Turkuun suunniteltu poistotekstiilin jalostuslaitos vesittyi

Uusi EU-direktiivi vie Lounais-Suomen Jätehuollon mukaan pohjan toiminnalta.

En stor hög med gamla kläder i en anläggning som återvinner gamla textilier.
Paimiossa toimiva poistotekstiililaitois aloitti toimintansa vuonna 2021. Kuva: Maria Lammassaari / Yle
Heinimaija Hirvonen

Turkuun pitkään suunniteltu poistotekstiilin jalostuslaitos on kariutunut.

Lounais-Suomen Jätehuolto perustelee kariutumista sillä, ettei investoinnille ole toiminnallisia eikä taloudellisia edellytyksiä.

18 kunnan yhteisen jätehuoltoyhtiön yhtiökokous päätti asiasta tiistaina kokouksessaan.

Lopullista päätöksentekoa laitosinvestoinnista on jouduttu siirtämään, sillä EU:n päätökset poistotekstiilistä ja jätepuitedirektiivin muutoksesta ovat toistuvasti siirtyneet.

– Uusi jätepuitedirektiivi on vihdoin valmistumassa, ja sen myötä astuu voimaan poistotekstiilin harmonisoitu tuottajavastuu. Se siirtää tuottajille vastuun poistotekstiilin uudelleenkäytöstä, kierrätyksestä ja kustannuksista, mikä vie edellytykset LSJH:n suunnittelemalta täyden mittakaavan jalostuslaitokselta, kertoo LSJH:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä tiedotteessa.

Myös kustannukset karkasivat

LSJH toteutti Paimioon poistotekstiilin kuidunavaukseen keskittyneen pilottilaitoksen, joka aloitti toimintansa syksyllä 2021. Tuolloin tavoitteena oli rakentaa täyden mittakaavan jalostuslaitos Turun Topinpuiston alueelle jo kuluvan vuosikymmen puolivälissä.

– Paimion linjasto antoi meille hyvää osaamista, mutta vajaa vuosi sitten luovuimme pilotista ja päätimme toistaiseksi keskittyä poistotekstiilin keräykseen ja lajitteluun, vaikka isomman mittakaavan jalostuslaitoksen valmistelua vielä jatkoimmekin, LSJH:n kehitysjohtaja Teemu Jutila sanoo.

Vuodessa 20 000 tonnia poistotekstiiliä käsittelevän laitoksen rakentaminen olisi edellyttänyt varmuutta raaka-aineen saatavuudesta. Poistotekstiilin erilliskeräys alkoi vuonna 2023 ja keräysmäärät ovat tiedotteen mukaan jääneet kauas laitoksen tarpeista.

Business Finland myönsi LSJH:lle 5,2 miljoonan euron investointiavustuksen laitoksen toteuttamiseen, mutta myös investoinnin alkuperäiset kustannukset ehtivät suunnitteluaikana lähes kaksinkertaistua alkuperäisistä.

Suosittelemme