Alueen teollisuus siivitti Centrian TKI-toiminnan ennätykseen

Viimeisten kuukausien aikana Centria on palkannut tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan 11 uutta työntekijää. Kaikkiaan heitä on jo 140.

Chemtec.
Centria tekee paljon muun muassa kemian tutkimusta. Arkistokuva. Kuva: Yle/Mikaela Löv-Aldén
Ari Vihanta

Ammattikorkeakoulu Centrian tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta jatkaa kasvuaan ja saavutti uusia ennätyksiä viime vuonna.

Centrian kokoon suhteutettuna sen TKI-toiminta on kaksi ja puoli kertaa laajempaa kuin muissa ammattikorkeakouluissa keskimäärin.

Taustalla on alueen vahva teollisuus- ja yritystoiminta, kertoo Centrian TKI-johtaja Marko Forsell.

– Alue on erittäin teollisuusvoittoista. Teollisuustuotannon osuus ja viennin asukasta kohden on maan suurin. Nämä yritykset kaipaavat tutkimus-, kehitys- ja innovointitoimintaa.

TKI-toiminta työllistää Centriassa 140 työntekijää, viimeisten kuukausien aikana työhön on palkattu 11 henkilöä lisää, kun uusille tutkimushankkeille on saatu rahoitusta. Tällä hetkellä Centriassa on meneillään 84 hanketta.

– Tutkimuksen painopisteet lähtevät voimakkaasti alueen tarpeista. Tuotantoteknologia, robotit, tekoälyt ja automaatio ovat tärkeitä teollisuudellemme. Digitalisaatiota ei voi välttää missään. Kokkolan suurteollisuusalueella kemia ja biotalous ovat luonnollisia painopistealueita.

Centria käytti TKI-toimintaan viime vuonna 11,2 miljoonaa euroa, ulkopuolisen rahoituksen osuus oli 8,2 miljoonaa euroa. Ulkopuolisen rahoituksen osuus kasvoi edellisvuodesta 21 prosenttia. Rahoituksesta 12 prosenttia tuli yrityksiltä.

Rahoituksen kasvun taustalla on valtakunnallinen tavoite TKI-menojen kasvattamisesta 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

– Tänä vuonna julkinen raha lisääntyy 280 miljoonaa euroa. Tästä iso osa valuu korkeakouluille kehitystyöhön, kertoo Forsell.

Centria teki yhteistyötä TKI-asioissa viime vuonna 800 yrityksen kanssa, niistä valtaosa oli alueen yrityksiä. TKI-toimintaa Centrialla on Kokkolassa, Ylivieskassa ja Pietarsaaressa.

Suosittelemme