Insuliinipumput yleistyvät nopeasti – kaikille ne eivät silti sovi, eivätkä kaikki niitä haluakaan

Moni diabetespotilas hyötyy automaattisesta insuliinipumpusta, sillä se annostelee tarvittavan määrän insuliinia ja estää tehokkaasti matalaa verensokeria.

Insulinpumpen har underlättat Marias vardag med diabetes.
Osa pitää ajatusta kehossa kiinni olevasta laitteesta epämiellyttävänä, eikä siksi halua pumppua. Kuva: Yle/Johanna Ventus
Heidi-Maria Harju

Ykköstyypin diabeteksen hoidossa insuliinipumput ovat yleistyneet kovaa vauhtia myös pohjalaisilla hyvinvointialueilla. Ne ovat jollain aikavälillä syrjäyttämässä monipistoshoidot.

Esimerkiksi Seinäjoen diabeteskeskuksen hoidossa on noin 1100 diabeetikkoa, ja aikuisista jo joka kolmas käyttää insuliinipumppua. Pumpun käyttäjiä ovat kuitenkin erityisesti lapset ja nuoret.

Lapsipotilailla diabeteksen hoito aloitetaan nykyään usein heti insuliinipumpulla, jolloin pistoshoitoa ei tarvitse aloittaa.

Moni diabetespotilas hyötyy automaattisesta insuliinipumpusta, sillä se annostelee tarvittavan määrän insuliinia, jolloin verensokeri pysyy tasaisempana. Se myös estää tehokkaasti matalaa verensokeria.

Keski-Pohjanmaalla Soitessa insuliinipumpun saa lääkärin päätöksellä, sanoo endokrinologi Joni Klemola.

– Jos potilaalla on hyvä hoitotasapaino jo nykyisellä monipistoshoidolla, ei pumppuun siirrytä pelkästä potilaan toiveesta. Tämä on kuitenkin kallista hoitoa. Jos uskomme, että potilas hyötyy siitä, todennäköisesti siihen siirrytään, Klemola kertoo.

Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla insuliinipumpun voi saada nopeastikin. Jos estettä pumpun käytölle ei ole, sen saa noin kuukaudessa.

– Meillä on aina jonkin verran pumppuja varastossa. Pyrimme ennakoimaan tarpeen, ja siksi pumppuhoidon aloitus onnistuu jopa kuukauden sisään, Klemola sanoo.

Kaikille se ei sovi

Vaikka moni diabetespotilas hyötyisi insuliinipumpusta, kaikille se ei sovi. Endokrinologi Joni Klemola sanoo, että kaikki potilaat eivät yksinkertaisesti halua pumppua.

– Joillekin on ajatuksena epämiellyttävää, että kone on itsessä kiinni. Siihen lääkärin on vaikea puuttua.

Potilaalla pitää olla myös riittävä kiinnostus omahoitoon, jotta pumpusta on hyötyä. Omahoito ei siis voi retuperässä.

Lisäksi on oltava kiinnostunut teknisestä laitteesta, jotta oppii sen toimintatavan.

– Nykyiset pumput ovat luotettavia ja helppokäyttöisiä. Pumppuhoitoon siirtyminen vaatii asiakkaalta paljon töitä ja paneutumista. Viime vuosina markkinoille on tullut runsaasti erityyppisiä insuliinipumppuja, jolloin yhä useammalle löytyy sopiva insuliinipumppu, sanoo Seinäjoen keskussairaalan Diabeteskeskuksen osastonylilääkäri Sari Risku.

Myös Pohjanmaalla insuliinipumppujen käyttö yleistyy

Insuliinipumppujen käyttö ykköstyypin diabeteshoidossa lisääntyy Pohjanmaalla vähitellen aikuisten kohdalla. Uudet niin sanotut älypumput parantavat selvästi useiden potilaiden verensokeritasapainoa aiempiin hoitomuotoihin verrattuna.

Pohjanmaan diabetesyksikön Vaasan toimipisteessä pumppuhoidolla on yhteensä 63 asiakasta, heistä 24 ovat aloittaneet hoidon viime vuonna. Pietarsaaren toimipisteessä on käytössä 83 pumppua. Lisäksi pumppupotilaita hoidetaan keskussairaalassa.

Diabeteslääkäri Annemari Käräjämäki Pohjanmaan diabetesyksiköstä sanoo, että insuliinipumppuhoitoa tarjotaan selvästi useammin kuin sen käyttö halutaan aloittaa. Hän arvioi, että 20–30 prosenttia potilaista on ollut halukkaita siirtymään pumppuhoitoon.

Suosittelemme