Pietarsaaren juomavedessä havaittu bakteereja – asukkaita kehotetaan keittämään vettä

Vesiyhtiö ohjeistaa keittämään kaiken juomaan tarkoitetun veden ja ruoanlaitossa käytettävän veden vähintään viiden minuutin ajan.

Vesihanasta lasketaan vettä astiaan.
Talousveden keittokehotus pysyy voimassa toistaiseksi. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Merja Siirilä

Pietarsaaren ja Luodon kunnan eteläosan asukkaita vaaditaan keittämään juomavetensä ja ruoanlaittoon käyttämänsä veden havaittujen bakteerien vuoksi.

Pietarsaaren Vesi -yhtiö tiedotti maanantaina 22. huhtikuuta otetun vesinäytteen paljastaneen koliformisten bakteerien esiintymisen talousvedessä.

Vesiyhtiö ohjeistaa keittämään kaiken juomaan tarkoitetun veden ja ruoanlaitossa käytettävän veden vähintään viiden minuutin ajan. Toimenpiteen tarkoituksena on varmistaa veden turvallisuus kulutukseen.

Lisäksi on ilmoitettu, että talousveden klooripitoisuutta lisätään, mikä saattaa aiheuttaa veteen normaalia voimakkaamman kloorin hajun.

– Kyse ei ole varsinaisesti tehostetusta kloorauksesta, joten vettä voi käyttää peseytymiseen ja tiskaamiseen. Klooria on kuitenkin vedessä enemmän kuin normaalisti, kertoo terveystarkastaja Mia Hautala.

Kloorin lisääminen ei aiheuta terveyshaittoja.

Pietarsaaren Vesi korostaa, että kloorattua vettä voi käyttää peseytymiseen kuten tavallisesti ja astiat voi pestä keittämättömällä vedellä. Tärkeää on kuitenkin kuivata astiat huolellisesti pesun jälkeen.

Vielä ei tiedetä, miten bakteerit ovat veteen joutuneet. Niitä on Hautalan mukaan niin vähän, että alkuperää on tässä vaiheessa vaikea tietää.

– Otamme lisää näytteitä huomenna (24.4.) laajalta alueelta. Yritämme saada selville, mistä bakteerit ovat veteen joutuneet, kertoo terveystarkastaja Hautala.

Hänen mukaansa koliformiset bakteerit ovat suolistoperäisiä. Niitä on vesijohtovedessä kuitenkin sen verran vähän, että ne tuskin ovat aiheuttaneet oireita juomavedessä. Hautalan tietoon ei ole tullut vatsatautiepidemioita, jotka voisivat olla veden aiheuttamia.

Kallan Ympäristöterveys ottaa näytteitä juomavedestä säännöllisesti kaksi kertaa kuukaudessa. Edellisellä kerralla koliformisia bakteereja ei havaittu.

Asukkaita informoidaan jatkotoimenpiteistä näytteiden analysoinnin jälkeen. Talousveden keittokehotus pysyy voimassa toistaiseksi.

Artikkelia on täydennetty terveystarkastajan kommenteilla tiistaina 23.4.2024 kello 17.25.

Suosittelemme