Ouluun vuosia odotettu asemakeskus on asteen lähempänä toteutumista – suunnitteluvaraus siirtyy kaupunginhallituksen käsiin

Mikäli suunnitteluvaraus myönnetään, asemakeskuksen ensimmäistä vaihetta päästään toteuttamaan.

Tämä näkymä muuttunee lähivuosina. Uuden matkakeskuksen rakennustyöt voisivat mahdollisesti alkaa ensimmäisiltä osin puolentoista vuoden kuluttua.
Emilia Pakkala,
Essi Puuri

Oulun pitkään odotetun asemakeskuksen suhteen on otettu tänään edistysaskelia.

Yhdyskuntalautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että Oulun kaupungin omistamille yhtiöille myönnetään suunnitteluvaraus. Asiasta päätettiin yksimielisesti tiistaina pidetyssä yhdyskuntalautakunnan kokouksessa, kertoo Oulun kaupunkiympäristöjohtaja Marko Kilpeläinen.

Vuokra-asuntoyhtiö Sivakka Oy ja Oulun Pysäköinti Oy suunnittelevat tonteille vuokra-asuntoja, pysäköintitaloa sekä linja-autoasemaa.

– Matkustajaterminaalille ja pysäköintitalolle ei hyvässäkään suhdanteessa löydy yksityistä rakentajaa, se on testattu. Lautakunta piti hyvänä sitä, että etenemme näin ja tärkeimmät palvelut saadaan nopealla aikataululla. Tämä oli ainoa tapa saada asiaa eteenpäin ja tämä edistää myös jatkorakentamista, Kilpeläinen kertoo.

Asia siirtyy vielä kaupunginhallituksen käsittelyyn. Mikäli suunnitteluvaraus myönnetään, asemakeskuksen ensimmäistä vaihetta päästään kunnolla toteuttamaan.

Oulun kaupunkiympäristöjohtaja Marko Kilpeläinen.
Oulun kaupunkiympäristöjohtaja Marko Kilpeläinen kuvattuna 22.4.2024. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Tärkein ja kiireellisin on linja-autoterminaali

Kilpeläinen on toiveikas sen suhteen, että myös kaupunginhallitus näyttää vihreää valoa. Mikäli näin käy, projekti voi edetä vauhdilla.

– Lähdemme sitten viemään kaavoitusta eteenpäin. Kun Oulun Pysäköinnin ja Sivakan kanssa suunnittelu etenee ja kaava alkaa olla valmis, teemme toteuttamissopimuksen: Siinä sovitaan varsinaisesta rakentamisesta.

Kilpeläinen arvioi, että matkakeskuksen rakennustyöt voisivat alkaa ensimmäisiltä osin puolentoista vuoden kuluttua.

– Olemme nyt etenemässä tärkeimmän ja kiireisimmän asian osalta: linja-autoterminaali ja siihen liittyvä pysäköinti rakennetaan seuraavaksi.

”Tällä hetkellä alue on mitätön”

Asemakeskuksesta on puhuttu pitkään. Suunnittelu nytkähti eteenpäin, kun Senaatin Asema-alueet -yhtiö myi viime vuoden lopulla Oulun kaupungille junaradan Raksilan puoleisen suunnittelualueen ja linja-autoaseman rakennukset.

Oululaisesta Inkeri Lukinmaasta on positiivinen asia, että asemakeskusta aletaan rakentaa.

– Tällä hetkellä alue on mitätön. Eihän siinä ole mitään toimintaa. Ainoastaan pitkän linjan autot, jotka lähtevät maakuntiin. Kaikki muu on kiinni.

Myös Juuso Aho odottaa uutta innolla – erityisesti suunniteltua tapahtuma- ja elämysareenaa.

– On hyvä asia Oululle, että saadaan keskusta-alueelle lisää toimintaa. Olisi myös mahtavaa saada uusi halli, samaan tyyliin kuin Tampereella. Ouluun tulisi paljon viihdettä ja työvoimaa.

Suosittelemme