Työttömyys Pohjanmaan ely-keskusalueella kasvaa, mutta alue säilyttää Manner-Suomen alhaisimman työttömyysasteen

Ammattiryhmittäin työttömyys kasvoi lähes kaikissa ryhmissä, erityisesti rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden keskuudessa.

Muurari katkoo väliseinätiiliä rakennustyömaalla.
Uusien työpaikkojen määrä laskussa. (Kuvituskuva) Kuva: Petteri Bülow / Yle
Merja Siirilä

Työttömyys kasvoi edelleen Pohjanmaan ely-keskuksen alueella maaliskuussa edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Alue säilyttää silti Manner-Suomen alhaisimman työttömyysasteen. Helmikuun työttömyysaste oli 6,9 prosenttia, mikä on huomattavasti alle maan keskiarvon 10,7 prosenttia.

Maaliskuun lopussa alueella oli 7 855 työtöntä työnhakijaa, mikä on 835 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Vaikka työttömien määrä kokonaisuudessaan laski 179 henkilöllä helmikuusta, avointen työpaikkojen määrä on vähentynyt merkittävästi. Maaliskuussa avoimia työpaikkoja oli 7 879, mikä on 32,9 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Kokoaikaisesti lomautettuja oli puolestaan 1 103, mikä on 251 henkilöä enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Alueelliset erot työttömyydessä ovat merkittäviä. Vaasan seudulla työttömien määrä kasvoi eniten, kun taas Suupohjan rannikkoseudulla työttömyys väheni. Työttömien työnhakijoiden osuus oli suurin Perhossa ja Kannuksessa (10,2 prosenttia), kun taas alhaisin osuus oli Luodossa (2,2 prosenttia).

Vaasan työttömyysaste oli 7,9 prosenttia, Kokkolan 8,6 prosenttia ja Pietarsaaren 8,6 prosenttia.

Työttömien määrä kasvoi eniten Vaasan seudulla (+ 548) ja pienentyi ainoastaan Suupohjan rannikkoseudulla (- 58).

Ikäryhmittäin alle 25-vuotiaiden työttömyys kasvoi, mutta yli 50-vuotiaiden ryhmässä kasvu oli suhteellisen suurta, edustaen 35 prosenttia kaikista työttömistä.

Ammattiryhmittäin työttömyys kasvoi lähes kaikissa ryhmissä, erityisesti rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden keskuudessa.

Pitkäaikaistyöttömyys on myös nousussa, yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleiden määrä kasvoi vuotta aikaisempaan nähden. Uusien työpaikkojen määrä on laskenut merkittävästi, erityisesti palvelu- ja myyntityöntekijöiden ammattiryhmässä.

Tiedot ilmenevät Työ -­ ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastosta.

Suosittelemme