Konsulttiyhtiölle rajua kritiikkiä Satakunnan hyvinvointialueella: Vastuutonta ja epäasiallista käytöstä

Työterveyslaitoksen tekemän selvityksen mukaan viidesosa haastatelluista työntekijöistä koki epäasiallista käytöstä konsulttiyhtiö Savoa Partnersilta. Selvitykseen haastateltiin yli 200 työntekijää.

Kankaanpään terveyskeskuksen opastuskyltit, taustalla punainen tiilirakennus ja luminen talvimaisema.
Monet Satakunnan hyvinvointialueen työntekijöistä kokevat konsulttiyhtiö Savoa Partnersin toimineen epäasiallisesti. Kuva: Tapio Termonen / Yle
Mika Viljanen

Satakunnassa konsulttitöitä aiemmin tehnyt Savoa Partners saa kovaa kritiikkiä hyvinvointialueen työntekijöiltä.

Työterveyslaitos selvitti hyvinvointialueen pyynnöstä konsulttiyhtiöön kohdistuneita syytöksiä epäasiallisesta. Se haastatteli anonyymisti yli 200 työntekijää. Heistä yli puolet koki, että Savoa Partnersin työkäyttäytyminen oli vastuutonta.

Vastuutonta työkäyttäytymistä esiintyi työntekijöiden mukaan esimerkiksi toimintatavoissa, vuorovaikutuksessa ja työn muutokseen liittyvissä asioissa.

Joka viides vastanneesta työntekijästä oli kokenut henkilöön itseensä kohdistuvaa varsinaista epäasiallista käytöstä, joka oli toistuvaa ja aiheutti terveydellistä haittaa.

Myös poliisi tutkii asiaa

Satakunnan hyvinvointialue lopetti yhteistyön Savoa Partnersin kanssa helmikuussa saatuaan ilmoituksia epäasiallisesta toiminnasta.

Hyvinvointialueen tiedotteen mukaan selvityksen tulokset on käsitelty terveyspalveluiden henkilöstön, päälliköiden, johdon ja työsuojelun kesken. Selvityksen aiheuttamat jatkotoimet aiotaan käsitellä hyvinvointialueella sisäisesti.

Savoa Partnersin toiminta on myös poliisitutkinnassa.

Satakunnan hyvinvointialue on pyytänyt myös poliisia tutkimaan konsulttiyhtiöön kohdistuvia epäilyjä tietosuojarikkomuksesta, josta on tehty ilmoitus tietosuojavaltuutetulle.

Konsulttiyhtiö Savoa Partners palkattiin Satakunnan hyvinvointialueelle kehittämään muun muassa terveyskeskustoiminnan tiimimallia ja etähoitoa.

Yhtiön näkemyksen mukaan yli 90 prosenttia terveyskeskusten potilaista voidaan hoitaa etänä. Se on toiminut Satakunnan alueella vuodesta 2018 lähtien.

Ylen MOT-ohjelma selvitti Savoa Partnersin epäasiallisiksi koettuja toimitapoja maaliskuussa.

Suosittelemme