Kalustevalmistaja perustaa Lahteen seitsemän miljoonaa euron tehtaan: arvioi työllistävänsä lähivuosina sata ihmistä

Woodio on kehittänyt vedenpitävän puukomposiitin, josta se valmistaa kylpyhuonekalusteita.

Vaalea kylpyhuone, jossa on vaalean beigejä kalusteita: kylpyamme, lavuaari ja seinään upotettu wc-astia. Kylpyhuoneen vieressä on metallinen hana ja suihku.
Woodion puukomposiittikalusteet eroavat keraamisista esimerkiksi siten, että ne ovat kevyempiä. Kuva: Woodio Oy
Sini Ojanperä

Ekologisia kylpyhuonekalusteita valmistava Woodio perustaa uuden tehtaan Lahteen. Yhtiön investoinnin arvo on seitsemän miljoonaa euroa.

Lahden kaupungin toimitilayhtiö Spatium rakentaa tehdaskiinteistön, jonka hinta on noin kuusi miljoonaa euroa. Kalustetehdas tulee sen vuokralaiseksi.

Woodio on kehittänyt vedenpitävän puukomposiitin. Yritys keräsi viime kesänä 16 miljoonan euron kasvurahoituksen toimintansa laajentamiseen ja kansainvälistämiseen.

Tehdas on tarkoitus käynnistää Lahden Jokimaalla vuoden päästä. Jos yrityksen kasvusuunnitelmat toteutuvat, voisi sillä olla muutaman vuoden päästä Lahdessa 100 työntekijää.

Woodion toimitusjohtaja Terja Koskenoja toteaa, että yritystä kehitetään pitkällä tähtäimellä.

– Tällä hetkellä rakentamisessa ollaan matalassa suhdanteessa, mutta tokihan se tulee muuttumaan. Ajattelemme pikemminkin niin päin, että nyt on oikea aika investoida ja rakentaa valmiutta siihen hetkeen, kun se rakentaminen kääntyy kasvuun.

Woodiolla on jo pieni tehdas Helsingissä ja yhteensä 30 työntekijää, joista iso osa on siirtymässä Lahteen.

Puukomposiitti tuntuu lämpimältä iholla

Yhtiön suurin markkina-alue on toistaiseksi Suomi.

– Suomi vastaa noin 70:ää prosenttia meidän toiminnasta. Lisäksi Skandinavia, Beneluxmaat ja saksankielinen Eurooppa ovat sellaisia, jotka näemme hyvinä kasvumarkkinoina, Koskenoja kertoo.

Toimitusjohtajan mukaan yhtiölle tärkeimpiä ovat tällä hetkellä jälleenmyyntiliiketoiminta ja projektiliiketoiminta, jossa kalusteita menee esimerkiksi isoihin hotelli- tai toimistorakennushankkeisiin. Uuden tehtaan ansiosta toiveena on pystyä tarjoamaan myös sopimusvalmistusta, jossa Woodien materiaaleista valmistettaisiin tuotteita muiden yritysten käyttöön.

Yhtiön puukomposiitin tilavuudesta 70 prosenttia on puuhaketta ja loput polyesterihartsia. Toimitusjohtaja Terja Koskenoja kertoo, että tavoitteena on korvata muovi biopohjaisella hartsilla. Tuotteiden etuja ovat myös muun muassa keveys, puhtaanapidon helppous ja tuntuma.

– Ne ovat myös lämpimiä. Jos vaikka istut vessanpöntöllä, se tuntuu mukavalta ja miellyttävältä istua, Koskenoja kuvailee.

Juttua on muokattu 24.4.2024 kello 9.51: Lisätty tieto Spatiumin osuudesta ja täydennetty Koskenojan haastattelulla.

Suosittelemme