Joensuussa vietetään nyt ensimmäistä teekkarivappua – jäynäperinteeseen voi tutustua keskeisellä paikalla

Tekniikan opiskelijat tuovat Joensuuhun uusia vappuperinteitä, kuten vappuaaton teekkarikasteen.

Mies ja nainen seisovat esiintymislavalla.
Teemu Ratamaa ja Vilma Heikkinen ovat kestävien teknologioiden opiskelijoiden killan eli Sustekin aktiiveja. Teekkarit viettivät vapunalusjuhliaan Ilosaaressa 12 tunnin piknikillä. Kuva: Ilkka Ritvanen / Yle
Ilkka Ritvanen

Joensuussa vapunviettoon tuovat tänä vuonna uuden säväyksen tekniikan opiskelijat eli teekkarit.

Teekkarit ovat tunnettuja omaleimaisesta opiskelijaelämästä, johon kuuluvat muun muassa erilaiset jäynät eli hyväntahtoiset kepposet.

Joensuulainen esimerkki jäynäperinteestä on nähtävillä keskustan Vapaudenpatsaalla.

– Siellä on pieni renoveeraus käynnissä. Kaupunki suuressa viisaudessaan päätti siirtää patsasta vuonna 2019, mutta meistä se ei ole ihan kohdallaan, tekniikan opiskelija Teemu Ratamaa sanoo.

Toinen näkyvä perinne on vappuaaton teekkarikaste, jota voi seurata Joensuun Ilosaaressa heti metsäylioppilaiden forstikasteen jälkeen. Tapahtuma alkaa kello 16.

Miekkaa pitelevä patsas on ympäröity työmaa-aidoilla.
Joensuun Vapaudenpatsas joutui teekkarijäynän kohteeksi. Kuva: Ilkka Ritvanen / Yle

Opinnoissa on haastetta

Tekniikan opiskelu alkoi Itä-Suomen yliopistossa viime syksynä. Joensuun kampuksella voi opiskella kestävien teknologioiden ja fotoniikan koulutusohjelmissa.

– Opinnoissa on käyty aika paljon samoja asioita kuin lukiossakin. Toki niissä mennään selvästi syvemmällä. Opinnoissa on sopivasti haastetta, Kestävien teknologioiden opiskelijoiden killan eli Sustekin puheenjohtaja Vilma Heikkinen sanoo.

Opiskeluun kuuluu myös tiivis yhteistyö yritysten kanssa. Tekniikan opiskelijat ovat Joensuussa jo saaneet kesäksi oman alan työ- ja harjoittelupaikkoja pohjoiskarjalaisista yrityksistä.

– Kun tulimme syksyllä yliopistolla, niin Abloyn edustaja taisi siellä sanoa, että he ovat jo 60 vuotta meitä odottaneet. Yritysmaailma on kyllä ottanut meidät tosi hyvin vastaan, Ratamaa sanoo.

Suosittelemme