Olympiakomitean huippu-urheilupomo Matti Heikkinen lupaa, ettei Hiihtoliiton kärkiurheilijoiden kilpailukausi vaarannu

Olympiakomitea pyrkii Heikkisen mukaan turvaamaan kärkiurheilijoiden valmistautumisen ensi vuoden Trondheimin MM-kisoihin ja Milano-Cortinan talviolympialaisiin 2026.

Kerttu Niskanen perinteisen kilpailussa. Taivaalta sataa pakkaslunta.
Kerttu Niskanen on Suomen nimekkäimpiä hiihtäjiä. Kuva: Federico Modica / NordicFocus / Getty Images
Paavo Forsberg,
Jarmo Nuotio

Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Matti Heikkinen uskoo, että Hiihtoliiton synkkä taloustilanne on ”ratkaistavissa oleva yhtälö”.

Hiihtoliitto ei pysty lupaamaan mäkihypyn ja yhdistetyn urheilijoille harjoituskaudella minkäänlaista maajoukkuevetoista harjoitustoimintaa. Myös hiihtomaajoukkueen valmentajien sopimukset ovat katkolla.

Olympiakomitella on vastuu auttaa vaikeassa tilanteessa olevia mitalitoivoja, Heikkinen sanoo.

– Hiihtolajit ovat kansallisesti merkittäviä. Huippu-urheilunäkökulmasta maastohiihto on meidän kärkilajimme. Siinä mielessä meillä suora, operatiivinen työtehtävä ja vastuunkanto ovat aika suuria, Heikkinen sanoi Yle Urheilulle Vuokatissa järjestetyn lajiriihen yhteydessä.

Olympiakomitea pyrkii Heikkisen mukaan turvaamaan kärkiurheilijoiden valmistautumisen ensi vuoden Trondheimin MM-kisoihin ja Milano-Cortinan talviolympialaisiin 2026.

Heikkinen muistuttaa, että Olympiakomitea on tehnyt Hiihtoliiton kanssa yhteistyötä monella tavalla jo pitkään.

– Siinä mielessä olemme sekä hyvässä että haastavammasssa vaiheessa tukena ja apuna. Kuten jo eilen totesin: urheilijoita emme unohda.

– On hyvä muistaa urheilijoiden arki ja pyrkiä edistämään asioita kaikin olemassa olevin keinoin ja resurssein. Pitää muistaa huippu-urheilun raaka lainalaisuus, että huippu-urheilua tehdään niillä pelimerkeillä, mitä meillä on.

Yhteistä vastuunkantoa

Etenkin mäkihyppy ja yhdistetty ovat kärsineet heikosta taloustilanteesta, ja menestys niissä on ollut viime vuosina maastohiihtoa heikompaa. Heikkinen muistuttaa, että huippu-urheilussa tulokset määrittävät saatavilla olevia etuuksia, ja peräänkuuluttaa yhteistä vastuunkantoa.

– Tällä hetkellä maailma koettelee yhteiskuntaa laajemminkin ja huippu-urheilu on yksi yhteiskunnan osa.

– Se on osa meidän kulttuuriamme ja siinä mielessä on hyvin tärkeää katsoa – oli kyse yksittäisestä urheilijasta tai luottamusjohdosta – peiliin ja miettiä, mitä voi itse asialle tehdä, että päästään ratkaisukeskeisesti eteenpäin. Viittaan varsinkin kaikkein kokeneimpaan kaartiimme, että on tärkeämpi vuorovaikuttaa kuin vuotaa.

Heikkinen korostaa, että hiihtolajien vaikea taloustilanne on osa nykyistä taloustilannetta, joka koskettaa jollain tavalla jokaista suomalaista.

– Huippu-urheilu ei ole mikään irrallinen saareke. Kyllähän me katsomme koko suomalaisessa huippu-urheilussa siihen, miten tulevana syksynä leikkauksia kohdistetaan. Toivomme erittäin tarkkaa harkintaa, että toreilla, turuilla ja televisiokatsomojen äärellä voidaan tehdä iloisia hetkiä myös huippu-urheilun osalta julkisilla varoilla.

Suosittelemme