelyä.

Mies seisoo pipo päässä ja vihreä-mustassa takissa käräjäoikeussalissa. Pirkanmaan käräjäoikeudessa on taustalla neljä henkilöä. Kuvauspäivä 24.4.2024.
Taposta syytetty 29-vuotias mies Pirkanmaan käräjäoikeudessa 24. huhtikuuta. Hän kiistää syytteen taposta. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Mari Jäntti

Nokialla mielenterveyskuntoutujien asumisyksikössä tapahtunutta epäiltyä tappoa käsiteltiin keskiviikkona Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

29-vuotiasta miestä syytetään 37-vuotiaan miehen taposta. Sekä uhri että syytetty olivat asumisyksikön asukkaita.

Epäilty henkirikos tapahtui 10. joulukuuta hieman ennen kello seitsemää aamulla Esperi-koti Viholassa. Poliisi sai nopeasti tiedon epäillystä tekijästä, ja hänet otettiin kiinni.

29-vuotias mies vangittiin 13. joulukuuta epäiltynä taposta, ja vielä saman kuun aikana hänet määrättiin mielentilatutkimukseen.

Syyttäjä vaatii miehelle kymmenen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Lisäksi uhrin vanhemmat ja sisarukset vaativat rahallisia korvauksia noin 40 000 euroa.

Mies kiistää tapposyytteen. Hänen puolustajansa kertoo, että syytetyllä ei ole mitään käsitystä tapahtumien kulusta.

Syytetty ei halunnut tulla kuulluksi käräjäoikeuden käsittelyssä.

Pirkanmaan käräjäoikeussalissa epäilty istuu mustassa pipossa ja vihreä-mustassa takissa käräjäsalissa. Vierellään hänellä on asianajaja, edessä näkyy neljä henkilöä. Kuvauspäivä 24.4.2024.
29-vuotias mies vangittiin 13. joulukuuta epäiltynä taposta. Hän on ollut vangittuna siitä saakka. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Syyttäjä: Näin tapahtuma etenivät

Syytetty mies ja 37-vuotias mies asuivat asuntolassa samalla käytävällä. Ennen aamuseitsemää he molemmat olivat poistuneet omista asunnoistaan mennäkseen tupakkapaikalle.

Miehet olivat palanneet yhdessä takaisin sisälle, uhri edellä ja syytetty mies perässä. Syyttäjän mukaan syytetty oli yhtäkkiä, täysin varoittamatta lyönyt toista miestä nyrkillä kasvoihin ja kaatanut tämän lattialle. Tämän jälkeen mies oli pitänyt uhria kiinni iskien tätä isolla teräaseella neljästi kaulaan ja hartian seudulle.

Pian tämän jälkeen syytetty poistui asumisyksiköstä.

Asumisyksikössä työskentelevä lähihoitaja oli nähnyt väkivaltatilanteen valvontakamerasta ja soittanut hätäkeskukseen. Poliisi oli saapunut paikalle noin viiden minuutin kuluttua tapahtuneesta.

Poliisi tavoitti miehen noin kilometrin päästä asumisyksiköstä, kun tämä oli kävelemässä kohti Nokian keskustaa.

Hänen taskustaan löydettiin teräase. Miehen päällä olivat samat veriset vaatteet, jotka olivat tallentuneet asumisyksikön valvontakameran nauhalle.

Uhri kuoli asumisyksikön käytävälle.

Syyttäjän mukaan syytetyn tarkoitus on ollut tappaa uhri tai ainakin hänen on täytynyt ymmärtää toisen miehen kuolevan iskiessään tätä neljästi teräaseella.

Todisteena rikospaikkakuvia ja kameratallenteet

Oikeudenkäynnissä käytiin läpi kirjallisia todisteita, kuten dna-näytteitä, kuolemansyylausuntoa sekä rikospaikkakuvia.

Todistajina kuultiin 29-vuotiaan miehen kiinniottanutta poliisia sekä asukaskodin yöhoitajaa, joka soitti hätäkeskukseen nähtyään väkivaltatilanteen alkamisen valvontakamerasta.

Syyttäjä kävi läpi myös poliisin esitutkintapöytäkirjaa. Kuulusteluissa mies oli kertonut, että 37-vuotias mies oli ärsyttänyt häntä tapahtumahetkellä ja myös aikaisemmin.

Sen lisäksi kuulusteluissa ilmeni seikkoja, jotka viittaavat syytetyn harhaisuuteen. Hän oli esimerkiksi kertonut tunnetun poliitikon pyytäneen surmatyötä.

Osa todisteiden läpikäynnistä käytiin suljetuin ovin, sillä ne sisälsivät muun muassa terveystietoja.

Syyttäjän mukaan sekä kirjalliset todisteet että todistajien kertoma viittaavat siihen, että syytetty mies on syyllistynyt tappoon.

Oikeudenkäynnin päätteeksi Pirkanmaan käräjäoikeus antoi asiasta välituomion. Sen mukaan 29-vuotias mies syyllistyi tappoon.

Hänet määrättiin yhä vangittavaksi. Lopullisesti asia ratkaistaan, kun mielentilatutkimuksen tulos valmistuu.

Aiempaa väkivaltarikoshistoriaa

Syytetyllä on aikaisempaa rikoshistoriaa.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa mies on ollut vastaajana viimeisen kymmenen vuoden aikana kuusi kertaa, ja lisäksi käsittelyssä on ollut muutama riidaton velkomustuomio.

Tuomiot ovat tulleet väkivaltarikoksista, rattijuopumuksista sekä päihderikoksista.

Vuonna 2021 mies tuomittiin Pitkäniemen sairaalassa tehdystä pahoinpitelystä neljäksi kuukaudeksi vankeuteen. Joulukuussa 2017 hän sai lyhyen ehdollisen tuomion Tampereella tehdystä pahoinpitelystä.

Suosittelemme