Tiktokille uhkavaatimus Yhdysvaltain senaatilta: sovellus myyntiin tai ulos maasta

Kiinalainen Tiktok aikoo haastaa päätöksen oikeudessa. Oikeustaistelusta tulee todennäköisesti erittäin pitkä.

Mies pitää kädessään puhelinta, jonka näytöllä näkyy Tiktokin logo.
Tiktokilla on Yhdysvalloissa yli 170 miljoonaa käyttäjää. Osa lainsäätäjistä pitää sovellusta turvallsuusriskinä. Kuva: Jaap Arriens / AOP
Sakari Nuuttila

Suursuositulla kiinalaisella videopalvelu Tiktokilla on Yhdysvalloissa kaksi vaihtoehtoa: myydä pois Yhdysvaltain-toimintonsa tai poistua itse kokonaan maasta.

Näin päätti Yhdysvaltain senaatti selvällä enemmistöllä varhain keskiviikkona Suomen aikaa. Sovelluksen omistava kiinalaisyhtiö valinnee kuitenkin kolmannen vaihtoehdon ja haastaa päätöksen oikeuteen.

Kongressin edustajainhuone nuiji lakiesityksen läpi viime viikolla. Presidentti Joe Bidenin sanoo allekirjoittavansa sen vielä tänään.

Tiktokin kieltämistä ajoi jo Donald Trump omalla presidenttikaudellaan, mutta aikomus tyssäsi oikeuslaitokseen. Nyt voimaan tuleva uusi laki antaa kuitenkin Yhdysvaltain hallinnolle aiempaa paremmat valmiudet kieltää tai pakottaa myytäväksi ulkomaisia sovelluksia, jotka tulkitaan turvallisuusuhkiksi.

Tiktokin omistavan Bytedancen tulisi nyt hyväksytyn lakipaketin mukaan myydä sovellus enintään noin vuoden sisällä. Muussa tapauksessa Tiktok suljettaisiin Applen ja Googlen sovelluskauppojen ulkopuolelle Yhdysvalloissa.

Voit katsoa päätöksen pääpointit myös toimittaja Antti Kurran lyhyeltä uutisvideolta.

Amerikkalaisten tietojen pelätään päätyvän Kiinalle

Kyseessä on The Washington Post -lehden mukaan poikkeuksellinen tylytys kiinalaista palvelua kohtaan. Sekä republikaanit että demokraatit ovat ilmaisseet huoltaan palveluun yhdistetyistä kansallisista turvallisuusriskeistä.

Palvelulla on Yhdysvalloissa yli 170 miljoonaa käyttäjää. Lainsäätäjät ovat olleet huolissaan siitä, että palvelun kautta yhdysvaltalaisten dataa voi päätyä Kiinan valtiolle, ja että Kiina voisi pyrkiä vaikuttamaan käyttäjiin sovelluksen kautta.

– Jo vuosia olemme antaneet Kiinan kommunistisen puolueen hallita yhtä Yhdysvaltojen suosituimmista sovelluksista. Se on ollut vaarallisen lyhytnäköistä, sanoi senaatin tiedusteluvaliokunnan varapuheenjohtaja, republikaani Marco Rubio senaatin istunnossa.

Tiktokin odotetaan haastavan päätös oikeusteitse ja prosessista voi tulla erittäin pitkä. Tiktok on aiemmin vastustanut päätöstä vetoamalla sananvapauteen. Sananvapaudesta oli huolissaan myös osa esitystä vastustanesita senaattoreista.

Tiktok-linjaus oli pieni osa odotettua päätöstä, jossa senaatti löi läpi pitkään edustajainhuoneessa jumissa olleet tukipaketit muun muassa Ukrainalle, Israelille ja Taiwanille.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, STT

Videolla suomalaiset nuoret kertovat Tiktokin käytöstään. Video on julkaistu 31.10.2023.

Suosittelemme