Konttilan perinnetila Kuopion Puijolla avataan yleisölle retkeilypaikkana jo kesällä, ravintolatoiminta siirtyy kesäksi torille

Pitkään kiistakapulana ollut Konttilan perinnetila avataan pienimuotoisesti jo tänä kesänä. Varsinainen toiminta aloitetaan vasta syksyllä.

Konttilan tila Kuopiossa.
Konttilan tilaa kunnostetaan kesän aikana. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Petri Julkunen,
Anne-Pauliina Rytkönen

Kuopion Puijolla sijaitsevan Konttilan perinnetilan toiminta pysyy suljettuna kesän yli. Kuopion kaupunki odottaa entisen vuokralaisen poistumista ja aloittaa tilan kunnostamisen kesäkuussa. Remontissa nykyaikaistetaan keittiöt ja tuodaan talousvesi.

Uudet yrittäjät Johanna ja Jukka Koskinen kertovat, että varsinaisesti Puijolla sijaitseva tila on tarkoitus ottaa matkailukäyttöön vuoden loppupuolella, mutta avataan yleisölle jo kesäksi.

Alue aiotaan maisemoida retkeilyyn sopivaksi. Yrittäjät ovat saaneet paljon yhteydenottoja ihmisiltä, jotka haluavat tulla pihatöihin talkooavuksi.

– Pystymme toivottamaan matkailijat ja kuopiolaiset tervetulleeksi jo kesällä Konttilaan, esimerkiksi nauttimaan omia eväitä, kertoo Jukka Koskinen.

Konttilan tilan ravintolatoiminta siirretään kesäksi Kuopion torille. Tavoitteena on avata toripiste jo vapuksi.

Laiduntavia kotieläimiä ehkä jo tänä kesänä

Yrittäjät aikovat tuoda Konttilaan eläimiä, tänä tai ensi kesänä. Yrittäjät harkitsevat lampaita, jotka pitäisivät laiduntamalla miljöön ja kasvillisuuden kunnossa.

– Tänä kesänä meillä on pohdinnassa, voisimmeko saada sinne suomenhevosia laiduntamaan. Haluamme vielä varmistaa, mitä useamman hevosen laidunnus tarkoittaisi alueen perinnekasvillisuudelle, kertoo Johanna Koskinen.

Konttilan tilan kohtalo oli talven ajan epäselvässä tilanteessa, kun tilan entiset vuokralaiset eivät suostuneet poistumaan, vaikka kaupunki oli lopettanut vuokrasuhteen. Asia johti valituskierteeseen ja lopulta sovintoratkaisuun.

Konttila on Kuopion Puijolla sijaitseva perinnetila, jossa on toiminut kotieläintila sekä ulkoilu- ja latukahvila.

Suosittelemme