Diabetespotilaiden kontrolliajat ruuhkautuneet pahasti Keski-Pohjanmaalla

Lääkäripulan takia käynnit voivat viivästyä pahimmillaan useita kuukausia. Kaikki ykköstyypin diabetesta sairastavat ovat erikoissairaanhoidon seurannassa.

Verensokerin mittauksessa käytettäviä lansetteja ja lansettikynä.
Soitessa diabetesta sairastavien kontrollikäynnit ovat ruuhkautuneet jo pitkältä ajalta, ja tilanne on pahenemassa. Kuva: Antti Laakso / Yle
Heidi-Maria Harju

Keski-Pohjanmaalla Soitessa ykköstyypin diabetesta sairastavien kontrollikäynnit ovat pahasti ruuhkautuneet.

Normaalisti kontrollikäynti pitäisi olla vuoden välein, mutta resurssipulan takia käynnit voivat viivästyä pahimmillaan useita kuukausia, kertoo endokrinologi Joni Klemola.

Soitessa on kaksi diabetespotilaita hoitavaa lääkäriä.

– Lääkäreitä on vähän ja potilaita paljon, silloin kontrolliajat venyvät pitkälle, ja se vaikeuttaa diabeteksen hoitoa. Näin pienessä yksikössä ongelmat korostuvat, Klemola sanoo.

Soitesta puuttuu diabeteskeskus, jossa olisi taudin hoitoon erikoistuneita yleislääkäreitä. Nyt kaikki ykköstyypin diabetesta sairastavat ovat erikoissairaanhoidon seurannassa.

– Monissa kaupungeissa on diabeteskeskus. Meillä tätä järjestelmää ei ole, ja senkin takia jonot venyvät. Jos keskus olisi, osa kontrollikäynneistä voitaisiin ohjata sinne yleislääkärille eikä erikoissairaanhoitoon.

Kontrollikäynnit ovat ruuhkautuneet jo pitkään, ja tilanne on pahenemassa.

– Kovasti tehdään työtä sen eteen, ettei näin kävisi, mutta meillä on vain kaksi lääkäriä, eli resurssipula on suuri, Klemola sanoo.

Suosittelemme