Kymenlaakson hyvinvointialue laski hintalapun Kouvolan päivystyksen lakkautukselle – miljoonien lisäkulut säästön sijasta

Hyvinvointialueen mukaan Kouvolan päivystyksen lakkautus johtaa siihen, että hyvinvointialueen täytyy lisätä ambulanssien ja henkilökunnan määrää.

Ratamon työntekijät olivat tyrmistyneitä päivystyksen lopetuspäätöksestä.
Emma Kilpinen,
Olli-Pekka Toivanen

Kymenlaakson hyvinvointialueen laskelmien mukaan Kouvolan sairaalan yöpäivystyksen lopettaminen toisi säästön sijaan vähintään neljä miljoonaa euroa lisäkustannuksia. Lisäkustannukset voivat nousta jopa yhdeksään miljoonaan euroon.

Viime viikolla hallitus linjasi osana kehysriittä, että Kouvolan sairaalan yöpäivystys lakkautettaisiin viimeistään vuoden 2025 lopussa.

Saman kohtalon hallitus antoi Iisalmen, Jämsän, Raahen ja Varkauden yöpäivystyksille.

Lisäkustannukset

Kymenlaakson hyvinvointialueen vs. hyvinvointialuejohtaja Lauri Lehto kertoo, että Kouvolan yöpäivystyksen lopettaminen tarkoittaisi sitä, että alueen täytyy hankkia kahdeksan uutta ambulanssia. Lisäksi henkilöstöä täytyisi lisätä ambulansseihin noin parikymmenen henkilön verran. Kokonaisuus toisi lisäkustannuksia 3,9 miljoonaa euroa.

Yöpäivystyksen lakattua potilaat täytyisi siirtää Kotkan keskussairaalaan. Tämän vuoksi keskussairalaan pitäisi tehdä lisäinvestointeja, jotta tilaa saataisiin lisää. Se toisi hyvinvointialueen laskelmien mukaan 0,3 miljoonaa euroa lisäkuluja.

Koska Kotkan keskussairaalaan tulisi jatkossa enemmän potilaita, myös henkilöstöä täytyy lisätä.

Samoin kiirevastaanottoja lisättäisiin kaksi tai kolme muihin toimipisteisiin Kymenlaakson alueella.

– Kiirevastaanotot olisivat alustavan suunnitelman mukaan auki kello 8-20 arkipäivisin ja viikonloppuisin 9-17, Lehto kertoo.

Lehdon mielestä tämä aiheuttaisi liikennettä ja olisi myös vaarallista, sillä kiireelliset potilaat täytyy siirtää muualle vastaanoton sulkemisajan jälkeen.

Hyvinvointialueen laskelmien mukaan yöpäivystyksen loppuminen tarkoittaisi lisähenkilökunnan tarvetta eri yksiköihin ja henkilöstökustannukset kasvaisivat 4,6 miljoonalla.

Lehto kertoo, että laskelmat on tehty huolellisesti ammattilaisten avulla. Kaikkia lisäkustannuksia ei ole edes laskettu. Kertaluontoisia kustannuksia voi tulla esimerkiksi kotona asuvien iäkkäiden ihmisten yöllisestä avuntarpeesta.

Asia vaivaa

Kymenlaakson hyvinvointialueen vs. hyvinvointialuejohtaja Lauri Lehto ei ymmärrä, miten alkuperäisissä laskemissa on nähty Kouvolan yöpäivystyksen säästävän rahaa. Hänen mukaansa lakkautuksella on katastrofaalit seuraukset.

– Haluaisimme mielellämme nähdä sosiaali- ja terveysministeriön ja valtionvaraministeriön luvut ja keskustella heidän kanssaan asiasta. Hekin voisivat katsoa meidän laskelmiamme.

Lehto ymmärtää, että rahaa pitää säästää, mutta ei näe miten Kouvola on säästölistalla. Asia vaivaa häntä.

– Ymmärtäisin, jos täällä ei kävisi potilaita ja tätä päivystystä pyöritettäisiin kalliilla, mutta näin ei ole. Päivystyksemme pystyy vielä lisäksi palvelemaan psykiatrista sairaalaakin.

Päivystystarvetta vähennetään

Henkilökunnan puute on tällä hetkellä suurin ongelma Suomen sairaaloissa ja päivystyksessä, sanoo Päijät-Hämeen hyvinvointialueen aluejohtaja Petri Virolainen.

Virolainen oli sosiaali- ja terveysministeriön asettaman, sairaala -ja päivystysverkoston selvitystyöryhmän puheenjohtaja. Työryhmä julkaisi ehdotuksensa mahdollisista lakkautuksista tammikuussa.

Henkilökunnan puute johtaa Virolaisen mukaan siihen, että hoidon taso laskee ja kustannukset nousevat. Päivystykset ovat nyt Suomessa ruuhkautuneet, mutta henkilöstön määrä tulee vähenemään, hän sanoo.

– Yksi ratkaisu on, että saadaan päivystykseen lisää henkilöstöä, mikä on huono tulevaisuuden lähtökohta. Toinen ratkaisu on se, että päivystystarvetta saadaan vähennettyä.

Päivystyksessä on tällä hetkellä Virolaisen mukaan paljon asiakkaita, jotka eivät ole päässeet ajoissa muuhun hoitoon.

Terveydenhuollossa pitäisi Virolaisen mukaan keskittyä ennakoiviin keinoihin.

Virolainen ei osaa sanoa, mihin hallituksen esittämä 26,3 miljoonan säästöarvio perustuu.

– Työryhmä on tehnyt esityksiä mahdollisista säästökohteista, ja hallitus on tehnyt niistä omat johtopäätöksensä.

Kustannuksia lasketaan muuallakin

Yöpäivystyksen sulkemisen kustannuksia tai mahdollisia säästöjä lasketaan parhaillaan myös muilla paikkakunnilla, joiden yöpäivystys aiotaan lakkauttaa.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla yöpäivystysten sulkeminen toisi säästöjä. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen mukaan Raahen yöpäivystyksen sulkeminen toisi vuodessa noin miljoonan ja Oulaskankaan yöpäivystyksen sulkeminen neljästä kuuteen miljoonan euron säästöt.

Juttua korjattu 25.4.2024 klo 12:16: Lauri Lehdon titteli korjattu toimiala -ja kehitysjohtajasta vs. hyvinvointialuejohtajaksi.

Suosittelemme