Jyväskylässä opiskelijat nukkuivat yön räntäsateessa teltoissa protestina asumistuen leikkaukselle

Takatalvi ei estänyt opiskelijoita saapumasta telttojen kanssa yön yli kestävään mielenilmaukseen.

JYY:n hallituksen puheenjohtaja Akseli Immonen lumisateen keskellä Jyyn telttakylän edustalla.
Kuva: Tuukka Tervonen / Yle
Tuukka Tervonen

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY) aloitti tiistaina takatalvesta huolimatta mielenilmauksen, jossa osallistujat nukkuivat yön ulkona teltoissa.

Ylioppilaskunta haluaa lähettää mielenilmauksella viestin, että hallituksen leikkaukset vievät opiskelijoilta katon pään päältä.

Sää oli Jyväskylässä nollan tietämillä ja taivaalta satoi märkää räntää, mutta yöpyjiä odotettiin paikalle pariakymmentä. Paikalla oli myös JYYn hallituksen puheenjohtaja Akseli Immonen.

– Onhan täällä huonompi sää kuin ajateltiin. Mutta huonompia kuin ajateltiin olivat myös kehysriihen päätökset, Immonen kommentoi.

Jyyn hallituksen puheenjohtaja Akseli Immonen telttamielenilmauksessa lumisateen keskellä.
Akseli Immosen opintoraha ja asumislisä eivät riitä vuokran maksuun uudistuksen myötä. Kuva: Tuukka Tervonen / Yle

Immonen uskoi paikalle saapuvan useampia kymmeniä ihmisiä juttelemaan hallituksen päätöksistä. Telttoja oli iltakahdeksan aikaan pystyssä kymmenkunta.

JYY osoittaa mieltä Petteri Orpon (kok.) hallituksen kehysriihen päätökseen siirtää opiskelijat takaisin opintotuen asumislisän piiriin. Opintotuen asumislisän taso olisi jatkossa 260 euroa kuukaudessa.

Muutos tarkoittaa Suomen ylioppilaskuntien liiton SYLin mukaan vuositasolla jopa tuhansien eurojen leikkausta opiskelijan saamaan tukeen.

Köyhyysrajan alla

Myös puheenjohtaja Immosen mukaan Orpon hallituksen toimilla tulee olemaan tuhoisia vaikutuksia opiskelijoiden toimeentuloon.

– Opiskelijoiden jo tosi pieniin, köyhyysrajan alapuolella oleviin kuukausi- ja vuosituloihin aika merkittävä alennus, Immonen summaa.

Tulevaisuudessa Immosen opintoraha ja asumislisä yhteensä eivät riitä edes hänen vuokransa maksamiseen.

Mikäli asumislisä sidotaan taas opintosuorituksiin, päätös ajaa monet opiskelijat kesäisin toimeentulotuelle.

SYL tiivisti aiemmin tunnelmat leikkauksista opiskelijaliikkeen keskuudessa kommentilla ”Ei vittu taas”.

Immonen uskoo, että opiskelijoilta on helppo leikata siksi, että esimerkiksi eläkeläisiin verrattuna heillä ei ole poliittista valtaa.

– Kun eläkeläisiltä oltiin korottamassa veroja, alkoi heti keskustelu että nyt pitää varoa, Immonen sanoo.

Kun opiskelijat pääsivät yleisen asumistuen piiriin vuonna 2017, monet vanhat soluasunnot muutettiin yksiöiksi, eikä halvinta opiskelija-asumista ole enää samaan tapaan tarjolla. Immosesta on hyvä kysymys, mistä halvempaa asumista nyt leikkausten kohteeksi joutuneelle opiskelijoille saadaan.

– Rehellinen mahdollisuus on sekin, että opiskelijat eivät ota vaikka Jyväskylän yliopistopaikkaa vastaan, koska tietävät, että täällä on vähän vaikeat asuntomarkkinat, Immonen pelkää.

Suosittelemme