Professorin mielestä tupakkayhtiön johtaja murhasi tuhansia – poliisi ei aloita esitutkintaa

Professori emeritus Erkki Aurejärvi on ennenkin tehnyt vastaavan tutkintapyynnön, joka ei ole johtanut esitutkintaan. Tupakan markkinoiminen ei ole poliisin mukaan murha.

Pallon Teboilin tupakkahylly
Tutkintapyyntö perustui ajatukseen, että tupakkateollisuus olisi aikoinaan markkinoinnillaan aiheuttanut ihmisten kuolemia. Nykyään tupakka-askeissa on varoitustekstejä ja -kuvia. Kuva: Kare Lehtonen/Yle
Tuomas Rimpiläinen

Helsingin poliisilaitos on lopettanut tutkinnan asiassa, jossa professori emeritus Erkki Aurejärvi teki tutkintapyynnön tupakkayhtiö Amerin johtotehtävissä toimineesta Jukka Ant-Wuorisesta.

Aurejärven mukaan poliisin olisi tullut tutkia Ant-Wuorista epäiltynä sadoista tuhansista törkeistä pahoinpitelyistä ja lukuisista murhista.

Ant-Wuorinen toimi erilaisissa Amerin johtotehtävissä 1980-luvulta 2000-luvun alkuun. Aurejärven mukaan Ant-Wuorinen kauppasi savukkeita terveydelle haitattomina tuotteina, vaikka tiesi, että savukkeet vammauttavat ja tappavat ihmisiä.

Aurejärvi jätti asiassa tutkintapyynnön valtakunnansyyttäjän toimistoon 18. tammikuuta. Valtakunnansyyttäjän toimistosta tutkintapyyntö siirrettiin Helsingin poliisilaitokselle, joka katsottiin toimivaltaiseksi viranomaiseksi asiassa.

Poliisi teki asiassa esiselvityksen, jonka perusteella tutkinnanjohtaja päätti huhtikuun alussa, että esitutkintaa ei ole syytä aloittaa.

Murhan tunnusmerkistö ei täyty

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Katariina Rinne toteaa päätöksessään, että Aurejärven tutkintapyynnössä kuvatut teot tulee ensisijaisesti arvioida mahdollisena markkinointirikoksena. Sellaisen syyteoikeus on jo vanhentunut.

Murhan tunnusmerkistöä Aurejärven kuvaamat teot eivät tutkinnanjohtajan mukaan voi edes teoriassa täyttää.

Jotta jonkin tuotteen myymisessä olisi syytä epäillä henkirikosta, myytävän tuotteen tulisi tutkinnanjohtajan mukaan olla sellainen, että se vähintään varsin todennäköisesti aiheuttaisi käyttäjänsä kuoleman.

Rinteen mukaan on yleisesti tiedossa, että tupakkatuotteet lisäävät sairauksia ja lyhentävät elinikää. Hänen mukaansa kysymys ei ole tuotteesta, joka välittömästi ja suoranaisesti aiheuttaisi käyttäjänsä kuoleman.

Tutkinnanjohtaja Rinne toteaa päätöksessään myös, että esitutkinnan aloittaminen murhasta edellyttäisi konkreettista yksilöitävissä olevaa uhria, jollaista Aurejärven tutkintapyynnössä ei ole.

Koska yksilöitävissä olevaa uhria ei ole, tunnusmerkistötekijöiden arvioiminen on tutkinnanjohtajan mukaan mahdotonta.

Kyseessä ei ole ensimmäinen tutkintapyyntö, jonka Aurejärvi on tehnyt tupakkayhtiön johtajista. Poliisi on aiemminkin päätynyt samaan lopputulokseen, eikä esitutkintaa ole aloitettu.

Suosittelemme